用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) ...
樓主: Elona
go

快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) [複製鏈接]

系唔系有二手介紹, send 電郵 [email protected], 謝謝

原帖由 veronna 於 10-9-14 09:42 發表

都係pm你好d.

原帖由 KWT 於 10-9-14 13:17 發表

樂樂:

你仔仔升F.6?我大仔都是.中文科只有文化專題相同,佢沒有讀PURE MATHS而讀BIO.

HI KWT

你好,我記得你,

你仔仔中文有冇合格? 之前聽你講好擔心,最後是否原校升呀?
亞仔中文岩岩合格, 自潮果part 佢反而幾高分,oral 果part 得1分,亞仔原校升,

你亞仔是否修 BIO CHEM PHY 三個AL 呀?得閒多D入來傾計.

原帖由 yeegi 於 10-9-14 14:27 發表
Yes, check 過, 國產會便宜好多, h$600-h$850有支全新.  最哀老師一開始就提D 學生唔好買國貨, 易壞, 音質差, 吹得唔開心, 會提不起勁.  亞囡有d不喜歡國貨.

其實初學買支平平地學住先都幾好呀,真係有興建學先買支靚野, 點知佢係唔係真係學架,個老師咁架.

樂樂:

大仔原校升讀.中文意外竟然有CRED.英文則比想像差.總體成績平均,差強人意.最慘是他爸爸同事和朋友D子女,很多拔尖,攞A如執豆,大仔話明年再考HKCE.

原帖由 KWT 於 10-9-14 15:11 發表
樂樂:

大仔原校升讀.中文意外竟然有CRED.英文則比想像差.總體成績平均,差強人意.最慘是他爸爸同事和朋友D子女,很多拔尖,攞A如執豆,大仔話明年再考HKCE. ...

KWT

哈,之前你仲好擔心唔合格TIM,真係意外,

人地拔尖係人地既事,冇得比較既, D 家長都明既,
亞仔明年考CE邊科呀?英文?

主科全部想再考.我估中英數,PHY,CHEM,BIO.佢自己都覺得唔甘心,想考好D.

yeegi,

我都同意樂樂所講,個老師咁講,d學生九成九唔會買國貨架!
你女想學定學校要佢學架?如果我個女自己想學,我就會要佢自己出部份錢。
原帖由 樂樂 於 10-9-14 15:10 發表

其實初學買支平平地學住先都幾好呀,真係有興建學先買支靚野, 點知佢係唔係真係學架,個老師咁架.

當時我都有聽, 老實我自己都有d影響.  唔系學校學.  以前小學課餘活動都吹過一學期, 不過學校借管.  她都有興趣.  見音統局 -- 外展訓練抽籤, 未試下抽,  都中學, 應該要有d專長, 但沙市後, 基於衛生, 大多唔再借管, 包括音統局, 我知要買, 但真無想過 so expensive.  呢兩日上網check, 老師介紹支管屬初學者使用, 到6級或以上都應換管.   無二手, 我大多會買支國貨, 謝謝兩位分亨意見.

原帖由 ytpeople1 於 10-9-14 16:09 發表
yeegi,

我都同意樂樂所講,個老師咁講,d學生九成九唔會買國貨架!
你女想學定學校要佢學架?如果我個女自己想學,我就會要佢自己出部份錢。

醒目開學勳章

原帖由 樂樂 於 10-9-14 12:00 發表

ROECMA

我大約打出來

phy

1,   Further physics book 1 (3 Ed)   Longman   $381
2,   Further physics book 2                            $406
3   A - Level practical physics for TAS Oxford   $257

另 ...

Latte, 又名臭Te或臭喵.

原帖由 樂樂 於 10-9-14 12:10 發表
roecma

英本得一本 grammer書,

A Practical English Grammer  Orford $102

中文科

1 中國文化專題               香港教育出版
2 實用文寫作能力訓練       香港教育  
3 ASL  最新閱讀技巧訓練    煜華文化
4,  ...

樂樂,

唔該晒

大少學校要買好多書喎

見妳list 出來D書名, 多個我仔學校個D.....

我哋好少書咋, 中& 英各一本, Pure Maths, Phy & Chem
都係各二咋.....

yeegi,

原來你囡囡已經學過而有興趣繼續學,咁…都值得買支靚ge…(如果佢真係持續學的話)
原帖由 yeegi 於 10-9-14 17:33 發表
當時我都有聽, 老實我自己都有d影響.  唔系學校學.  以前小學課餘活動都吹過一學期, 不過學校借管.  她都有興趣.  見音統局 -- 外展訓練抽籤, 未試下抽,  都中學, 應該要有d專長, 但沙市後, 基於衛生, 大多唔再借管, ...

