用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

原文章由 栗子媽媽 於 08-2-14 15:11 發表
我呢個假期買左個新書包比佢,都唔明e+d書包係化學還是d書重
又買左個暖水胡仔比佢,天日太 ,自已都drink唔到涷水

書,除左默書之外,我罷工啦 ...

我都係咁話, 日日個書包重到好似背石頭咁, 但查實又只係得幾本課本同啲功課, 都無o野可以再扔走

我諗都係書重問題,唔好話細路,我都鹽重呀。 開學前買左個SEVEN,真係好輕不過大左d,所以用緊表姐比既SPI(small size), 書包本身都有D重, 但應該幾襟因用到e+都無穿無爛。

華服日前一日整爛左個暖水壺都未買番,你買左咩牌子, ? 好唔好用介紹吓, thank you.

我都唔記得要黙書天

原文章由 栗子媽媽 於 08-2-14 15:11 發表
我呢個假期買左個新書包比佢,都唔明e+d書包係化學還是d書重
又買左個暖水胡仔比佢,天日太 ,自已都drink唔到涷水

書,除左默書之外,我罷工啦 ...

我是但係sarxxxx 買個disney咋

原文章由 claudi-mama 於 08-2-14 15:52 發表
我諗都係書重問題,唔好話細路,我都鹽重呀。 開學前買左個SEVEN,真係好輕不過大左d,所以用緊表姐比既SPI(small size), 書包本身都有D重, 但應該幾襟因用到e+都無穿無爛。

華服日前一日整爛左個暖水壺都未買番,你買左 ...

暖水壺問題

各位媽媽:
你地都好細心, 都買左暖水壺俾女女, 不過我有溫馨提示:
小心唔好入d太熱既水, 因為呢類暖水壺既保溫情度都幾高,
你知d女, 一個唔小心, 或者唔記得入面係熱水, 就會淥親,
小心d呀!!

唔好意思, 有個問題想問, 睇過你地個舊topic, 話天神直升st.mary中學, 咁我想問, st.mary小學d學生去晒邊ar? 乜st.mary小學唔係直升中學咩?

回覆 #1 喧嘩 的文章

你好呀! 天神係同st.mary接左龍, 即係天神小六既學生好大機會會入st.mary, 依家天神只有3班約100個小六生, 咁就算全部去晒, 都只係100人, 咁st.mary自己當然會優先收左自己d學生先啦, 咁預100個位俾天神都唔係問題, 況且100個小六生都唔會全部去晒st.mary既!

原文章由 shirleychan2007 於 08-2-24 18:26 發表
你好呀! 天神係同st.mary接左龍, 即係天神小六既學生好大機會會入st.mary, 依家天神只有3班約100個小六生, 咁就算全部去晒, 都只係100人, 咁st.mary自己當然會優先收左自己d學生先啦, 咁預100個位俾天神都唔係問題,  ...

係咪全部小學既 St. Marians升哂都夠位比天神學生, 唔會話規定要留啲位比其他學校啲學生咩?

另外, 我試過起開學頭2個月揾陳姑娘幫手, 想佢同囡囡傾吓適應問題, 因為成日喊, 但我問番亞女陳姑娘有無揾佢, 佢話無喎, 真係激氣, 我當然有需要佢起學校幫手先打比佢, 佢只係單單同我傾, 最重要係同細嗰個傾, 佢就無,
我覺得人地有困難時一啲都幫唔到手, 依家自己都適應咗啦, 半年有多咯 ……..

其實st.mary個邊既收生細節我就唔係太清楚, 不過唔駛太擔心既, 除非你個女既成績真係差到貼地啦, 否則都應該唔係太大問題既!

因為全校只有陳姑娘一個社工, 但有成600個學生, 如果唔係太嚴重既問題, 可能未必即時可以安排到啦, 而且係佢地黎講, 適應只係一個小問題, 只要時間耐左, 就ok啦, 如果你發覺阿女再有d咩問題, 可以直接打俾陳姑娘, 約佢見面, 我諗面談可以直接d囉!

唔知幫唔幫到你呢?

原文章由 berylberyl 於 08-2-25 10:25 發表

係咪全部小學既 St. Marians升哂都夠位比天神學生, 唔會話規定要留啲位比其他學校啲學生咩?

另外, 我試過起開學頭2個月揾陳姑娘幫手, 想佢同囡囡傾吓適應問題, 因為成日喊, 但我問番亞女陳姑娘有無揾佢, 佢話無 ...

原文章由 shirleychan2007 於 08-2-28 10:45 發表
其實st.mary個邊既收生細節我就唔係太清楚, 不過唔駛太擔心既, 除非你個女既成績真係差到貼地啦, 否則都應該唔係太大問題既!

因為全校只有陳姑娘一個社工, 但有成600個學生, 如果唔係太嚴重既問題, 可能未必即時可 ...

咁又係, 多謝

我反而,栗子返學CRIED, 陳姑娘打比我問駛唔駛幫手

唔該晒咁多位, 如果小女有幸入到天神, 到時請多多指教, 我仲想問下你地, 英文程度ok嗎, 深唔深? 我自己覺得英文最緊要, 若小學打得好, 將來就唔洗咁辛苦, 我只係知星期五係英文日, 但係你地覺得佢地d英文水平去到邊?

原文章由 栗子媽媽 於 08-2-29 13:47 發表
我反而,栗子返學CRIED, 陳姑娘打比我問駛唔駛幫手

所以我初初好辛苦, 不斷咁氹

我見今年啲學生成績好勁, 淨係自己班, 相差10分都已經考一頭一尾, 同一樣係1C班既claudi-mama 唔知佢知唔知, 有個班長好叻, 次次默書100分, 考試測驗又9字頭, 但都係6歲幾, 但叻得咁犀利, 都唔知點解? 好似學過哂咁(但唔係留過班),有無咁神奇
so perfect ?

