用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

阿囡話5, 6 年級學生上咗去7樓用老師的洗手間, 好似比人捉到, 仲話係老師叫佢地上來喎, 後來發現佢地講大話, 係咪咁呀? 阿囡講得唔係好完整

原文章由 綽盈媽咪 於 07-11-27 21:23 硐表
今天全校又冇午間閑情, lee排禁多事發生..................   

亞女今朝仲好期待午間閒情tim, 原來冇左...係咪次次都係全校罰, 唔係邊年級犯錯就責罰邊年級架? 咁如果低年級既妹妹犯不小心錯既機會多d, 咁d高年級會唔會唔鍾意佢地呢?不過可能就係因為高年級, 學校先會咁嬲...

原文章由 vvmakyy 於 07-11-27 22:04 硐表
阿囡話5, 6 年級學生上咗去7樓用老師的洗手間, 好似比人捉到, 仲話係老師叫佢地上來喎, 後來發現佢地講大話, 係咪咁呀? 阿囡講得唔係好完整

原文章由 日本便當 於 07-11-27 22:33 硐表
亞女今朝仲好期待午間閒情tim, 原來冇左...係咪次次都係全校罰, 唔係邊年級犯錯就責罰邊年級架? 咁如果低年級既妹妹犯不小心錯既機會多d, 咁d高年級會唔會唔鍾意佢地呢?不過可能就係因為高年級, 學校先會咁嬲...

...

我都聽到一舊舊,不過我女講,邵修女係分級罰既.
今次都好,肯自首.

原文章由 Blythemia 於 07-11-28 08:36 硐表

我都聽到一舊舊,不過我女講,邵修女係分級罰既.
今次都好,肯自首.

我個女話有2個選擇, 一係坐直係度, 一係pok係 木台到唔準郁, 唔乖會被記名.:-| :-|

我唔明呀?

原文章由 h2dog1 於 07-11-28 09:03 發表

我個女話有2個選擇, 一係坐直係度, 一係pok係 木台到唔準郁, 唔乖會被記名.:-| :-|

原文章由 日本便當 於 07-11-28 20:26 發表
我唔明呀?

午間閒情時, 校長要小朋友反思, 所以比兩個選擇d 小朋友.

各位師兄師姐,你地有無舊既bb書2手出讓?我bb3個月大,諗住買d書俾佢睇.

另外,我想搵本好既中文字典俾亞女做中文功課,因為佢地要查詞語解釋,但而家果本麻麻地;例如:'積累' 解作 '累積',好似太過簡單; 又問'積累' 及 '囤積' 的解釋,兩個詞語好近似,所以要搵本解釋得仔細d先可以喇.

謝謝

[ 本文章最後由 傻妹 於 07-11-29 22:01 編輯 ]

學校今日派了通告, 是要做英語故事創作比賽, 阿女話一定要做架喎, 係咪真架, 唔係可以自由參加嗎 ?

[ 本文章最後由 vvmakyy 於 07-11-29 20:42 編輯 ]

你囡囡好叻女,冇聽錯,係一定要參加既!
原文章由 vvmakyy 於 07-11-29 20:36 發表
學校今日派了通告, 是要做英語故事創作比賽, 阿女話一定要做架喎, 係咪真架, 唔係可以自由參加嗎 ?

原文章由 vvmakyy 於 07-11-29 20:36 發表

vvmakyy,

Yes, 一定要做.

! 又係一定要做架!!!
1 月又要交常識專題, 依家又要做多一樣, :cry:  最慘英文故事創作我唔明點做呀?   冇咩 idea, 都唔知點教阿囡做, 另外咩叫做
PPT.
格式呀?  

原文章由 傻妹 於 07-11-29 22:37 發表

vvmakyy,

Yes, 一定要做.

