用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

Re: 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

各位,

今期 "情報新地" 有個 - 兒童ADHD特輯, 大家睇睇 :

http://www.sundaemood.hk/mar2007/chapter2.pdf

http://www.sundaemood.hk/mar2007/sundaemood02.html
新學期, 新希望......... : >

上兩個星期和仔仔在中心接受感統訓練後,得知在本月十九日(星期四)晚上19:30 ~ 21:00在佐敦興富中心有一個關於3~9歲孩子大腦專注力講座,我覺得內容也比較實用及全面,希望幫到一些有心的家長,所以在這介紹,而且他們有基金讚助所以免費,但知道坐位有限,如有興趣請PM及留e-mail給我,我可以傳有關資料給你們,免在這裡推介。

大約有關講座內容:

- 針對兒童好動、易分心、專注力弱的特性因由
- 如何在家裡做感知運動,幫助孩子提升大腦『感覺統合』發展
- 了解如何透過STNR(Symmetric Tonic Neck Reflex)大腦反射運動,協助孩子的內在反射動作邁向成熟
- 提供學習對策及行為管理技巧,讓孩子更有效地發揮本身潛能

Matthew 媽咪:
         可以給中醫的地址或電話 pm給我嗎?

請問你地小朋友間學校有無功課 / 考試調適? 如何調適?

可否分享一下? 謝謝!

醒目開學勳章

:cry:

HI 新希望,

很多謝您的資料 !

綠寶石

現正看一本書,名稱是奧米茄-3脂肪酸的超強療效,文中有些資料,覺得有用,現誠意給大家分享:

過動的兒童比一般的孩子容易罹患過敏、濕疹、氣喘、頭痛、胃痛、耳朵發炎和皮膚乾燥的病症;這些病症都和缺乏奧米茄3脂肪酸有關。目前也有了初步的證實;過動兒血液中的DHA濃度,的確比一般兒童低。DHA是一種奧米茄3脂肪酸,可以協助眼睛和大腦皮層,發揮正常功能;而大腦皮層,正是掌管人類行為和記憶的地方。此外,過動兒中,男孩的人數比女孩多,正好和人體對奧米茄3脂肪酸的需求吻合-男孩比女孩需要更多奧米茄3脂肪酸。
在美國,過動兒的人數正在持續增加中;包括食物和速食中,反脂肪酸的含量也越來越高。這兩個『增加』的現象,是否有關連呢?在脂肪酸氫化過程中,會出現『可笑的脂肪酸』-反脂肪酸;它會阻礙人體吸收、利用必需脂肪酸,干擾必需脂肪酸的正常功能。很不幸的,孩子們愛吃的烘烤食物、炸薯條和甜點心中,含有高量的反脂肪酸。對過動兒來說,這些反脂肪酸,會使他們血液中的DHA和其他的必需脂肪酸的濃度,變得更低。
過動兒的體質,可能不容易將短鏈的必需脂肪酸換成長鏈,因此宜直接補充長鏈DHA比較有益;多吃魚油和魚貝類,都是補充DHA的好方法。月見草油中含大量的GLA,多吃可以補充長鏈的奧米茄6脂肪酸。同時補充適量的奧米茄3脂肪酸和奧米茄6脂肪酸,可以讓兩種必需脂肪酸的量,在腦部和身體組織中,達到健康的平衡,減少『壞的前列腺素』產生,減輕各種病症。
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

當媽,

請問, 你認為這隻魚油的份量適合嗎?

http://www.nordicnaturals.com/professional/prodsummary.asp?ID=64

網上資料 :
不含重金屬  
不含二噁英  
不含多氯化联苯基  
不含穀膠  
不含牛奶  
不含酵母  
不含人造色素  
不含人造香味  
不含酪蛋白  

http://www.littlegianthk.com/productdescription.php?detailtype=Supplement&productno=12

http://www.littlegianthk.com/productdetail.php?detailtype=Supplement&subcat=Omega%203%20%2F%206%20%2F%209&page=1

The staff at Three-Sixty also recommended this brand (NordicNatural).  It is cheaper at 360 than littlegiant, only $170.  They also recommended the following to go with fish oil:

http://www.enzy.com/go/EnzymaticTherapy/productDetail.aspx?alias=EnzymaticTherapy&tabalias=productDetail&partcode=03336

saying it will help ADHD children in their concentration much better.  當媽 have you heard about this before?

