用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

JoJo
其實晌高班進行的記憶遊戲(默書),週記,等都不是甚麼特別困難的,只是比小朋友吸收經驗,起碼知道默書唔可以偷睇出貓,而週記就是要小朋友發揮自已創意,學下作文,練多d唔同或者老師未教過嘅生字,其實這一切都是為小一鋪路,當一上小一,個種功課和壓力,和高班根本是天壤之別,到時可能你會希望佢晌高班默寫多d字就好喇......(一笑)
JoJo 寫道:
felix喵喵, Pochacco,
其實係新生適應週時, 校長已略講了高班及低班生活係點呢.. 我當時都嚇親.. 嘩.. 高班要寫週記... 默書佢冇講..

不過我相信佢地咁做係為未來小一鋪路.. 同埋小朋友既能力真係遠超乎我地想像呢.. 相信學校老師至有她們一套教學方法..

papadaddy,
下.. 你要交罰款.. 係未唔記得還碟呢
Papadaddy :wave: :mrgreen: :wink: :cheeze: ;-) :-P :lol: :-) :-D 8-)

醒目開學勳章 王國長老

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

papadaddy,
哎呀.. 比你咁講. 我更加希望我個仔識多d字呢..

我比你笑死. "女債母還".. 唔還收線..  :  :
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

ckckcktina,
唔緊要啦!交錯o左都無所謂的!起碼等老師知道小朋友返到屋企有同媽咪講!

papadaddy,
我會等你的!哈哈!
我們唔好玩了!我怕嚇親jojo呀!
------Pochacco2001(Ming)------

醒目開學勳章 王國長老

Pochacco,
你放心啦.. 我點會嚇親喎.. 係樹識左你兩個咁耐.. 我知你地成日講笑家啦 :  :
Pochacco2001 寫道:
papadaddy,
我會等你的!哈哈!
我們唔好玩了!我怕嚇親jojo呀!
主愛我

Pochacco2001,

早啊!! 等我陣間幫你問下la. 等到再打俾你. 以後我o地要慎言lor...      

ckckcktina,
真係要千萬個唔該你!
------Pochacco2001(Ming)------

傻la, 傻la, 都話唔使咁客氣lor...       咁我o地到時又一起報小學la.

係呀, 唔記得問你, 今日觀課, 點麻... 有無提問啊? 有無人讚你啊?    

我阿女有無同你打招呼啊? 佢有無叫你啊?  

各位....喵喵

近來工作很繁忙, 好少時間上來,
大家近況如何? 囝囝囡囡一定越來越醒目吧...喵喵
聽聞幼稚園有戶外活動, 去"長洲"喎,
是否真的???????????
聽到我心郁郁, 請告知日期, 時間,
我都想一齊去, 同小朋友去旅行特別開心

felix喵喵,
我都係聽校長講, 高班先有得去架, but唔知幾時喎, 你可能上學校個web去問下lor. 唔知出年阿女高班會去邊呢?   

Papadaddy

同意說法. 週記我都系用大部份學過的字再加小小新字. 寫2至3句.

其實是O.K. 各位低及幼班. 或未入學家長不用擔心. 小孩們是可以做到的.

papadaddy 寫道:
JoJo
其實晌高班進行的記憶遊戲(默書),週記,等都不是甚麼特別困難的,只是比小朋友吸收經驗,起碼知道默書唔可以偷睇出貓,而週記就是要小朋友發揮自已創意,學下作文,練多d唔同或者老師未教過嘅生字,其實這一切都是為小一鋪路,當一上小一,個種功課和壓力,和高班根本是天壤之別,到時可能你會希望佢晌高班默寫多d字就好喇......(一笑)
[quote]
希望我的孩子茁壯成長

ckckcktina,
今日觀課無人讚我呀!都無甚麼特別!可能我每日都帶小朋友返學放學啦!但我問了老師幾個問題囉!(因老師坐我隔離,方便問野)
你囡囡今日有叫我呀!我不知幾開心!我仲和她影了兩張相,遲d晒o左俾你啦!

