用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
樓主: Happy小米
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

我老公都會上..HEHE

原文章由 kp061078 於 07-8-8 23:21 發表
係呀! 我老公下星期一都上...
大家可更配合為阿B...

請問晌邊架?

原文章由 oiyau2005 於 07-8-9 04:01 發表
Hi 各位蒙媽:

早2日去咗旺角花園街信亨隔離間玩具舖, 見好多好平既教材, 好多都係幾拾蚊
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

羊羊BB,

除左放教具于地下eyesight, 仲可放一塊大鏡, 同埋由天花板吊一些ball, or toy , 鼓勵佢拍打.

我都想吊一些教具畀進進, 等佢move body去catch.
但未有時間找, 大家有冇介紹?
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

甲由/kp,

講到2, 小朋友到2歲時真係一個好好玩既stage除玩教具外 (now he can complete the pink tower and brown stair by identify different size and correct by himself if something wrong), 真的令人有很多驚喜, 成個小大人:-

-
output what you have input before. 做阿媽唔多唔少會D滿是感.

-
說出感覺 (happy, sad, cold, warm, hot)

-
有意見/固執 (only watch or listen the VCD/CD that he like; when I ask him to select A or B, he will select C as what he like )

-
自理能力 (wear shoe by himself and order mami/daddy to wear shoe; take out pant/pamper, put bath soap on body, show himself; pour ‘weewee’ into toilet and flush water, wash hand)

-
管家佬 (mami sit here, I sit here; mami stand here, I stand here; mami play this one not this one)

Oh! 好似離了題…. Anyway, 2yr onward is another amazing stage.. 令人有很多驚喜

原文章由 甲由仔 於 07-8-8 23:54 發表
係呀! 太細真係唔駛急, 我果時都係阿囡八個月開始用蒙, 都係train佢自理/專注, 到左一歲就互動多d, 我都好期待佢2歲, 因為真係可以用到教具.

[ 本文章最後由 rayvonne 於 07-8-9 15:18 編輯 ]

睇完咁多位蒙媽媽為自已的囝囝囡囡做的教材,有很大的啟發。
最好的教材源自於日常生活,只要我們花花心思,就可以變成對小孩子學習的機會。咁多位加油,我都要努力學習。

多謝大家分享同指導, 我好難得可以好似今日甘多時間上來, 希望以後可以keep on, 我會努力

我講果間舖頭係花園, 旺角同太子中間, 新世早有條自動電梯落花園街卓悅, 一落黎既右手面就係, 佢間舖出面掛住好多水泡, 個道好多好平既教材, 大部份都係幾拾蚊. 仲有平時好難搵既動物模型, 款式又多, 細隻有成1x隻都係$15.

原文章由 Ivyl 於 07-8-9 14:47 發表
請問晌邊架?

oic,金輝.我都晌嗰度買咗d plastic animals.

原文章由 oiyau2005 於 07-8-9 18:01 發表
我講果間舖頭係花園, 旺角同太子中間, 新世早有條自動電梯落花園街卓悅, 一落黎既右手面就係, 佢間舖出面掛住好多水泡, 個道好多好平既教材, 大部份都係幾拾蚊. 仲有平時好難搵既動物模型, 款式又多, 細隻有成1 ...
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

各位蒙媽, 最近發現少少免費sample, 好岩蒙學既sensorial.  希望有用.

ikea sofa section, 發現有成道門咁大既布料free sample, 好正 .  (我諗適合較細既bb, 可以touch上手.)

B&Q 既油漆部有 color sample cards.

益大膠板 (旺角"石本"x街344) 有膠板sample任羅.  重有成本既貼好既sample.  (我羅左2本, 拆一本,配對到另一本上, 都無人理架.  好貪心喎.   )

[ 本文章最後由 yamaneko 於 07-8-9 18:41 編輯 ]

thank you for your sharing

原文章由 yamaneko 於 07-8-9 18:40 發表
各位蒙媽, 最近發現少少免費sample, 好岩蒙學既sensorial.  希望有用.

ikea sofa section, 發現有成道門咁大既布料free sample, 好正 .  (我諗適合較細既bb, 可以touch上手.)

B&Q 既油漆 ...
笑一笑世界更美妙

原文章由 羊羊BB 於 07-8-9 10:58 發表
大家好, 我係第一次上lee度, 我都係一個試圖追隨蒙氐的媽咪, 阿b已經8個月了, 我在屋企吉出一間房setup緊一個蒙區比bb, 而今想買野放玩具或敎具, 應該用邊種好, 抽屜形式, 有門的櫃, 或是就甘層架好d?? 有 ...

