用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

嘩~冇上黎一陣,間學校好似前景好迷網咁,如果真係band 3中學結龍,我諗真係有好多家長要搵定後路囉,而lee間學校唔讀都算....我情願佢冇同中學有關係好過,如果真係同band 3中學結龍,我諗佢好快收唔足生囉~

BEAUTYYENYEN ,
i agree "我情願佢冇同中學有關係好過"~~     

最慘係間學校新,好多野都要我地d家長估估下~

各位家長:

本人為聖公會聖安德烈小學候任總校長周瑞忠先生﹝現任聖公會青衣主恩小學總校長﹞。本人在此聲明聖公會聖安德烈小學從未與聖馬利亞堂中學商討聯繫、直屬或一條龍事宜,亦沒有任何有關之計劃,此消息將於明天下午稍後時間見於聖公會聖安德烈小學網址。

aries_hei 寫道:
各位家長:

本人為聖公會聖安德烈小學候任總校長周瑞忠先生﹝現任聖公會青衣主恩小學總校長﹞。本人在此聲明聖公會聖安德烈小學從未與聖馬利亞堂中學商討聯繫、直屬或一條龍事宜,亦沒有任何有關之計劃,此消息將於明天下午稍後時間見於聖公會聖安德烈小學網址。

校長,
係但我想問馬利亞堂中學是否真係band 3呢?

thanks 周校長   

有勞周校長,我們不要再在綱站談這問題,大家贊成不?

aries_hei 寫道:
各位家長:

周校長,

很謝謝你寶貴, 快速, 肯定的回應, 得到你這樣確實的聲明, 我已經很放心讓兒子就讀 st. andrew, 另外, 難得校長肯回應及立即解釋家長的憂慮, 我對st. andrew 更有信心. 當知道要有好的學校, 一定要有好的校長.  

Mankind. 寫道:
有勞周校長,我們不要再在綱站談這問題,大家贊成不?

同意, 既然校長已回覆, 我們已不需再談此問題.

多謝校長o既回應
該用戶已被刪除

**716 飯局團**
7月16日拿書及校服後到附近酒樓/餐廳食飯,傾傾計,小朋友互相玩下
取書時間為 9:00-1:00pm
飯局時間:12:00
地點:暫定 明星酒樓
========
(請自行填上名字 & 人數)
法子----- 2大人+ 囡囡 共3人
lamsuetwai------2大人+ 仔 共3人
楊莉緯媽咪-----1大人+仔 共2人
Jack&Jill ------2大人+ 仔 共3人

以我多年拎書經驗
拎書果日
如果有屋企有背囊/書包就(咩)埋去
因為就咁拎都幾重^^
(大部份校服公司同埋書局d袋都類似屈臣氏咁o既袋)
如果無背囊/書包~最少都係拎個環保袋
咁可以打側(咩)~點都好過拎到手痛^^

揚莉煒媽咪, 法孑, jack&jill, zimba

check pm

揚莉煒媽咪 ,
咁我到時咩個書包去lu~~~^_^

我知出面有d學校只可用筆袋,不可用筆盒的.唔知st andrews點呢?
番學係咪要白波鞋/黑皮鞋?你地會唔會買dr.kxxx個d?
我整左個list,係開學前準備的物品list,你們看看有冇漏呢?請加插.

開學前文具/用品一覽
校服/PE服/冷衫
白波鞋
黑皮鞋
白襪
書包
筆袋
間尺
膠擦
鉛筆
木顏色
水壺
小餐盒(小息茶點用)
飯壺/盒(lunch用)
餐具
便利雨衣

法子, 真係好主意!

開學前文具/用品一覽
校服/PE服/冷衫
白波鞋
黑皮鞋
白襪
書包
筆袋
間尺
膠擦
鉛筆
木顏色
水壺
小餐盒(小息茶點用)
餐具+紙巾/濕紙巾/濕毛巾
便利雨衣
可以用個公文膠袋裝功課同通告

Hi, 法子,

仲有....
餐墊
藍, 紅原子筆
同埋儲定d大張 poster, 因為上視藝科時要用來墊檯.

thx bowiema & zimba
我怕到時甩甩漏漏,買小/買多左,有個list 方便d麻^_^

開學前文具/用品一覽
校服/PE服/冷衫
白波鞋
黑皮鞋
白襪
書包
筆袋
間尺
膠擦
鉛筆
木顏色
水壺
小餐盒(小息茶點用)
便利雨衣
餐墊
藍, 紅原子筆
膠水/漿糊筆
剪刀

法子,

開學前文具/用品一覽
校服/PE服/冷衫
白波鞋
黑皮鞋
白襪
書包
筆袋
間尺
膠擦
鉛筆
木顏色
水壺
小餐盒(小息茶點用)
便利雨衣
餐墊
藍, 紅原子筆
膠水/漿糊筆
剪刀
*小朋友圍裙, 手袖 (都係for上視藝)
個人意見: 我覺得Faber Castell 木顏色幾好用, 同埋中華牌既#8161鉛筆.

記得將所以文具用品寫哂名
因為小一生都幾烏籠架
一係就拎左人地d文具番黎
一係一d一d咁慢慢唔見哂d文具
d擦膠唔好買太大舊
相信小一生會好快已經唔見
‹ 上一主題|下一主題