原帖由 KWT 於 10-9-14 15:40 發表
主科全部想再考.我估中英數,PHY,CHEM,BIO.佢自己都覺得唔甘心,想考好D.

之前聽大仔佢都想再考中英兩科,

有人講al 好難考,成績會比ce成績低d, 我好擔心佢中英文高考肥佬,雖然佢學校以往紀錄係100%合格,但今次又係最後一界,真係好難講.

原帖由 RoEcMa 於 10-9-14 23:22 發表

樂樂,

唔該晒

大少學校要買好多書喎

見妳list 出來D書名, 多個我仔學校個D.....

我哋好少書咋, 中& 英各一本, Pure Maths, Phy & Chem
都係各二咋.....mouth:" /> ...

ROECMA

你間谷得咁勁,會唔會係平時note 多呀?

原帖由 樂樂 於 10-9-15 11:32 發表

之前聽大仔佢都想再考中英兩科,

有人講al 好難考,成績會比ce成績低d, 我好擔心佢中英文高考肥佬,雖然佢學校以往紀錄係100%合格,但今次又係最後一界,真係好難講. ...

我估後年尾班AL考試,一樣咁混亂,可能會亂上加亂.又要聽尾班車聲音,又要分心回應334班畢業生,那裡有咁多人手分配?

我仔仔話AL成績一般比CE低2個GRADE.但我又見考CE考得麻麻地的考AL竟有2-3個A.

因為尾班車,如果仔仔想上補習班都儘量支持佢,將會補中英,PHY,CHEM.有時我都會懷疑,在學校成績都跟得上,補什麼呢?但人補佢補,好過到時後悔莫及.總之要節衣縮食,不然,何來2-3000大洋?苦命啊!

原帖由 KWT 於 10-9-15 15:38 發表

我估後年尾班AL考試,一樣咁混亂,可能會亂上加亂.又要聽尾班車聲音,又要分心回應334班畢業生,那裡有咁多人手分配?

我仔仔話AL成績一般比CE低2個GRADE.但我又見考CE考得麻麻地的考AL竟有2-3個A.

因為尾班車,如果仔 ...

係呀,到時又真係好亂,好快咋,兩年後就係啦,

我大仔都係報左大形補習社中英兩科,其實中英文真係要靠自己平時睇多D書,不過佢好仲意果兩位補習天王,

我昨晚同佢傾,佢話會重考中英,問佢唔考理科,佢話上完中六咁勁既formula,再去考中五,咪屈晒機囉.

原帖由 樂樂 於 10-9-16 12:23 發表

係呀,到時又真係好亂,好快咋,兩年後就係啦,

我大仔都係報左大形補習社中英兩科,其實中英文真係要靠自己平時睇多D書,不過佢好仲意果兩位補習天王,

我昨晚同佢傾,佢話會重考中英,問佢唔考理科,佢話上完中六咁勁既f ...

其實我估仔仔是講下明年再考CE,到時又未必會考.佢只是覺得考得不如理想,特別是英文科.D同學見到佢既成績都O哂嘴,話佢平時上堂連一D grammer都冇錯,成績不應該咁.

臭豬星期二係學校打籃球既時候踐波車, 左右手同膝蓋都損哂流哂血, 見到真係心都痛埋, 如果佢上堂都咁投入就發達啦....
Tomorrow is better

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 10-9-16 21:20 發表
臭豬星期二係學校打籃球既時候踐波車, 左右手同膝蓋都損哂流哂血, 見到真係心都痛埋, 如果佢上堂都咁投入就發達啦....

嘩! 就咁聽都已經覺得好痛喎.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Elona

Manson 上星期踏佢既新單車為左閃避一個盲毛
都擦到成個 (波羅蓋) 損晒
跟住傷口發炎
前幾日先要去醫生度洗傷口 + 食抗生素消炎
多謝 $300 大元落樓  
今日再去配消毒藥水洗傷口又 $50

不過, 妳要叫妳仔仔留意 :
1. 傷口有無發炎, 唔好攪到 manson 咁麻煩

2. manson 堂家姐上星期先講, 有個男仔因為打籃球
....被人批左一野個頭. 佢以為無事. 一星期後開始有見
....暈同睇野唔清楚. 醫院急症醫生要佢照頭, 果然係個
....腦有瘀血.

3. 呢個好似講過, 媽咪朋友個仔打籃球以為拉傷韌帶...
....睇完急症醫生. 醫生話都幾傷, 但可觀察幾日.
....佢媽咪第2日再同佢睇多位私家醫生, 醫生話佢已經
....拉斷了韌帶. 而且, 張片見到周圍 d 肌肉有輕微(毀)
....叔要儘快做手術接駁番. 唔係會影響手部活動能力.

所以, 大家都唔好掉以輕心 !!!

mandy

聽見都心痛呀!
‹ 上一主題|下一主題