肥肥師奶

阿囡唔係叻囡, 因為每一日我都會問佢每堂教過什麼, 睇吓佢記唔記得老師講過什麼, 點知佢話老師冇教過書, 成堂講解英文故事創作, 問番佢點做, 佢又講到一舊雲, 當然緊係唔知點樣做啦, 只係話一定要做咋, 之後, 我上了那個
web site
睇吓資料, 見到上年我地學校有個學生攞獎呀, 恭喜 , 恭喜, 但又找不到資料點樣做?

請問各位有冇
idea
可以教我點做呀
?

原文章由 肥肥師奶 於 07-11-29 22:14 發表
你囡囡好叻女,冇聽錯,係一定要參加既!

Heidi  媽

Power point 我唔識喎, 咁可以點做呀? 係交一本故事書還是要交 dics. 架?

原文章由 Heidi媽 於 07-11-30 14:18 發表
vvmakyy,

PPT 即是 Power point, 上年開始要做, 而且個個都要做.

原文章由 vvmakyy 於 07-11-30 15:57 發表
Heidi  媽

Power point 我唔識喎, 咁可以點做呀? 係交一本故事書還是要交 dics. 架?

Dear all
今次英文故事書比賽真的考起,
在今天每個家庭都會有電腦,
但不是每個人都有Power point軟件,
要買這個軟件的教育版都唔平啊,
又要識用先得呀,
囡囡都無學過, 是要家人幫手做啦

大家努力

Heidi 媽

thank you, 咁我都放心d, 咁阿女可以只係畫圖和寫文字就ok, 不用做 ppt, 如果要我學埋先教她做, 真係冇時間, 尋日收到上學校考試範圍, 嘩! 真係嚇了一跳, 小一考試範都咁多, 我都有d驚溫唔哂所有野, 連佢自己都話有d驚 tim 呀

原文章由 Heidi媽 於 07-11-30 16:37 發表
唔知初小洗唔洗交 hard copy. 上年呀女三年班, 除了要交隻dics 還要交 hard copy 給老師, 今年老師話佢地大個喎, 只須交 dics 就得啦!

不過通告講: {初小組同學若未能把故事製成PPT, 可將故事及插圖畫於白紙上, 以 ...

老師呀...老師...其實你地知唔知考試既範圍真係多左d呢? 係咪傳統既津校就要係咁既呢? 我個大仔, 中文考試都只係5課書+3張習作paper, 考試前一個月已經派, 大把時間溫習, 所以佢地咁多年黎都冇壓力, 仲好鍾意考試, 因為可以放早....我真係唔知點樣可以幫到個女, 下星期仍有兩次默書. 唉! 真係唔駛做咩? 係咪要同另外一間爭中學, 所以一定要咁操法呢? 我真係未試過, 出面既比賽一定要參加, 又要咁, 又要咁....頂唔順...頂唔順...

原文章由 vvmakyy 於 07-12-1 14:05 發表
Heidi 媽

thank you, 咁我都放心d, 咁阿女可以只係畫圖和寫文字就ok, 不用做 ppt, 如果要我學埋先教她做, 真係冇時間, 尋日收到上學校考試範圍, 嘩! 真係嚇了一跳, 小一考試範都咁多, 我都有d驚溫唔哂所有野, 連佢 ...

可能我地冇得比較,又習慣左, 再加上一年只有2次考試,範圍多就一定在所難免架啦!  吾駛擔心同吾開心呀!  可能你囡囡今年剛上小一,你一時之間要take care 2個小朋友既功課,壓力一定吾小,我都好明白你既心情。不過吾好比自己太大壓力,事情冇你想像得咁差既.....   大家一齊努力吧!

原文章由 日本便當 於 07-12-1 23:31 發表
老師呀...老師...其實你地知唔知考試既範圍真係多左d呢? 係咪傳統既津校就要係咁既呢? 我個大仔, 中文考試都只係5課書+3張習作paper, 考試前一個月已經派, 大把時間溫習, 所以佢地咁多年黎都冇壓力, 仲好鍾意考試,  ...
‹ 上一主題|下一主題