用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

JCYL

Then I will try the first round. Did you know that anyone success in 1st round?
No, because I think it's not easy to get a seat in the first round...unless you got 25 pts or more for those famous school...and I don't think you will give up PC just for an ordinary school, right?

Is the 2nd round need the residental address? So, it is useless to have another address(net 41)if I don't want to give up the seat of PC, right?
Yes, 你根本就唔可以抽 (if you want to keep PC's offer, 咁要個地址都冇用

彥彥媽咪:
Thank you so much!!!
看我同你們天天在一起,直到今世的終結。

agneschan, Susanna&Caseman ,

嘩!真係好鬼感動呀,hehe!

agneschan, Susanna,
你哋做嘅嘢都唔少ga,好似與'冠忠'及''校方''反影,與其他家長聯絡,你哋都下左不少功夫!
If,冇左你哋一直嘅堅持,都攪唔成啦,呢D係合作嘅成果,
我都要 thank's thank's你地呢!

Caseman ,
其實,你嘅英明果斷,倒令我佩服!
係好多媽咪考慮之際,佢地好多嘢擔心,你來電時已堅決答應跟我哋車,連試坐''冠忠''車也不試,好英雄feel!!!   

各位培正媽媽,

我真係好開心,依家仔仔上車時間遲成40分鐘,返到學校,''冠忠''校車仲未到?????   
今日我見到校車到時,巳9:05左右!! :evil:
有D小朋友要7:35-7:45上車,大家想想,佢哋有幾辛苦,
仲要兜山路,郁嚟郁去,訓左仲危險,個頭仔係咁''中''!! :evil:

放學12:25已落車,全程25分鐘,坐校車則要個幾鐘!

[size=medium]我真係希望,''冠忠''多為小朋着想!!!

仲有,今日親眼睇到,原來''冠忠''只會在落車位及頭1排樓梯有人扶小朋友,一轉彎,就冇晒人!
跟住,小朋友便自己分散,各有各行,幼班也自己揾課室,絕不是由校車ee帶入課室!!
我跟著2個低班,由1樓到3樓,都係自己行!!
SO,各媽咪不要以為跟校車有人帶上樓,其實係冇ga!!!

agneschan, Susanna&Caseman ,

報告,今日到校時間8:50,
以上資料,由本人''印印''提供...hehe!

Susanna,Caseman , agneschan ,

今日回校8:45 very good ah!咁大雨!

[img align=left]http://www.hanahouse.net/koubou/aikon/gifani/gifani1/huusend1.gif[/img]

9.11高班學生升小一家長會分享
==================

k.3 的學生巳在這個星期收到有關升讀小一留位的通告. 今早回校聽李校長講解有關升讀小一的家長會, 有些資料想跟各位媽咪分享:

1. 小學部的禮堂將會在這一, 兩年內重建.

2. 小4以上不收插班生.

3. 政府才剛提出尃科教學制, 而其實培小一早巳實行.

4. 培中每年保留85%直屬學位於培小. 剛剛的一年有大約22x-23x名培小學生升上培中. 而培小的學生大約有5x%屬band1 學生, 4x%學生屬band2 學生.

5. 培小雖然有留班制度, 但全校19xx名學生中, 每年留級的學生只有2,3十人左右.

6. 校長透露, 培中有意轉用普通話教中文科, 而培小為配合培中, 只要有足夠老師, 亦會在將來改用普通話教中文科.

7. 培幼的學生可參加津貼小學的第一輪收生嗎? 答案是可以的. 但由於大部份的家長會選擇直升培小, 因此校務處只備有小量表格供有興趣的家長索取, 第一輪收生的放榜和註冊日期是11月, 到時, 家長就要選擇入讀所選的津小還是留在培小, 培小會在12月呈交政府小一的收生名單, 如選擇留在培小, 就不能再參加小一的大抽獎.

8. 現時培中中一有6班, 培小小一有9班, 但小六有7班, 為配合培中一條龍, 末來的小一會考慮減少收生人數.

相信很多家長會有興趣知道以上資料, 如有遺漏, 希望有其他k3 的家長可以為我補充.  
:wave: :wave:

helloruby,  
Thank you so much for your detail information.  It should be great help for all PC mums.

Dear helloruby :
Thank you very much!!!!!

kk
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

helloruby:
多謝你的詳盡報導  
[img align=left]http://tinypic.com/n9j4j[/img]

各位媽咪,

吾駛客氣, 大家要多點在這裡互通消息啊呀!!!!   
:wave: :wave:

係呀! 但從前校車的安排真係令我欲步!!  好多謝你們的爭取, 使我的小女能夠有這麼好的機會, 希望日後她也可成為培正的一員啦!! 不過, 到底我要如何為一歲的小女作準備呢??!!....培正會收什麼類型的學生呢??!!.......是否真的很難考呢??!!......

係呀! 但從前校車的安排真係令我欲步!! 好多謝你們的爭取, 使我的小女能夠有這麼好的機會, 希望日後她也可成為培正的一員啦!! 不過, 到底我要如何為一歲的小女作準備呢??!!....培正會收什麼類型的學生呢??!!.......是否真的很難考呢??!!......
SUSANNA 寫道:
Ming-Ming
thank you, 你也住將軍澳嗎?

helloruby,
thank you so much for your information, it's really useful ! I also think that 普通話 should be included in Kindergarten's curriculum as soon as possible !
Teach us to number our days aright,  that we may gain a heart of wisdom. Psalm 90:12

昨日,培正校車意外,大家的小朋友冇事嗎?
[img align=left]http://www.hanahouse.net/koubou/aikon/gifani/gifani1/huusend1.gif[/img]

IIS:
有咩意外呀!我什麼消息也收不到喎,詳細報
[img align=left]http://tinypic.com/n9j4j[/img]

Ellen,

蘋果日報九月二十一日:

九龍塘窩打老道近獅隧出口,昨午一時許發生車禍!

一部培正小學幼稚園的保母車,由姓呂司機駕駛,沿窩打老道向旺角行駛,駛經大專會堂附近時,懷疑跣胎越線時,尾隨快線一部私家車收掣不及,撞向保母車,
意外中私家車司機及保母車上年齡由三至六歲的四男一女學童感到不適,需送院治理.

*copy自bk媽咪angneschan

保 母 車 捱 撞 五 童 傷

九 龍 塘 窩 打 老 道 近 獅 隧 出 口 , 昨 午 一 時 許 發 生 車 禍 。 一 部 培 正 小 學 幼 稚 園 的 保 母 車 , 由 姓 呂 ( 四 十 九 歲 ) 司 機 駕 駛 , 沿 窩 打 老 道 慢 線 向 旺 角 行 駛 , 駛 經 大 專 會 堂 附 近 時 , 懷 疑 跣 胎 越 線 , 尾 隨 快 線 一 部 私 家 車 收 掣 不 及 , 撞 向 保 母 車 的 右 邊 車 身 。
意 外 中 私 家 車 姓 鄭 ( 三 十 八 歲 ) 司 機 , 以 及 保 母 車 上 年 齡 由 三 至 六 歲 的 四 男 一 女 學 童 感 到 不 適 , 需 送 院 治 理 。

*copy自bk媽咪Lauren2

Thanks IIS, 我冇留意到呢!多謝你的資料提供

想問下:9/10那天聽完講座,會上課室見班主任嗎?
帶埋小朋友去得唔得?   
Thanks!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

Hello KK
唔可以帶小朋友去嫁,講座完係會上課室見班主任.

培正幼稚園家長-----請進

我想問下培正有冇n1讀架?
珍惜眼前人[/url]
‹ 上一主題|下一主題