*新希望* 寫道:

當媽,

請問, 你認為這隻魚油的份量適合嗎?

http://www.nordicnaturals.com/professional/prodsummary.asp?ID=64

網上資料 :
不含重金屬  
不含二噁英  
不含多氯化联苯基  
不含穀膠  
不含牛奶  
不含酵母  
不含人造色素  
不含人造香味  
不含酪蛋白  

http://www.littlegianthk.com/productdescription.php?detailtype=Supplement&productno=12

http://www.littlegianthk.com/productdetail.php?detailtype=Supplement&subcat=Omega%203%20%2F%206%20%2F%209&page=1

MereTremama,

請問 360 是什麼?

*新希望* 寫道:

請問 360 是什麼?

Oh, Three Sixty law  :

當媽,
Nicky今次考得好好呀~~
中文 9x
英文 8x
數學 8x
常識 9x
聖經 100
我好開心
停藥後....佢做功課真是好好多, 唔洗點教.
不過, d行為多返咗, 老師問我可唔可以有d好d既藥, 唔洗禁眼訓而且專心到, 我諗2/5日覆診問下醫生先, 希望可以兩全其妙啦~~
露 絲 :-)

對不起, 我唔知 360 (Three Sixty ) 是什麼公司呀?

賣 supplement 的公司 or ?

Thanks.

露絲,

恭喜你呀!

停左藥都 keep 到咁好成績, 真係好開心! 努力!!

我想請問, 你睇政府醫生 or 私家醫生呀?

因我小朋友排緊瑪麗, 仲未排到, 而家都唔知點好??!!  o矣!

成績唔好, 唔專心兼有時行為問題, 我都好煩呀!!

你小朋友的學校有沒有作功課 / 考試調適??

有沒有食 supplement ?

可否再分享一下?

謝謝!

很為你高興!
也給了同路人的正面訊息.
當仔成績就......唉!不想提了!!!!!!
還正值呈分,真有點心寒!!!!!!

露絲 寫道:
當媽,
中文 9x
英文 8x
數學 8x
常識 9x
聖經 100
我好開心
不過, d行為多返咗, 老師問我可唔可以有d好d既藥, 唔洗禁眼訓而且專心到, 我諗2/5日覆診問下醫生先, 希望可以兩全其妙啦~~
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

我個小朋友專注力都有問題,做左最初步評估,話應該唔止出現左一樣問題,如唔習中,情緒,發音等,要等見左專家先知係咩問題,但就話唔止要見一個專家,唉,要等到9月或10月先有得見,佢而家k2,功課其實得好小,但好多時都做唔到,無得交,默書又唔得,字又認唔到,有時連數目字都認唔到,動作又慢,都唔知點算

當媽,
而家教統局開始做野啦~  希望佢地真是幫到所有有需要既人.

Nicky學校而家定期會有臨床心理學家去替小朋友評估, 希望是新既開始, 新既希望, 小朋友方面真是可以得到改善.

orrr, sorry, 360 is a supermarket in Landmark, Central which sells healthy products (mostly organic).  They have a corner for supplements.  I just rang Eye-Q and they said their products in 360 are selling at a cheap rate.  I've bought Eye-Q liquid for my son to try and if he doesn't like I may try the chewables of the brand you mentioned.  Is your kids trying any of the supplements?

*新希望* 寫道:

對不起, 我唔知 360 (Three Sixty ) 是什麼公司呀?

賣 supplement 的公司 or ?

Thanks.

