用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 番禺會所華仁小學(二) - July 2007
樓主: 麟媽媽
go

番禺會所華仁小學(二) - July 2007 [複製鏈接]

ms99 & 麟媽媽,

我怕佢係車瞓著呀! 又唔知個司機趕住落更, 開得好快!
不過真係要找佢同學仔媽咪傾傾(小一同班)!

不過開左學後, 啲功課真係越來越多!
星期一已經有中作同中文閱讀理解(四版紙)! 尚有其他科功課, 都未算多!
昨晚又有中作文, 閱讀理解(兩版紙), 倫宗, 常識, 數作(2 Pages), 數書預習(3 pages)同埋生活數學! 最後要做到11點幾, 真係做到無停手!

唔明點解日日都要做中作同閱讀理解, 數學又要做咁多(仲要係四位混合加減)! 反而兩日英文都無功課做!

原文章由 ms99 於 07-9-18 10:52 硐表
早晨!!

easiness, 其實如果有架的士肯長期接班小朋友的確實慳好多時間的,  你大可在附近超市張貼通告, 可能有司機係將軍澳收工, 每日定時有客有收入也很好的. 亞仔都中年級, 況且門口有好多工友, 又不太危險的. 另 ...

ms99,

For the Moon Cake donation, the collection period is from Sep 10-24, 07.  Please see the Depot List for collection.

http://www.salvation.org.hk/chq/crd/Project/Mooncake_appeal2007/Depot%20List%202007.pdf

Chelsea

原文章由 ms99 於 07-9-18 17:35 硐表
Hi Chelesa,

你實在太了解我的煩惱, 很想訂購啊! 再電聯.

Mooncake 收集以日期還是數量足夠後截止呢?
我家每個時節的食品也會推積如山的,
但現在尚未到飽和期, 可以再給我多些資料嗎??
相信很多人也有這需要.

...

Hi Sindy mother,

幸得令朗上課留心, 返屋企又肯講番出嚟,
咁大致都好暢順, 我真係羨慕到不得了.
英文默幾頁, 唔駛默課文, 即係默句子定單字呢?
easiness 仔仔默咗未? 我地好似未有中作同閱讀理解番屋企做,
我都想佢做多D, 熟能生巧嘛.

麟媽媽, 亞仔用廣告彩可唔可以帶手袖同圍裙呢?
雖然肉酸D, 總能保得住件校服嘛. :(

chelsea, 我會多向身邊好友呼籲, 尤其去飲茶要幫經理追quota的,見佢地疊月餅劵成副啤牌咁厚就怕怕了.

Hi ms99,

你知道嗎? 今天最後都只係默左第三、四段 同首詩。 為何琴日又跟學生說默全課呢

英文方面應默句子。

原文章由 ms99 於 07-9-19 12:23 硐表
Hi Sindy mother,

幸得令朗上課留心, 返屋企又肯講番出嚟,
咁大致都好暢順, 我真係羨慕到不得了.
英文默幾頁, 唔駛默課文, 即係默句子定單字呢?
easiness 仔仔默咗未? 我地好似未有中作同閱讀理解番屋企做,
我 ...

唔係咁玩野嘛
係都一早話默全課,
前一日通知默邊段咪大家好囉.:tongue:
呢位中文科老師係咪好惡的呢?
以後請多多指教, 朝夕令改我受不了.

王國長老

大家默中文記住提吓各位公子,
因為而家本中文書係橫列,
所以開引號係咁既「XXX」,
但當係默書簿默書係要直列,
咁個開引號係"7"而刪引號係"L",
亞仔寫錯「」,重複錯照扣,好金!
默亞媽同個仔對話呢...好易無左10 分架!

Yes, this happened to my son.

There were 3 sentences of conversation. Total of 6 marks were deducted.

原文章由 麟媽媽 於 07-9-19 16:59 硐表
大家默中文記住提吓各位公子,
因為而家本中文書係橫列,
所以開引號係咁既「XXX」,
但當係默書簿默書係要直列,
咁個開引號係"7"而刪引號係"L",
亞仔寫錯「」,重複錯照扣,好金!
默亞媽同個仔對話呢...好易無左10 分架! ...

王國長老

我地大家都係4 年班...同病相憐啊!
扣咁多,亞Q 咁諗都好既....
我諗亞仔呢世都唔會再寫錯喇啩?!

原文章由 happysiubobo 於 07-9-19 17:22 硐表
Yes, this happened to my son.

There were 3 sentences of conversation. Total of 6 marks were deducted.

[ 本文章最後由 麟媽媽 於 07-9-19 17:40 編輯 ]

ms99,

可能返下午做功課時間不多啦!
如果可以希望啲功課平均啲!
數學預習後, 衹係係堂上對答案, 學生錯了, 老師又無教番佢地, 呢點真係好有問題!:cry:

原文章由 ms99 於 07-9-19 12:23 硐表
我都想佢做多D, 熟能生巧嘛.

麟媽,

今朝返工前揾左Amy lu, 好忙呀佢地, 淨係鋪外至少有20個大小果藍 , 佢仲話今朝已經送左一車, 好生意

Thank you so much, 麟媽

王國長老

Nancytse,

你搵左佢地喇?佢地水準好好架,可以放心!
當年我結婚D 花全部佢地攪,
到而家,我老公都係佢地既大客仔,
次次都無甩拖,D 花新鮮擺到成個星期架!

原文章由 nancytse 於 07-9-20 10:09 硐表
麟媽,

今朝返工前揾左Amy lu, 好忙呀佢地, 淨係鋪外至少有20個大小果藍 , 佢仲話今朝已經送左一車, 好生意

Thank you so much, 麟媽

Morning friends :)

麟媽,

What is that?  Floral shop?  pm for details.

Thanks.

Chelsea

原文章由 麟媽媽 於 07-9-20 10:42 硐表
Nancytse,

你搵左佢地喇?佢地水準好好架,可以放心!
當年我結婚D 花全部佢地攪,
到而家,我老公都係佢地既大客仔,
次次都無甩拖,D 花新鮮擺到成個星期架!

...

王國長老

Chelsea,

係呀!琴日Nancytse 搵地方訂果籃,
怕搵到D 包埋D 爛生果,我咪介紹佢囉。

原文章由 chelsea 於 07-9-20 11:00 硐表
麟媽,

What is that?  Floral shop?  pm for details.

Thanks.

Chelsea

原文章由 麟媽媽 於 07-9-20 11:28 硐表
Chelsea,

Chelsea,

係呀!  今年我公司要送個果籃比客(往年冇ka), 我地又冇相熟花/果店,  我怕是但揾間會比人扼(因為上星期我公司就收到個有爛生果既果籃), 咪周圍揾人介紹law, 後來麟媽介紹佢間比我law.

我啱啱pm左花店電話比你, please check.

Nancy

[ 本文章最後由 nancytse 於 07-9-20 12:23 編輯 ]

Can you kindly PM me the address of the floral shop please? Thanks a lot!
(And can you please tell me briefly about the price range?)

原文章由 麟媽媽 於 07-9-20 11:28 硐表
Chelsea,

王國長老

ILA,

Please check pm.

你地個個問我花店資料,
BK 會唔會當我賣廣告?
容咩易比佢Block 左我A/C?
不過唔怕,如果Block 左,
我用麟爸爸個A/C 重出江湖!

Thanks Lun Ma and nancytse :)

Interesting sharing Lun Ma ;-D

Chelsea

各位師母:

請問那個年級開始才可帶錢回校買東西吃呢???   Thanks!
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626
‹ 上一主題|下一主題