用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

醒目開學勳章

12 網係有好多好學校 但一到排位就 尤其係男仔 男校得兩間 競爭一定好大
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我都會仍然會將培僑擺第一,韋理夫人擺第二,中原一般般啦,應該過得去.因爲我想第三位保守一D,如果將崇真那些放第三應該無機會了.其實諗過將梁李秀娛放第三的.但系了解過如果讀呢間學校,7點10分就要上校車,咁樣小朋友會好辛苦.加上比較過呢兩間好似差唔多.

原帖由 kikiboy 於 10-1-14 10:03 發表

我會培僑第一, 其他仲諗緊.
中原好唔好呀? 其實35個位也不是太少, 自行有38個位, 而加剩返35個統一派位, 即係必收類攞多咗2個位.

醒目開學勳章

TOTALLY AGREE!!!!

但寶血位小, 聽講今年1st好多15分的寶幼學生都抽唔到, 但唔肯定係唔係net12, 所以穩鎮起見只可最遲放2nd!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-14 10:45 發表
agree, st james而家越黎越多家長揀, 擺第2.....應該有機掛? 我相信可能要抽
軒上擺第3就真係no喇, 機會可以話零, 睇舊年派彩數字, 軒下都仲有機, 寶血都ok穩陣

...

醒目開學勳章

係呀, 我除咗肯定1st choice外(st james), 其他choice未有定案!! 你呢???

我噚日仲未收到表....net 12朋友們已收到表嗎??? 請問23/24 去邊到攞表+交表呢???

原帖由 esmehouse 於 10-1-14 11:21 發表
12 網係有好多好學校 但一到排位就 尤其係男仔 男校得兩間 mouth:" /> 競爭一定好大

醒目開學勳章

如果係咁的話即係 2nd choice 就要填寶覺、李陞、李賜豪,否則就唔知跌到去第幾

原帖由 臻媽 於 10-1-14 12:02 發表

但寶血位小, 聽講今年1st好多15分的寶幼學生都抽唔到, 但唔肯定係唔係net12, 所以穩鎮起見只可最遲放2nd!!!
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

我已經收到信啦 要去李賜豪攞表 & 交表呀

原帖由 臻媽 於 10-1-14 12:09 發表
係呀, 我除咗肯定1st choice外(st james), 其他choice未有定案!! 你呢???

我噚日仲未收到表....net 12朋友們已收到表嗎??? 請問23/24 去邊到攞表+交表呢???

醒目開學勳章

當然net 12如選你所列的排2nd, 基本上入到首2志願的成數好高, 而聽說將佢地放3rd甚至4th都有機會, 所以而家仲15/16諗緊2rd to 4th 的排位吧!!!

原帖由 esmehouse 於 10-1-14 12:10 發表
如果係咁的話即係 2nd choice 就要填寶覺、李陞、李賜豪,否則就唔知跌到去第幾

多謝各位口既意見,希望最後大家都去到心儀学校

臻媽

我想問下,我首選係北官(英皇道),
咁我甲一同乙一都填佢
咁請問你有無提議乙二同三填那一間比較好
我個是仔仔
謝謝你

醒目開學勳章 王國長老

哎, 縮班真係玩C晒d家長
真係, 女仔都好d, 男仔真係難玩........
原帖由 臻媽 於 10-1-14 12:02 PM 發表

醒目開學勳章

選校係以孩子為本, 至於策略我認為首2志願可選熱門, 但3最好選次熱, 而4th必須係冷門一點吧.....

你係 net 14 嗎?? 好學校多的是, 你有咩心水??   

原帖由 asman 於 10-1-15 09:31 發表
臻媽

我想問下,我首選係北官(英皇道),
咁我甲一同乙一都填佢
咁請問你有無提議乙二同三填那一間比較好
我個是仔仔
謝謝你

醒目開學勳章

係, 真係好難, 尤其我想選全日制的學校更難, 所以而家仲15/16諗緊2rd-4th的選擇, 你呢??

原帖由 Charlotte_mom 於 10-1-15 10:00 發表
哎, 縮班真係玩C晒d家長
真係, 女仔都好d, 男仔真係難玩........

臻媽/各位媽咪:

請賜教。

在Net 12, 小兒得10分,在自行填了軒小上午。現在完全没頭绪 。

本身有一私校在手,但學費太貴。

幼稚園唔教填表,急需幫忙。

先謝謝。

臻媽 & 各位媽咪,

筲箕灣崇真學校 / 救世軍韋理夫人紀念學校, 如果這兩間放第三有機會嗎?
請給意見, 謝謝!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

今round 係 lucky draw, 同計分無關......主要係係靠彩數+同區你的對手點排序吧!!!

你心中最愛係軒上嗎?!?! 如是, 咁甲1 & 乙1 當然係 軒上喇, 機會都幾大呀, 因她的位都算多吧!!!

原帖由 nsachung 於 10-1-15 11:39 發表
臻媽/各位媽咪:

請賜教。

在Net 12, 小兒得10分,在自行填了軒小上午。現在完全没頭绪 。

本身有一私校在手,但學費太貴。

幼稚園唔教填表,急需幫忙。

先謝謝。 ...

醒目開學勳章

救世軍韋理夫人紀念學校 -- 應該=零

** 此校有唔少人將佢放1st吧!!! 所以放2nd應該要抽, 何況3rd呢!!!!

筲箕灣崇真學校 -- 機會好微, 接近=零

原帖由 kikiboy 於 10-1-15 12:13 發表
臻媽 & 各位媽咪,

筲箕灣崇真學校 / 救世軍韋理夫人紀念學校, 如果這兩間放第三有機會嗎?
請給意見, 謝謝!

原帖由 臻媽 於 10-1-15 12:59 發表
救世軍韋理夫人紀念學校 -- 應該=零

** 此校有唔少人將佢放1st吧!!! 所以放2nd應該要抽, 何況3rd呢!!!!

筲箕灣崇真學校 -- 機會好微, 接近=零

...

Tks 臻媽!
咁如果韋理 2nd, 崇真 3rd, 分分鐘兩間都冇機, 哎呀, 點搞好呀?

醒目開學勳章

你的選擇1st - 培僑 & 2nd - 韋理 ....呢個排位都ok, 如是者你4th choice 必要搵間冷門的!!!

原帖由 kikiboy 於 10-1-15 13:42 發表

Tks 臻媽!
咁如果韋理 2nd, 崇真 3rd, 分分鐘兩間都冇機, 哎呀, 點搞好呀?

原帖由 臻媽 於 10-1-15 14:08 發表
你的選擇1st - 培僑 & 2nd - 韋理 ....呢個排位都ok, 如是者你4th choice 必要搵間冷門的!!!

救世軍中原/愛秩序灣官立你了解嗎? 可以比d意見嗎? 我想放 4th.

醒目開學勳章

兩間口陴都ok, 而愛秩序灣我去過visit, 師生關係融洽, 校舍&外圍環境靚, 由於升中時有幾間聯系中學(其中包括皇仁), 所以條件上呢間好似好d!!!

兩間分量相約, 如放3rd會好d, 放4th真係要睇下今年你的對手如何排位!!!

原帖由 kikiboy 於 10-1-15 14:12 發表

救世軍中原/愛秩序灣官立你了解嗎? 可以比d意見嗎? 我想放 4th.

‹ 上一主題|下一主題