好 '鄧' 你開心, 你小朋友有冇理解困難 ? 我仔仔理解能力好低, 默書好高分但做卷會跌落谷底, 可以分享下嗎 ?
露絲 寫道:
當媽,
中文 9x
英文 8x
數學 8x
常識 9x
聖經 100
我好開心

jena2468,

hi, 你好呀!
我仔仔5歲先至學懂說1口流利中文, 因之前是工人揍, 無咩野同佢講, 所以4歲時我都聽不懂他說什麼.  學識說話後, 先開始學了解中文意思, 所以他比人慢很多.   之前, 他連好簡單既意思都不明白, 我解釋完又解釋, 他都未必明.  不過好彩他很積極, 問完又問, 分分鐘問你9次都唔奇.
上小1後, 一般閒聊既對話都係唔係好明.  所以初初教授時我都好驚有排煩, 不過真奇, 可能老師教得好好, 所以所有既功課他一人做完.  我只是包底而已.   或者同他幼稚園都有關, 他是讀活動教學既幼稚園的.  他的腦袋很活.  他右腦發展很好, 美術方面1留, 由幼稚園老師/家長發掘後, 到而家小1老師 / 輔導主任 / 社工 都發掘到他美術既天分.  他很喜歡把學會既英文/中文詞意用圖畫表達 (即中英文對照圖畫)   所以腦部記字比較深刻. 而我就發展他左腦既思維, 多一些解釋比佢聽, 明咗後, 他就像車子一樣向前進.   初初我對他很無信心的, 但暗地裡我知他iq唔差, 老師講過他要做的話會比人更好. 只是行為影響的.
我真是好彩轉arm幼稚園及升到好小學, Nicky既成績除咗他個人認真學習之外, 學校既老師最大功勞.
平日我帶他上學的, 一路行一路同他溫書, 如普通話科的話, 叫他教我一次, 跟住就一路聽他念課文, 一路讚他好好聽...請他念多幾次, 念到訓咗教都識.  英文的, 可以一路同他串字, 一路考他理解, 如果默書, 我通常在街串字, 回家默字.  例如 : I am drinking. (叫他跟我讀1次個句子)  我會問I點串, 他就答I, 跟住問am點串, 他就答a  m.  跟住問drinking點串, 他就答 d r i n k i n g, 跟住問'買' full stop, 佢就答 (.) .    有時, 我會問what are you doing? 他就會自由答我問題, 答咩都無問題.  在家溫書時, 我會將d英文句子拆散解答比他聽, 直至全明.  有時反問他幾次, 有時用好誇張既表情同聲線去表達d句子.   他很喜歡.   數學的, 我要他把問題讀一次先做, 等他認多d字.  教他做幾次同一樣既問題, 之後就唔教他, 要他自己做.  久唔久, 一路返學一路問下d數.  而家買d課外exercise比他做, 教他一次, 要他試下做.  而家他做到2年級d數啦, 不過我係跟學校課程教的(學校教既深過我d exercise), 未教的遲一些先算, 老師開咗個頭我先做加強功夫.
考試會用返老師d paper 及 試卷, 同他從溫.  有時我會辦唔識叫他解比我聽他心中既答案及對問題既理解情度.
有時我都會強迫他答我問題....因為他都有唔想答既時候.   
在幼稚園時, 我比他學林x德既唱快學英文, 結果上小1幫到他唔少.  因我係用併音同他溫英文的.  好有效.  幫到他唔小.
見意 ......... > 有人話學鋼琴會幫到小朋友睇野快, 記憶快, 人又定d.  (我小朋友學過唔夠1年)
記住........>解釋多一些, 等他明白後, 之後會容易吸收.
多d做卷給他做, 明白錯在那裡, 再同他溫完又溫, 做完又做, 慣咗就會越做越好.  記住唔好話煩, 佢地需要這樣教才會真是明的.
[quote]
jena2468 寫道:
好 '鄧' 你開心, 你小朋友有冇理解困難 ? 我仔仔理解能力好低, 默書好高分但做卷會跌落谷底, 可以分享下嗎 ?
[quote]
‹ 上一主題|下一主題