這個問題我上家長班的時候問過Daisy,她說:如果家裏的地方大的話,就買3層矮的層架,要是地方不大的話,就要向高空發展,可以買高一點的架子,下面的3層放孩子的教具,上面就用有門的柜,這樣看起來沒有那麽亂,如果選購ikea的層架,可以自由組裝,下面三層給孩子,上面配一個衣櫃,30釐米深的高架,配3塊層板,一個衣櫃,大約1000元,50釐米的就不知道了。

下面的圖是給你參考的,要是給孩子用,每層的距離不能像他的那麽大,大約25釐米,視乎你的教具的大小而定,放了三層層架後,上面還有許多的空間加一個衣櫃,自己去看看就知道了。

原文章由 yamaneko 於 07-8-9 18:40 發表

B&Q 既油漆 ...

好方法!謝謝分享啊!

下!要識行先得架?咁仲有無下文架?or之前會去high tea先呢 ?

原文章由 kp061078 於 07-8-8 23:23 發表
waikiki,
喂....你阿女都未識行..我地去玩噴水池.

原文章由 LittlePigmom 於 07-8-9 10:29 發表
Ronnie,

仲記唔記得Odo.

當然記得, 因為個名咁特別, 只係睇大頭照...唔同哂樣咁...how are u???

Waikiki ,

冇下文ga, 我會去我阿哥(住青衣)食反.

帶住岁几既幼兒, 比較难high tea 耐law.  

你住边?

原文章由 Waikiki 於 07-8-9 23:49 發表
下!要識行先得架?咁仲有無下文架?or之前會去high tea先呢 ?

尋晚比左自製音筒jasmine玩,佢最like水聲 今晚再玩,玩完仲自己比返我放返入盒,之後我叫佢執返其中一個'碌'走左嘅音筒同個盒蓋,佢都去執返比我,好似好乖:loveliness:

今晚比左自製觸感版佢玩,我捉佢手仔模吓其中一張,之後佢就每張都模吓,滑面嘅掉晒,最後攞左最粗糙果兩張走左佬

其實都無期望佢會so我,但見佢有咁嘅反應已經好開心.:)

janjet,

janice好叻,
你影啲相好靚呀, 我都好like影相. 但冇學過, 所以得過"想"字

原文章由 janjet 於 07-8-9 02:09 發表
我家janice 最新玩意

http://hk.myblog.yahoo.com/janicewan-janicewan/article?mid=1029&prev=-1&next=1019

你個女仲唔同樣啦, 成個小公主咁, 你仲有無係果度上堂.

原文章由 ronni 於 07-8-9 23:49 發表

當然記得, 因為個名咁特別, 只係睇大頭照...唔同哂樣咁...how are u???

原文章由 Happy小米 於 07-8-9 15:03 發表
羊羊BB,

除左放教具于地下eyesight, 仲可放一塊大鏡, 同埋由天花板吊一些ball, or toy , 鼓勵佢拍打.

我都想吊一些教具畀進進, 等佢move body去catch.
但未有時間找, 大家有冇介紹?

你的孩子19個月了吧?還要吊教具?

蒙氏:有手感的漸變色的球(漸變色的意思是:比如説有5個球,第一個是白色的,第二個是淺綠色的,如此類推到第5個是深綠色的)
杜曼:我手上有從兒童教育網下載的幾何圖案,可以列引出來給孩子看,要的話請告訴我你的email

[ 本文章最後由 大粉果 於 07-8-10 08:29 編輯 ]

這幾天都在想:快把電腦裏的照片印出來,做幾本kitty介紹的那種書。忽然想起自己很久以前做了一批自製書(雖然家裏買了很多書籍,可是就是覺得不太合適,所以自己做了),主要教導孩子認識顔色、數詞、量詞、自己的姓名、讚美及歡呼的用語等,根據杜曼的原理做的,每一頁只有圖或字(圖畫盡量使用真實的照片,不用卡通),不能兩者並存,我做的是ppt檔案,可以在電腦利用ppt來閃,可以印出來放到clear folder裏閃,要是不想閃的話,可以印出來當作故事書給孩子看,大家有興趣的話可以告訴我你的電郵,我寄給你。
‹ 上一主題|下一主題