用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

我有問題
85%學校要英文達標係學校可以上英中既標準
而一條龍唔係指學生全數可以升上ST MARY咩

原文章由 claudi-mama 於 08-3-3 15:35 發表
英中要維持英語教學要最少有85%學生適合英語教學方可。所以校長開家長會已表明要成績達標才可升讀一條龍中學。

SMCS 有4班, 40人/班, 共160人 x 85% = 136 人, HACS 有3班, 32人/班, 共96人 x 85% = 82人, 兩間小學 ...

我..............溫少左默書TIM, 溫左10句咋, 今次真係

原文章由 berylberyl 於 08-3-3 11:29 發表

完全係好快, 連我都辛苦, 好似今日默嗰課英文16句好深, 我都已經分開咗4日温, 又多功課, 佢哋都要透氣, 放假我都要比佢玩吓休息吓, 唔可以日日都要佢做功課,温書, 你知啦, 星期六日又要上其他課外活動, 大家都日日 ...

原文章由 claudi-mama 於 08-3-3 13:34 發表
我知1C班果個班長考第一,佢連測驗有些科都拎到100分, 佢無一般小朋友既粗心大意, 數學測考既當中較深既推理和思考題佢都答對可見思路清晰, 難得(小一生啊)
聽佢Mama講, 一星期七日都有野學, 又無損佢既學業。 犀利:g ...

嘩, 咁勁, 咁佢真係優質兒童黎咯,無得比  
我哋六日返2種課程都已經陀陀拎, 依家啲小朋友真係慘, 毫無自由!

近日啲天氣真係難測, 好似今日熱到暈, 但星期四又涼, 都唔知同佢哋著多定少衫, 好易冷病, 唔知點解小朋友成日起緊急關頭至病?! 放心吧, 休息多啲先

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-3 14:13 發表
話口未完, 都唔知測驗點算嘅時候, 十一點幾收到佢班主任嘅電話, 話嗰女發燒, 要我接佢返屋企, 不過就嚟要默書, 叫我等佢默埋書先接!

死啦! 已經教到咁趕, 今日仲早走, 測驗點算呀?

...

放鬆啲! 囡囡唔舒服都無法, 或者明日無事呢, 無事!

St. Mary's 有160人, Holy Angels 有96人, 共256人。但學位只有240個。再加自行收生學位, 邊夠分。
我相信未達標既,經勸喻及自覺學校不適合既唔會勉強直升。

一條龍要係Band1&2既學生先得。

原文章由 栗子媽媽 於 08-3-3 16:53 發表
我有問題
85%學校要英文達標係學校可以上英中既標準
而一條龍唔係指學生全數可以升上ST MARY咩

[ 本文章最後由 claudi-mama 於 08-3-3 17:37 編輯 ]

原文章由 栗子媽媽 於 08-3-3 16:55 發表
我..............溫少左默書TIM, 溫左10句咋, 今次真係

尋日我哋兩個先講, 話以前都只係叫人温10句先之嘛, 但今次一默就全部, 啲字又難, 我都打定輸數 !

原文章由 claudi-mama 於 08-3-3 17:36 發表
St. Mary's 有160人, Holy Angels 有96人, 共256人。但學位只有240個。再加自行收生學位, 邊夠分。

...

好驚入唔到呀

最近好多小朋友發燒,仲燒得好高添。

唉, 我亞女今朝終於退左燒, 下奏又高燒番, e+趕住同佢睇醫生。今日傾住咁多先。

各位及各小主要保重身體呀!

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-3 14:13 發表
話口未完, 都唔知測驗點算嘅時候, 十一點幾收到佢班主任嘅電話, 話嗰女發燒, 要我接佢返屋企, 不過就嚟要默書, 叫我等佢默埋書先接!

死啦! 已經教到咁趕, 今日仲早走, 測驗點算呀?

...

原文章由 栗子媽媽 於 08-3-3 16:55 發表

我哋好多mama都一致覺得, 臨測驗考試之前學校應該比少啲功課, 又或者之前3-4日放半日, 等人哋有足夠時間温書, 日日都-成4-5樣功課, 同平時一樣, 根本唔夠時間去温書

你話, 其實我哋可唔可以反映到比學校聽呢? 亞囡有時啲作句唔識等我放工先一齊做, 食飯同攪其他, 攪攪吓都9點啦?!

唉! 我仲死, 我個女星期一發燒早走, 尋日要做埋星期一嘅功課! 一晚連續要做兩日嘅功課, 跟住又要沖涼, 又要食飯, 仲要溫中文默書, 終於攪到要到十一點先可以訓覺!

