用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 siulisa 於 08-7-11 16:19 發表

長注  office 好清閒??臭口棗啦

我忙完亞女個壇,家吓就開始 matthew 個壇,上下網睇吓人地學校資料(其實都冇乜用,都係靠家吾長口碑)遲d 就實地考察,睇吓大爺邊間對胃!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

wo, 妳提醒我, 搵日都要同個仔出動下

原文章由 M&A Mom 於 08-7-11 16:28 發表

長注  office 好清閒??臭口棗啦

我忙完亞女個壇,家吓就開始 matthew 個壇,上下網睇吓人地學校資料(其實都冇乜用,都係靠家吾長口碑)遲d 就實地考察,睇吓大爺邊間對胃! ...

簽名被屏蔽

唔洗worry啦
好多人都話band2都派得好好
李乘壁啦,學生純呀,有朋友住附近
廖寶山,年前識一個男仔讀,佢媽話ok,點o就唔知啦
梁醒得,本以為ok,但入面d女孩子原來好
你轉唔轉網呀?

原文章由 blytheBB 於 08-7-11 17:08 發表
HHMA,
亞囡今日派左成績表,
都o係中間band2位,
点算ar?
荃灣有邊d較好ga band2校ar?

我planning 10月會出去

原文章由 siulisa 於 08-7-11 16:36 發表
係wo, 妳提醒我, 搵日都要同個仔出動下

今日睇報紙話 :

中一書簿費成 4千幾蚊
咁米成一個文職既一半人工

鏗鏘集 - 母語教學政策

http://www.rthk.org.hk/asx/rthk/tv/hkcc/20080427.asx

求My Pals are Here! 5A,5B 的cd/text

各位如果有.My Pals are Here!  5A,5B 的cd/text
請pm給我 thanks.
My Pals are Here!  5A,5B 的cd/text

醒目開學勳章

原文章由 hhma 於 08-7-11 21:32 發表
我planning 10月會出去

要睇埋d 學生?
但你仔都要返學,請假?

其實小六個流程係點,幾月申請第一階段??真係烏 sir sir
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我去咋
星期六日先同佢睇校舍lor

大概甘
12月- 呈分試
12月 - 自行表
1-2月 - 自行interview
3月- 呈分試
4月 - 大抽獎form
7月- 公佈

好似係甘, correct me if i am wrong.

所以所有cert, 信, 應該1-2月之前要羅好晒, 整好晒
揀自行之前都應該要去睇下學校

原文章由 M&A Mom 於 08-7-12 00:38 發表

要睇埋d 學生?
但你仔都要返學,請假?

其實小六個流程係點,幾月申請第一階段??真係烏 sir sir

早晨

Hhma
謝謝你的資料, 好有用, 可以比我有個預算

原文章由 hhma 於 08-7-12 09:31 發表
我去咋

大概甘
12月- 呈分試
12月 - 自行表
3月- 呈分試
7月- 公佈

好似係甘, correct me if i am wrong.

所以所有cert, 信, 應該1-2月之前要羅 ...

F.1 English textbook

原文章由 fion414 於 08-7-3 23:03 發表
我地最貴本都係英文書, 今年書單未出, 舊年要$248...$_$

fion>>

Which textbooks? I have 2nd hand F.1 <<New Oxford English 1A&B>>.

Mandy>>

I used to ask senior form parents for 2nd hand secondary school textbooks. It saves $$ and is environmental friendly!!

原文章由 JP 於 08-7-12 15:12 發表

Mandy>>

I used to ask senior form parents for 2nd hand secondary school textbooks. It saves $$ and is environmental friendly!! ...

JP

係啦.....
我叫亞仔問下 D 學兄預留比佢先

唉....都唔知佢入唔入到培中 :;pppp:
激 C 人

原本今日去學校取成績表
但紅雨 CANCELL 左

唉...祗係取成績表....我昨日已經失眠
到亞仔小六....我一定時時刻刻都係熊貓 LOOK

原文章由 hhma 於 08-7-12 09:31 發表
我去咋

大概甘
12月- 呈分試
12月 - 自行表
3月- 呈分試
7月- 公佈

所以所有cert, 信, 應該1-2月之前要羅 ...

hhma

睇完之後, 覺得祗係 3幾個月就要填自行表
第一次考試唔 OK 又要鋪定後路
  我都好驚 !
唔止 MANSON 有壓力,,,,,, me too

Hi All,

我辭左職喇,尋日開始全職媽媽既新生活,原本
以為兩個女好期待我全職照顧佢地,點知只係細
女興奮,大女就不停問我無端端做乜唔做野?又
講左一堆理由不同意我辭工,依家心情有d失落!

InMa

InMaMa

不好放係心裡, 大女個年紀有咁的反應吾出奇,
妳試下誇張d的反應扮傷心, 但要好似玩的心情咁對大囡: 媽媽好傷心呀 , 睇下佢乜反應

原文章由 InMaMa 於 08-7-12 16:25 發表
Hi All,

InMa ...

大女會唔會太識諗, worry你唔做野令家有變化呀?
唔洗唔開心啦, 慢慢同佢解釋啦

原文章由 InMaMa 於 08-7-12 16:25 發表
Hi All,

InMa ...

Lisa, hhma,

謝謝兩位開解我,初時阿女講左一堆理由不同意我
辭工,例如我唔做野冇收入佢變相冇得去老師度補
習、興趣班又要cut等,但我隱約覺得呢d只係表面
理由,重點係我成日係屋企看管住佢,令佢唔可以
為所欲為至真,我都明白佢已11歲開始步入青春期
,想獨立不想受管束,我唔做野除左本身份工真係
辛苦之外,亦因佢第時要做多一次心臟手術,我希
望自己呢段時間貼身d 照顧佢既起居飲食,等佢身
體好d抵抗力好d 來應付個手術,而且黎緊細女要預
準報小一,佢就要報中一,若我繼續工作根本冇時間
幫佢地預準野,請假面試更加係難題,我都有講到自
己既想法比佢知,佢聽完只係默不作聲,原以為我做
全職媽媽佢會好開心,點知唔係,算啦!諗真啲大家
都要時間適應,我只希望佢慢慢會明白我既心意囉!

原文章由 hhma 於 08-7-12 23:43 發表
大女會唔會太識諗, worry你唔做野令家有變化呀?
唔洗唔開心啦, 慢慢同佢解釋啦

原文章由 siulisa 於 08-7-12 16:33 發表
InMaMa
不好放係心裡, 大女個年紀有咁的反應吾出奇,
妳試下誇張d的反應扮傷心, 但要好似玩的心情
咁對大囡: 媽媽好傷心呀 , 睇下佢乜反應

InMaMa
放心啦, 大女遲d就會明白你, 始終全職媽媽同d仔女多d時間溝通, 感情都會好d.

原文章由 InMaMa 於 08-7-14 08:53 發表
Lisa, hhma,

謝謝兩位開解我,初時阿女講左一堆理由不同意我
辭工,例如我唔做野冇收入佢變相冇得去老師度補
習、興趣班又要cut等,但我隱約覺得呢d只係表面
理由,重點係我成日係屋企看管住佢,令佢唔可以
為所欲為至真,我都 ...

InMaMa

放開d 啦. 小朋友一時唔懂得反應姐
每位小朋友一定 like 媽咪多d 時間陪佢
你暑假唔好比壓力個大女
間中陪佢出去走走"透氣"
要令大女知道