用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled..... ...
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2) [複製鏈接]

regina,

今日你地好d嗎?astha有冇返學呀?

我諗我明點解會有對唔住3b既感覺.....
又係你叫佢黎既,佢黎到你又嫌佢蠢,叫佢去死......
作為母親既,要決定丟棄自己既仔女都會覺得扎心吧....... 這並非單一盲目既宗教考慮啊.........

原文章由 lovematthew 於 07-9-22 15:36 硐表
如果bad news而唔要3b, 又好似對3b唔住....

[ 本文章最後由 catca 於 07-9-25 08:57 編輯 ]

謝謝大家,Janet出院時問過姑娘,佢話淨係check左耳仔無check眼.......唐氏協會社工幫我轉左去大埔那打素down's clinic睇,下個月5 號有期,到時會再問醫生啦,thanks alot!

P.S. 我老公都有先天性白內障.....

原文章由 hanhanmama 於 07-9-24 12:26 硐表
catca,

我個case: hanhan在私家醫院出世,出世後不久我自己就搵左個私人兒童眼科醫生檢查hanhan的眼睛(因知道唐寶寶容易有先天性白內障),轉介左去QM初生嬰兒科後,該處的醫生並冇寫介紹信俾hanhan去眼科,要等到大口環兒童 ...

hanhanma: 最近係咪好忙 ? 好耐無見你上嚟 !

regina & astha 病左,  澄澄今日都發燒無得返學 ,  希望中秋前好番 !

中秋節快樂   

hello all
我還未好返, 仲係頭漲兼勁流nose 涕 :-|
astha 上星期都冇返幾日學, 我地3 個孤兒仔, 就日日係家互相交叉感染, 好彩tj 依家都冇咩事

"蠢"有耐冇用過呢個字.......
蠢....... 亦不是一個問題, even normal child 都有反應快同慢/勤力同懶/孝順同吾孝順/盡責和不盡責..... 唐氏仲有好多問題, 健康身體機能早衰問題, 社會容納, 自力更生, 有冇足夠能力賺錢去支付自己既衣食住行, 可吾可以為自己既事情去作決合適既決定.......

原文章由 catca 於 07-9-24 12:38 硐表
我諗我明點解會有對唔住3b既感覺.....
又係你叫佢黎既,佢黎到你又嫌佢蠢,叫佢去死......
作為母親既,要決定丟棄自己既仔女都會覺得扎心吧....... 這並非單一盲目既宗教考慮啊.........

...

regina,

daddy幾時返?

希望你早日康復.休息多d.

原文章由 reginang 於 07-9-25 09:22 硐表
hello all
我還未好返, 仲係頭漲兼勁流nose 涕 :-|
astha 上星期都冇返幾日學, 我地3 個孤兒仔, 就日日係家互相交叉感染, 好彩tj 依家都冇咩事 ...

chelsea ma,

澄澄今日好d嗎?你自己都要保重.

hanhan開學後,我都幾得閒.hanhan那組經常出席的只得4個小朋友,所以暫時老師都吾駛我返去幫手,今星期開始有個別訓練(pt/ot).不過近來我開始游水(希望keep住日日).

原文章由 chelsea.mama 於 07-9-24 19:00 硐表
regina & astha 病左,  澄澄今日都發燒無得返學 ,  希望中秋前好番 !

chelsea ma
希望澄澄早日康復

hanhan ma
我今日感覺好返好多嘞, 好在有daddy 睇住astha, 我可以同tj 大覺瞓, 休息夠真係吾同 :

hanhan ma
你下星期有冇空陪我去stanley 嘆早餐 ~~~ : :
我想去睇下d 衫仔返左新貨未呀  

只係想用個極端既字眼來說明"對不起bb"的感覺,並無惡意,請眾人別介意....

就算生了個"正常"小朋友也不代表一切就在掌握之內......他也可能是個自閉兒或有其他學習障礙,也可以因意外變成殘廢而無法自力更生,也可能患上血癌而早早離世,他也不一定能作出合情合理的決定:自殺、犯罪、貪污 ........有d野唔諗得太遠,只知道活在當下...

當然,如果明知事情一定不會好到哪裡,絕對有權選擇不接受.....只是normal的也有normal的問題啊!

無意在這裡辯論,a coin has two sides,睇你點睇...... 不過,遺傳科姑娘話,我地再生唐bb的機會係1%,無咁橋瓜......

原文章由 reginang 於 07-9-25 09:53 硐表
"蠢"有耐冇用過呢個字.......
蠢....... 亦不是一個問題, even normal child 都有反應快同慢/勤力同懶/孝順同吾孝順/盡責和不盡責..... 唐氏仲有好多問題, 健康身體機能早衰問題, 社會容納, 自力更生, 有冇足夠能力 ...

預埋我好嗎?(好厚面皮啊!):tongue:
原文章由 reginang 於 07-9-26 22:51 硐表
hanhan ma
你下星期有冇空陪我去stanley 嘆早餐 ~~~ : :
我想去睇下d 衫仔返左新貨未呀  

welcome to join ~~~ 女人一齊去shopping 最開心

原文章由 catca 於 07-9-27 07:58 硐表
預埋我好嗎?(好厚面皮啊!):tongue:

Dear Regina / Catca,
Agree both of you, thanks. Yes, a coin has two sides.
早排matthew發高燒2星期, 身上出滿紅疹, clinic transfer我地去hospital, 去到住左2日, 抽血報告話血小板及白血球偏低, 好擔心會係cancer, 好彩最後証實係玫瑰疹..... daddy話: "照顧matthew都有咁多問題, 叫我唔好想得太遠啦! 如果生了3b, 如遇arm matthew有咩事, 咁一定搞唔掂啦。matthew成日要覆診, 唔通次次抱住細細個3b去醫院咩?"......so, this plan will be on hold.

原文章由 catca 於 07-9-27 07:54 硐表
只係想用個極端既字眼來說明"對不起bb"的感覺,並無惡意,請眾人別介意....

就算生了個"正常"小朋友也不代表一切就在掌握之內......他也可能是個自閉兒或有其他學習障礙,也可以因意外變成殘廢而無法自力更生,也可 ...
My lovely Flora and my lovely Matthew.

Maybe 2 child is enough for me.:
Although the 3rd child is normal, I also afraid my time and money is not enough for 3 child. Jus hold the plan now.....
My lovely Flora and my lovely Matthew.

下星期二,三,四早上o.k.我約9am可抵達赤柱。catca,歡迎你來。其他mama呢?

我地昨日去左貝澳,有時間check email 睇相

我揀wed, 不過9am 我太趕, 起碼9.45am, 有冇問題

原文章由 hanhanmama 於 07-9-27 18:54 硐表
下星期二,三,四早上o.k.我約9am可抵達赤柱。catca,歡迎你來。其他mama呢?
‹ 上一主題|下一主題