個女都未好翻曬, 真係好鬼心痛! 我問個女唔舒服不如唔好返學, 佢又話想返學, 不過啲書教得咁急, 下個禮拜又測驗, 我都唔想佢請假。

原文章由 berylberyl 於 08-3-5 10:18 發表

我哋好多mama都一致覺得, 臨測驗考試之前學校應該比少啲功課, 又或者之前3-4日放半日, 等人哋有足夠時間温書, 日日都-成4-5樣功課, 同平時一樣, 根本唔夠時間去温書

你話, 其實我哋可唔可以反映到比學校聽呢? ...

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-5 12:39 發表
唉! 我仲死, 我個女星期一發燒早走, 尋日要做埋星期一嘅功課! 一晚連續要做兩日嘅功課, 跟住又要沖涼, 又要食飯, 仲要溫中文默書, 終於攪到要到十一點先可以訓覺!

個女都未好翻曬, 真係好鬼心痛! 我問個 ...

大家都差唔多嘞, 日日趕頭趕命

我先死, 亞囡今日都仲未返到學, 已經3日無返學喇, 想同佢溫下書啦, 佢又暈又嘔 , 除左 mug都做唔到 , 仲有燒又唔番得學, 下星期測驗週都唔G點算

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-5 12:39 發表

個女都未好翻曬, 真係好鬼心痛! 我問個 ...

希望你囡囡快啲好番啦! 佢又辛苦, 大人又辛苦。

我個囡尋晚話比我知改咗測驗範圍, 英文唔駛考Grammar Usage, 中文好似又改咗啲嘢, 唔知係唔係教唔切書呢? 你哋記得問清楚班小主人!

近排真係好多人病, 大家記住小心身體!

原文章由 claudi-mama 於 08-3-5 17:06 發表
我先死, 亞囡今日都仲未返到學, 已經3日無返學喇, 想同佢溫下書啦, 佢又暈又嘔 , 除左 mug都做唔到 , 仲有燒又唔番得學, 下星期測驗週都唔G點算   ...

5係亞化, 栗子冇UP BOR, 我........琴晚仲係頭門同佢溫G.U. , SIDE哂我D心機.

唉,栗子都開始傷風咳啦

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-6 09:50 發表

我個囡尋晚話比我知改咗測驗範圍, 英文唔駛考Grammar Usage, 中文好似又改咗啲嘢, 唔知係唔係教唔切書呢? 你哋記得問清楚班小主人!

近排真係好多人病, 大家記住小心 ...

係呀! 英文唔駛測GU,應該好d啦, d GU鬼咁難! 各位大小朋友, 小心身體呀!

唉,唯一溫左少少既野變左5駛考,真係買大開細

quote]原文章由 shirleychan2007 於 08-3-6 11:02 發表
係呀! 英文唔駛測GU,應該好d啦, d GU鬼咁難! 各位大小朋友, 小心身體呀! [/quote]

係喎我剛睇ST MARY現在有四班喎每級大約130人到,但我記得上年睇係3班同106人到架,唔通佢地現在收多左人.

原文章由 berylberyl 於 08-3-3 17:43 發表

好驚入唔到呀  
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

引述教統局網上資料:

-----「一條龍」學校在扣除重讀生學位後,原則上會預留不少於中一學位總數的15%, 供其他小學的學生自行分配學位或統一派位的途徑申請入讀。

-----「一條龍」中學在收取連繫小學的所有小六生後,可預留餘額的一半或中一學位總數的30%作為自行分配學位,兩者以數目較小者為準。在扣除選擇直升連繫中學的小六學生人數、自行分配學位及重讀生學位後,所有餘下學位會撥作統一派位。

Check過St. Mary 小學有4班及每班32人,共128人,加埋天神96人,總數224人。中學學位有240個。根據以上資料,我地囡囡係咪可以全升呢??但係PTA成日都話85%直升, 校長又話達標先有得升,有無人知到究竟係點呢??

原文章由 claudi-mama 於 08-3-3 17:36 發表

...

Thank you.  亞囡今日返學啦。小主病時真係大又辛苦時細又辛苦。

琴日老師話我知中文一下一冊改左係6、7課。你地係咪呀?

D卷唔係一早出左既咩?咁快改到

原文章由 JASMINEBB 於 08-3-6 09:50 發表

近排真係好多人病, 大家記住小心 ...

唉,我真係5G係小主果班未UP
還是小主個心仔去左旅行
佢地改左範圍我真係咩都5G

佢自己多左D咩長物長做之後,本家課冊同聽反黎D野打哂折

[ 本文章最後由 栗子媽媽 於 08-3-6 16:11 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題