原文章由 喧嘩 於 08-2-29 17:35 發表
唔該晒咁多位, 如果小女有幸入到天神, 到時請多多指教, 我仲想問下你地, 英文程度ok嗎, 深唔深? 我自己覺得英文最緊要, 若小學打得好, 將來就唔洗咁辛苦, 我只係知星期五係英文日, 但係你地覺得佢地d英文水平去到邊? ...

英文比以前提高咗, 我幾喜歡佢哋選既英文書, 係星加坡出版既書, 加其他grammar書, 深深哋, 但只要上咗手就跟得到, 初初我都好驚訝咁深, 囡囡一啲concept都無就要識咩proper nouns,
common nouns, 我都要好多時間同佢分析, 但上軌道後就開始好啲囉, 屬中上咁啦

查實栗子都有呢D次次都默書100分既同學仔
同埋,E+學校認為小朋友好早就去D咩班物班,大女同細女既差別不大,栗子全班第二細,老C都係一視同仁架

仲有,查實有冇人G全CUP第一平均分幾多呀,我好想8下

原文章由 berylberyl 於 08-3-1 10:26 發表

所以我初初好辛苦, 不斷咁氹

我見今年啲學生成績好勁, 淨係自己班, 相差10分都已經考一頭一尾, 同一樣係1C班既claudi-mama 唔知佢知唔知, 有個班長好叻, 次次默書100分, 考試測驗又9字頭, 但都係6歲 ...

[ 本文章最後由 栗子媽媽 於 08-3-1 12:07 編輯 ]

我知考第一嘅平均分係94.36, 我諗差好少個百分點, 名次已經差好遠!

唉! 下個禮拜就測驗啦! 好多書都未教曬, 都唔知點死! 今個禮拜默啲中文同英文又深到死, 呢個禮拜六日淨係溫咗默書, 都未開始温測驗。

你哋有無覺得啲書教得好趕, 小朋友根本吸收唔切呢?

原文章由 栗子媽媽 於 08-3-1 12:03 發表
查實栗子都有呢D次次都默書100分既同學仔
同埋,E+學校認為小朋友好早就去D咩班物班,大女同細女既差別不大,栗子全班第二細,老C都係一視同仁架

仲有,查實有冇人G全CUP第一平均分幾多呀 ...

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-3 10:02 發表
我知考第一嘅平均分係94.36, 我諗差好少個百分點, 名次已經差好遠!

唉! 下個禮拜就測驗啦! 好多書都未教曬, 都唔知點死! 今個禮拜默啲中文同英文又深到死, 呢個禮拜六日淨係溫咗默書, 都未開始温測驗。

你哋有無覺 ...

完全係好快, 連我都辛苦, 好似今日默嗰課英文16句好深, 我都已經分開咗4日温, 又多功課, 佢哋都要透氣, 放假我都要比佢玩吓休息吓, 唔可以日日都要佢做功課,温書, 你知啦, 星期六日又要上其他課外活動, 大家都日日趕不停, 真係未温測驗

我一趕自己都feel 到暈暈哋, 一係咁亞囡, 我唔想成日佢架

我知1C班果個班長考第一,佢連測驗有些科都拎到100分, 佢無一般小朋友既粗心大意, 數學測考既當中較深既推理和思考題佢都答對可見思路清晰, 難得(小一生啊)
聽佢Mama講, 一星期七日都有野學, 又無損佢既學業。 犀利

琴日原本安排亞囡溫中英黙同溫下text,點知一早起身佢就lum廠, 半夜仲入埋急症。平時佢又早瞓,林近text功課又多,下個禮拜text 唔G點算

原文章由 berylberyl 於 08-3-1 10:26 發表
我見今年啲學生成績好勁, 淨係自己班, 相差10分都已經考一頭一尾, 同一樣係1C班既claudi-mama 唔知佢知唔知, 有個班長好叻, 次次默書100分, 考試測驗又9字頭, 但都係6歲 ...

以我所知全級9字頭既應該得15個左右咋!

e+考試攞9字真係好難, 唔係溫哂D書就攞到, 又要聽得, 講得, 黙得,作得 ...  我個人認為一D都唔容易

分數和名次e+野, 唔好睇得咁重, 大人和小朋友都會輕鬆D。

話口未完, 都唔知測驗點算嘅時候, 十一點幾收到佢班主任嘅電話, 話嗰女發燒, 要我接佢返屋企, 不過就嚟要默書, 叫我等佢默埋書先接!

死啦! 已經教到咁趕, 今日仲早走, 測驗點算呀?

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-3 10:02 發表

你哋有無覺 ...

英中要維持英語教學要最少有85%學生適合英語教學方可。所以校長開家長會已表明要成績達標才可升讀一條龍中學。

SMCS 有4班, 40人/班, 共160人 x 85% = 136 人, HACS 有3班, 32人/班, 共96人 x 85% = 82人, 兩間小學共218人。St. Mary's 中學 有6班, 40人/班, 共240人。所餘學額就留作自行收生及政府派位之用。如有學生放棄直升,相對此類學位就會多些。

原文章由 喧嘩 於 08-2-23 14:45 發表
唔好意思, 有個問題想問, 睇過你地個舊topic, 話天神直升st.mary中學, 咁我想問, st.mary小學d學生去晒邊ar? 乜st.mary小學唔係直升中學咩?
‹ 上一主題|下一主題