用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 黃巴士 於 07-11-22 15:31 硐表

其實每星期加插左小測, 老師已經好好.  
再加週記.. 真係會加左多老師工作量, 唔知老師介唔介意呢??

有時見老師改功課都好仔細, 好似仔仔多左一劃, 少左一劃, 多左一點, 少左一點, 有時我都唔覺 ...

今日老師派左成績表俾小朋友睇, 不過未俾帶返屋企.

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-11-22 16:34 硐表
老師即係老師,夠晒眼利.

老師話囝囝班中文成績唔係太好, 所以每星期要小測.
唔係擦佢鞋,老師有時真係用心良苦架!!!

黃巴士

王國長老

唉, 雖然話成績唔好睇得太重, 但囡囡既平均分比之前之差左幾十分, 但係佢好似都唔覺係一個問題, 仲話梗係啦, 都無乜溫書, 聽到呢到,我真係投哂降 ......我問自己係咪鬆得滯, 攪到囡囡無危機感 但我又唔想迫得佢太緊, 我唔想佢有一個唔快樂既童年, 同讀書讀得唔開心, 想佢自己真係知道唔付出唔努力既後果....
所以我同自己講, 寧願用個上學期來作賭注,都要令佢知道用功讀書既重要, 唔係得過且過就算.如果佢自己都唔緊張, 都仲係覺得求求其都滿意既, 我點迫佢點谷都無用, 盞傷大家既感情.......
希望囡囡明啦, 希望囡囡真係知道學到幾多係佢自己既, 真係懂得著緊自己既學業啦.....

[ 本文章最後由 cookie 於 07-11-22 23:20 編輯 ]
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原文章由 cookie 於 07-11-22 23:11 硐表
唉, 雖然話成績唔好睇得太重, 但囡囡既平均分比之前之差左幾十分, 但係佢好似都唔覺係一個問題, 仲話梗係啦, 都無乜溫書, 聽到呢到,我真係投哂降 ......我問自己係咪鬆得滯, 攪到囡囡無危機感 ...

唔好洩氣呀!!!!
同囡囡傾多D, 佢遲早會明白您苦心架!!!

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-11-16 13:41 硐表
唔知你地班有冇安排在轉堂既時候背乘數表呢?
呢個真係老師既好方法,唔會浪費咗轉堂既時間,對學生又有幫助,真係好! 最重要係唔洗我係屋企勞氣.

女女自己背,可能佢記性唔好,背極都唔上心,但係估唔到佢上 ...

囝囝班暫時未有轉堂背乘數表.
如果有, 就好啦Lu!!!
可以加強佢地互動學習, 依個方法真係幾好!!

黃巴士

王國長老

各位努力呀....
黃巴士, 乜0甘夜呀))))
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原文章由 cookie 於 07-11-23 00:25 硐表
各位努力呀....
黃巴士, 乜0甘夜呀))))

YOU TOO!!!:

各位,

有無人知有款叫"小恐龍家族之唱背9因歌" VCD OK唔OK呀???
或者有麥好介紹呀??

黃巴士

原文章由 黃巴士 於 07-11-22 15:31 硐表

其實每星期加插左小測, 老師已經好好.  
再加週記.. 真係會加左多老師工作量, 唔知老師介唔介意呢??

有時見老師改功課都好仔細, 好似仔仔多左一劃, 少左一劃, 多左一點, 少左一點, 有時我都唔覺 ...

增加老師既工作量.....

可唔可以咁:

好似我以前間中學咁,週記屬每週既例行公事,可能純為睇吓個學生情緒健唔健康,果陣時,睇既係班主任,而唔係中文科老師睇既.

好多時,班主任都係打個剔,最多寫個”閱”字上去(而家可能係蓋印仔),冇評分

唔駛計較文法同錯別字(有睇過,改錯別字唔難,但將唔通既句子改為通,分分鐘比另寫新句更花時間,最好就唔好咁計較,最多係將錯誤表達既句式underline佢算數).

老師唔想既話,亦唔駛俾評語.我果時就因為寫乜老師都冇反應,試過有排抄隔鄰班同學仔既週記(因為個同學仔好叻,會根據時令寫文,完全唔涉及自己既生活同個人感受 ,所以佢後來讀電腦).

週記既形式不限,可以係詩、謎語、創意數學題、自創古仔+插圖、近排鍾意唱首歌既歌詞、近排追開既電視劇劇情簡介(抄都得,最少頭尾要交代點解無喇喇抄段咁既野)、近排砌既模型結構圖解及介紹,亦可係閱書報告等...總之任其發揮創意.

總之,週記既作用,只係俾小朋友留意吓每星期發生既事,訓練吓佢地既觀察力咁,好似幼稚園咁多圖少字,同埋加插生活照片或網絡圖片都得.或者可以叫做紙上blog,令佢地除咗被迫填鴨吸收知識外,仲有樣野,可以培養佢地想同成人世界以文字溝通既欲望

原文章由 csy_ma 於 07-11-23 12:08 硐表

增加老師既工作量.....

可唔可以咁....

係嘞!我地暑假氹阿囡寫週記時,都係抄咗佢幼稚園交功課既辦法:
小朋友做一部分,家長又做一部分,咁其實係某種刺激既動力.

假如份週記,小朋友、家長同老師(要睇)都會參與既話,可能會實行得比較困難,但係效果,就唔只訓練語文能力、磨利敏銳觀察和感受力咁簡單,分分鐘可作子女成長既珍藏記錄,亦可令家長藉文字反思與子女既親子關係...

但係如果要咁做,有幾多在職既家長肯??

可唔可以將小朋友週記部分,列為未交功課,家長參與部分,列為志願贈品?

原文章由 kswiss 於 07-11-23 09:26 硐表
咁咪係你班中文科老師自己出卷囉?一星期一份,真係唔簡單.

係呀(雖然係明擦鞋,但好野點解唔俾多d講?)

今日終於派左成績表啦!!

黃巴士

請問各位我想請教數學科分數係點計,因為今次成積表分數同以前分別點解咁大 囝囝卷分數9字頭點解成積表打分數係14x,滿分係200咁我囝囝幾多分呢?請各位幫下解答thx

原文章由 rainrain556 於 07-11-23 16:52 硐表
請問各位我想請教數學科分數係點計,因為今次成積表分數同以前分別點解咁大 囝囝卷分數9字頭點解成積表打分數係14x,滿分係200咁我囝囝幾多分呢?請各位幫下解答thx ...

囝囝話老師講平時數學隨堂小測都計分.

黃巴士

但考隨堂分數都在90-100之間家
‹ 上一主題|下一主題