係咩... 我尋晚唔記得問佢有無叫你喎, 只係問佢見唔見你, 佢話見喎, 跟住無野講la. 你咁快帶阿女去睇牙la. 佢做咩啊? 去邊度睇啊, 介紹下, 我都想帶阿女去check下. 我自己都想去睇下       

ckckcktina,
你誤會o左了!我係帶個女去睇眼呀!我囡囡會就快戴眼鏡了!因為昨日帶她去驗到有遠視和好勁散光呀!真係慘!咁細個要戴眼鏡!我又怕她唔習慣!好辛苦!真係有d後悔唔早d帶她check!

哇... 尋晚唔聽你講o既.. 我又唔記得問你添, 咁你帶左阿女去邊度驗啊, 等我又帶我個女去驗下先, 你尋晚講個x頌恩, 佢係阿女幼班的同學仔來架, 都好frd架, 成日都聽佢提起,
咁阿女會唔會唔慣啊要戴眼鏡. 咁佢係睇野先戴定係一路都要戴住架? 咁咪唔靚女lor.       咁細個有無得戴con架??  

ckckcktina,
我囡囡係經健康院寫信轉介去東區醫院睇的!第一次都已經睇得好詳細!其實一早都估到她要戴眼鏡,而她亦都好想快d戴眼鏡,可能見學校多同學仔戴,而且她好like粉紅色,一提到配粉紅色眼鏡她就好開心!你都快d帶囡囡去check下啦!
我知你們幼班係同班呀!因我和她媽咪好熟的!
小朋友當然係無con啦!有我都唔會俾她戴啦!

pochacco,
芷晴要戴眼鏡o甘慘呀?! 你要小心d揀o下, d邊一定要圓滑, 小朋友少不免跑來跑去會踫撞, 俾個眼鏡"銀"到就o吾好啦.

dear all,
瑤瑤係都話要帶本刷牙記錄返學校喎(都未夠6個星期), 仲話要日日戴, 真o吾真呀?

Hello YiuYiuMama,

I think they hv to bring the 'Tooth brush' record every Monday so teacher can check and give them 'reward sticker' to stick on the cover - we already got the sticker last week !

醒目開學勳章 王國長老

Pochacco,
芷晴要戴眼鏡... 我係過來人明白你心情.. 但.. 如佢地戴左.. 對學習及其他野都好既呱. 都要戴呢.. right?

YiuMa,
係呀.. 你有冇睇到隻碟, 佢都講每星期要拎本野返去比老師睇及貼貼紙家.. Justin都有貼紙返黎.
主愛我

Hi all,

regarding 刷牙本野,要逢星期幾帶架。本書都無寫到。
[img align=left]http://b4.lilypie.com/SJgSp8.png[/img] [img align=right]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogcbu20051120_-8_My+2nd+child+is.png[/img]

之前阿女都話過想戴啊, 因為我同我老公都有戴, 我聽完之後幾驚啊..     跟住同佢講戴眼睛唔靚女架, 又唔可以跑來跑去因為會趺眼鏡, 俾人撞到會插盲眼, 總之有咁衰講到咁衰lor, 希望佢保護自己的眼仔. 唔好戴眼鏡...
因為我老公話我知佢細個就係因為見到佢家姐戴眼鏡貪得意, 特登搞壤自己對眼架... 幾變態呀...      希望阿女唔好學佢la. 我間唔中都有同阿女做下視力測驗架, 我成日扮野話我睇唔到路牌d字, 成日都借d耳問佢,     e.g. 太古.. 天后... 咁佢都會講返我聽, 我諗佢應該無咩問題瓜.

不過佢宜家寫字果陣, 由初初坐得好直咁寫, 跟住寫寫下個人就會歪左一邊寫, 跟住個頭又會低左, 咁係唔係正常架. 定係佢已經開始有d近視啊?

粉紅色幾好啊, 通常d女仔都係鐘意粉紅色野架la.    
‹ 上一主題|下一主題