用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

原帖由 minijelly 於 11-5-6 10:30 發表
popofamily:
雖然最後我都無註冊無加入福中大家庭,但係見你無私地幫助各家長,解答大家既問題,我真係好敬佩你啊!如果其他學校都有好似你咁熱心既家長就真係太好喇! ...

無私地幫助各家長,解答大家既問題- Just because my son is really very happy and regains his interest in study after entering in this school.  It is not so traditional at all and is working hard to provdie all-rounded education to students at the minimal costs of parents.

原帖由 minijelly 於 11-5-6 10:30 發表
popofamily:
雖然最後我都無註冊無加入福中大家庭,但係見你無私地幫助各家長,解答大家既問題,我真係好敬佩你啊!如果其他學校都有好似你咁熱心既家長就真係太好喇! ...

你是否去咗匯基? (我多口一問^.^)

原帖由 PoPofamily 於 11-5-6 14:00 發表

無私地幫助各家長,解答大家既問題- Just because my son is really very happy and regains his interest in study after entering in this school.  It is not so traditional at all and is working hard to pro ...

我都好羡慕你, 希望阿仔奮圖強!

原帖由 meyonw 於 11-5-7 00:57 發表

你是否去咗匯基? (我多口一問^.^)

唔係,我到最後都係決定大抽獎,由此至終DSS淨係揀左福中

原帖由 minijelly 於 11-5-9 10:16 發表

唔係,我到最後都係決定大抽獎,由此至終DSS淨係揀左福中

希望你小朋友入到心儀學校!

原帖由 meyonw 於 11-5-10 19:45 發表

希望你小朋友入到心儀學校!

多謝~承你貴言啊

今個星期日呀仔英文話劇表演,佢好緊張呀!

原帖由 candyvu 於 11-5-16 12:53 發表
今個星期日呀仔英文話劇表演,佢好緊張呀!

是在學校嗎? 給什麼人看?

回覆 1# meyonw 的文章

是在福中內,只要在學校買票$20一張。

原帖由 candyvu 於 11-5-16 15:42 發表
是在福中內,只要在學校買票$20一張。

是什麼節目? 點解在校內表演但要買票?

回覆 1# meyonw 的文章

係校內學生表演,至於爲何要收費,我也不知道。都是$20,而且仲係星期日,老師都要飯錢啦!

原帖由 candyvu 於 11-5-17 21:02 發表
係校內學生表演,至於爲何要收費,我也不知道。都是$20,而且仲係星期日,老師都要飯錢啦!

咁又係! 我以為籌款之類.

點解最近不見PoPofamily? 你好嗎?

我想問吓學校可以帶電話嗎? 因阿仔電話壞壞地, 所以想知學校要求. 謝謝!

學校比帶電話, 家長可以寫原因係手冊, 再交比老師.  但一定唔可以係校內使用, 要關機.

原帖由 meyonw 於 11-5-18 12:38 發表

我想問吓學校可以帶電話嗎? 因阿仔電話壞壞地, 所以想知學校要求. 謝謝!

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 11-5-18 17:25 發表
學校比帶電話, 家長可以寫原因係手冊, 再交比老師.  但一定唔可以係校內使用, 要關機.

唔該哂! 你地多數比什麼款手機佢用, 太新我又唔想佢追款, 太舊佢又唔鍾意, 可分享吓嗎?

唔使客氣, 我就一定唔會比新款囉, 驚佢唔見.  不過我亞仔都唔多追新款, touch screen + 有得聽歌就ok喇.

原帖由 meyonw 於 11-5-18 23:55 發表

唔該哂! 你地多數比什麼款手機佢用, 太新我又唔想佢追款, 太舊佢又唔鍾意, 可分享吓嗎?

原帖由 meyonw 於 11-5-18 12:38 發表

I am always  around but just a bit busy.

Mobile phone is allowed but remind your son MUST turn it off at school.

原帖由 寶貝豬的媽咪 於 11-5-19 11:46 發表
唔使客氣, 我就一定唔會比新款囉, 驚佢唔見.  不過我亞仔都唔多追新款, touch screen + 有得聽歌就ok喇.

請問是什麼牌子型號, 我想參考吓, 因我對機款不熟識, 大約幾錢? 謝謝!

原帖由 PoPofamily 於 11-5-19 12:25 發表

I am always  around but just a bit busy.

Mobile phone is allowed but remind your son MUST turn it off at school.

只是想打招呼問候吓!

想問下, 中一升中二的暑假, 學校有無活動.
因為在外邊報了一D活動, 又想去旅行.
‹ 上一主題|下一主題