用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

有冇人囉過社會福利署兒童傷殘津貼?有幾多錢ga?

其實我地唔係快, 而係早開始排隊, 但早排當然唔係件好事!  

因為呀b 未出世時一直都有係政府同c+驗查, 一直都冇人話過呀b 可能有問題, 只係出咗世後, 我見佢成兩日都冇開過眼, 同e生講至再同佢驗查, 先知佢右眼天生冇眼球! 而左眼因眼角膜混濁/眼球細, 初時評估只能睇到光暗~  

當時PWH 主診e生和姑娘話佢地做咗咁耐都未見過同樣的case, 我重記得呀B留院時, 成日有 professor 帶d e學生 睇呀b, 當佢係教材?

重好快咁REFER去尤德做智能評估 (2007年1月登記, 4月評估), 因為佢地話呀B 嚴重視障, 早D開始同佢排早d返學, 因為全港只有心光有專為盲人及嚴重視障服務的特殊幼兒中心 (得40個位), 唔知要排到幾時?

排咗成年半(2008年9月) 至返e位, 而11月心光就通知有位但要夠兩歲至可以返學, 社工話返咗s 位就要放棄個e位,所以e位只係返到12月 ~

原帖由 peggy888 於 09-1-16 23:37 發表

有, 幾多錢唔記得, 好以$1140~  
我係e務社工比份form, 再叫主診e生填, 填完交返去社處~

$1140 a month?? They said they will apply for us ,no matter how much our incomes are. Because speech therapy is very expensive.

slh

sorry, 我唔知你小朋友係咁嚴重.
有時真係要靠父母自已去觀察, otherwise, 冇人幫我地.
其實如果有S位, 一定係S位好,因為S位係日日都有training, 係全日,而且比佢接觸多D其他人, 都係好事. 好似幫我小朋友做評估既醫生講, 唔好介意S位個名, S位每日既training, 真係可以令小朋友有進步既. 而且, 仲係好到我地 unexpect 既.
E位單對單, 有佢既好處, 但一星期只有一堂, 我覺得唔夠.
你小朋友已經叫好, 因為佢好快有E位, 之后又接住有S位, 唔好想太多了. 我們一起努力吧.

係, 每個月自動轉賬到指定的戶口~ 至於批幾耐, 要是乎e生的報告點寫~ 通常係1至3年, 到期再申請續期~  

不過如果社處批咗, 記住填報稅表時填埋個傷殘証号碼上去, 因為可以有額外6萬蚊的免稅額~

原帖由 peggy888 於 09-1-16 23:37 發表

Peggy
我想問下, 點先有資格取allowance, 雖然我都唔願要, 只係想知多D.

另外, 成人既傷殘津貼有2種, 2種都要醫生寫的, 第一種係可以寫永久既, 叫一級, 呢D係比D唔係好嚴重既, 當然$係少D, 而另一種叫嚴重, 有名叫, 係比D好嚴重既, $多D, 不過, 醫生係唔可以寫永久既, 要每年renew, 比醫生再評估.

小朋友既是不是都一樣??

另外, 講明係傷殘津貼, 係唔洗看入息既, 我指成人果D.

thx slh for yr repply. 我小朋友只係言語發展遲緩. 醫生寫紙申請1年津貼. Not yet 批准. 唔洗看入息既.應該冇問題,月尾ok.
醫生叫我申請S位每日返學. 我唔想, 因為我小朋友已經返國際N1好happy好enjoy.
我只係叫醫生申請weekly SPEECH THERAPY,唔知道要等待的時間that's why同醫生講暫時會帶小朋友去私人SPEECH THERAPY.

原帖由 peggy888 於 09-1-18 12:11 發表
thx slh for yr repply. 我小朋友只係言語發展遲緩. 醫生寫紙申請1年津貼. Not yet 批准. 唔洗看入息既.應該冇問題,月尾ok.
醫生叫我申請S位每日返學. 我唔想, 因為我小朋友已經返國際N1好happy好enjoy.
我只係叫醫 ...

唔睇都唔知可以申請津貼,我小朋友都係言語發展遲緩,三歲幾都係講到簡單的一兩個字.而家我巳排到i位,個case係咪巳經closed左.咁我而家應向那部門申請

原帖由 may123 於 09-1-18 15:43 發表

唔睇都唔知可以申請津貼,我小朋友都係言語發展遲緩,三歲幾都係講到簡單的一兩個字.而家我巳排到i位,個case係咪巳經closed左.咁我而家應向那部門申請 ...

我個仔都係言語遲緩讀緊 I 位, 我都唔知有得申請津貼, 而加 K2仲有冇得申請呀, 點解個社工冇講嘅?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我呀女的case可能同你地d有d不同, 佢申請時填寫的理由是"嚴重視障", 唔係發展遲緩~ 不過你可以問吓跟你的社工, 我有個同事的朋友的小朋友都係發展遲緩, 佢都係自己問個社工至有得申請 (不過佢個小朋有係幾方面都遲)~

而我都係因為有朋友提我, 我至問主診e生, 佢再叫我找e務社工跟進填form.  我記得當時呀b 個case  係未有社工跟, 要自己去PWH 2樓到找註院的e務社工, 我同counter 個姐姐講想申請傷殘津貼, 佢連個case都未聽就話唔係系人申請都批, d 語言重不知幾寸~ 後尾佢好唔耐煩咁聽完呀b 個case 至肯叫個高級d的社工幫我攪~  我年年都有交稅嫁, 點解佢地d 態度咁嫁~ 好以人地扼佢d 錢咁~

cp = 腦痲痺

我問醫生亞b係咪CP (佢無答), 如果唔係又有有幾遲 (佢無正面答我) ; 佢話要睇多幾個test,見多次醫生同治療師先知.....

但佢一排就按排亞b去S位, 咁即係咪表示亞B好嚴重 ;社工又話可以同亞B申請津貼(但又無講係咪傷殘津貼......)

明天又做test了,BB又要食瞓覺藥, 醫生話就話無影響, 但又點會唔擔心呢??

排s位,係咪因為你阿b 仲未識行呢?因為s位先會有特別照顧未識行o既小朋友咋...

當年我阿仔做評估果陣又係未行得好,醫生同社工就話如果比佢去幼稚園,可能會比人推到or 撞親,幼稚園亦都唔會有人成日拖住小朋友,所以先排s位囉﹗

果陣入學,阿仔編左去一班唔會自己行o既班,我同學校反映佢其他方面冇問題,只係行得唔好,點解要局佢o係呢班度,學o既野又唔多,學校結果攪左一年,先話可以去delay 小朋友果班,佢地當時都係話怕人地撞到阿仔喎~

如果你到時入左s位,而睇到阿仔有進步or 有意見,你都可以要求評估中心再做評估,睇下有咩最好o既服務o岩小朋友啦﹗

努力﹗加油呀﹗

原帖由 atty 於 09-1-19 09:24 發表
cp = 腦痲痺

我問醫生亞b係咪CP (佢無答), 如果唔係又有有幾遲 (佢無正面答我) ; 佢話要睇多幾個test,見多次醫生同治療師先知.....

但佢一排就按排亞b去S位, 咁即係咪表示亞B好嚴重 ;社工又話可以同亞B申請 ...

Dear all

我想問下, 到底點先可以申請allowance?? 當然, 唔係我想申請, 而係如果我地真係可以entitle, why not?

如果真係可以, 我會申請, 因為我可以用呢d $$ 比多d training 比小朋友.

Peggy888
我有一個問題, 你覺得小朋友係唔係真係岩國際學校, 而國際學校又係唔係真係幫到佢先?? 你要知道, 小朋友依家既時間係佢地既黃金期, e位唔係一定排到, 而私人的e位真係好貴, 當然如果你有能力比佢就冇問題.
我明白大家都接受唔到小朋友去s位, 不過, 個問題已經唔係自己接唔振受, 而係對小朋友有冇幫助??

May123, Kikiboy

我會打電話比社工問, 依家等緊佢reply.

Slh
唔好理佢, 依家我地唔係冇交稅, 我地真金白銀交的, 所以, 如果我地真係有需要, why not??

唔好介意別人點看, 一定要自己爭取的.

Atth
你點解覺得佢係cp先,唔好想太多唔好既. 都係想了最差做思想準備之后, 就開始由好既想, 一定有美好的明天。

我仔仔1歲8個月時評估為發展遲緩,安排申請E及I位,兩歲兩個月排到E位,但進展唔理想,及發覺自閉的病徵越來越明顯,我11月時主動致電社工要求轉排S位,到上星期五(兩歲7個月)見E生診斷為自閉症,立即轉排S位、再轉介見油麻地兒童精神科、亦為我申請傷殘津貼。

我好希望可以盡快入讀S位,唔想再在普通的幼兒園受冷落及歧視,更希望佢可以在S位密集式訓練可以一日一日咁進步,請其他有需要的媽咪不要被S位的名字嚇怕或感到難堪,亦不要因世俗的眼光而延誤咗小朋友6歲前的黃金學習期。

我想問吓有冇媽咪知道去兒童精神科會做咩?點跟進? Thanks

簽名被屏蔽

原帖由 kennistong 於 09-1-19 11:43 發表
Dear all

我想問下, 到底點先可以申請allowance?? 當然, 唔係我想申請, 而係如果我地真係可以entitle, why not?

如果真係可以, 我會申請, 因為我可以用呢d $$ 比多d training 比小朋友.

Peggy888
我有一個問題,  ...

我都係咁諗,若可以申請,我都係會用仔仔度,而家每月二千四都唔野少

Hoining
唔好擔心, 大小肌係可以train up 返既, 你去公立醫院, 佢地點同你做大小肌, 我之前同小朋友去威爾斯做pt, 只係一般, 最后仲轉左一個冇愛心既t, 佢仲停左我個service, 話我個case 已經 recover la. 不過, 我都覺得ok, 所以我都唔想同佢爭論, 而且對我來說, 威爾斯太遠了, 我次次去都要最少4個小時. 只因為唔係間間公立醫院有小童既PT, 所以我先去咁遠. 為左小朋友, 冇法拉!!!

物理治療 for 大肌, 職業治療  for 小肌
所以, 醫生都係為你小朋友不同既需要提供不同既服務, 坦白講, 大家都要有心理準備, 小朋友起步遲左, 就什麼都會遲d. 呢個係仁安既醫生同我講既.

Between, 你大仔又有什麼事??

原帖由 kennistong 於 09-1-19 11:43 發表
Dear all

Peggy888
我有一個問題,  ...

社工覆左我
佢話:你可以申請,但未必批(我都知)
取一份申請表(佢話隨處有得取喎:例如保障部又或醫院的醫務社工度取),然後比醫管局轄下的醫生簽信.然後再作申請
‹ 上一主題|下一主題