用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+apple~y+於+13-3-6+13:49+編輯

原帖由 apple~y 於 13-03-06 發表

回復 Kyle 的帖子
係呀!要帶眼識人㗎!話之人地係什麼專業人士, 睇人要睇個心。

引用:Quote:原帖由+Kyle+於+13-03-06+發表自已整

原帖由 dorisfan 於 13-03-06 發表
饅頭都可以用豆漿整?有無recipe 可以參考?
係烹飪果個forum 到見過。我部機未送嚟!送咗嚟我會由豆漿開始研究,跟住就整豆漿饅頭。

回復 dorisfan 的帖子

我會用豆漿整pancake好方便

回復 Kyle 的帖子

其實有無研究a仔係遺傳

引用:Quote:原帖由+Kyle+於+13-03-06+發表冬天用

原帖由 dorisfan 於 13-03-06 發表
Oic 我一向有用椰油搽身,都是用護膚品果種小匙畢,之後洗番,所以驚在煮餸時畢來畢去會污糟啫,唔該晒

...
你可以煮飯時打開個油樽,油蓋反轉放在旁邊,跟住揾隻不銹鋼匙畢油進鑊,把匙暫時放在油蓋上。第二道菜,從油蓋上攞同一隻匙畢油進油鑊,畢完後,又放回油蓋上。直至用完油後,才關蓋洗匙。

dorisfan  呢個方法幾好, 我會試試, 謝謝.  發表於 13-3-7 11:47

引用:回復+Kyle+的帖子 其實有無研究a仔係遺傳

原帖由 apple~y 於 13-03-06 發表
回復 Kyle 的帖子

其實有無研究a仔係遺傳
遺傳我覺得應該話係免疫系統天生唔係太好,但平時應該無野,個身體尚可支持到。不過一遇到巨襲如免疫針,就令到免疫系統 collapse, 造成自閉。 我個仔唔係一枝針攪成咁,係連串既針,越打越唔妥。那位媽咪所謂遺傳, 我覺得佢老公家族既免疫系統唔多掂,而我仔的免疫系統應該都唔太好,不過比那個媽媽個仔好些,一歲前無事,唔打針下免強頂到,一打針就collapse.  其實講嚟講去我會覺得係免疫系統病,自閉只不過是病徵。

其實我都無同阿女打流感針,吾敢打。
可惜兩歲前既針打哂.....

引用:其實我都無同阿女打流感針,吾敢打。可惜兩

原帖由 Hello101 於 13-03-06 發表
其實我都無同阿女打流感針,吾敢打。
可惜兩歲前既針打哂.....
唯有自我安慰宜家唔駛煩入學俾人問打齊針未。

回覆:Kyle 的帖子

是否這架?

引用:是否這架?+ +

原帖由 boc 於 13-03-06 發表
是否這架?
Yes.

回復 dorisfan 的帖子

我搵到饅頭食譜,不過我未整過饅頭你參考0下,
將牛奶轉豆漿,白糖轉黃糖或黑糖

牛奶饅頭
材料: 麵粉250克,白糖25克,活性乾燥酵母 2.5克,鮮牛奶100克,
清水50克。

做法:
1.將酵母加溫水50克攪勻,靜置備用。
2.麵粉過篩,放在大碗內加白糖、鮮牛奶以及酵母水合成麵團,揉熟透後用濕毛布蓋好,放在溫度約30°C左右溫度,再靜置半小時。
3.待饅頭生坯的體積膨脹至原來的1.5倍,即可上籠用大火蒸約5分鐘至熟,裝碟即成。

dorisfan  謝謝你.  發表於 13-3-7 11:37

回復 apple~y 的帖子

YOu have experience seeing door lam?

回復 Surveyor 的帖子

我無看過

Where do you buy , any discount ?

引用:Where+do+you+buy+,+any+discount+? +

Where do you buy , any discount ?
豬豬島九折,可以分期。

Kyle,  我仔同你小朋友都係嗰間接受緊ABA上門服務,而家行緊條路好似你以前,现在睇緊Dr T,進行緊chelation, gfcf, 開始一食D好basic入門supplement, 睇到你嘅分享我亦有反思,好多得著,我仔係有進步,但同時間又要佢食咁多supplement,係咪真係对身體冇影響呢,真係好矛盾,好似攞亞仔出來做白老鼠咁, 而家我老公諗住打stem cell but not in hk in Germany, 我又想针疚,我地都好快衰過综緩家庭,你对stem cell 有乜睇法?自從看了你們post, 我都决定用嘅食嘅全部回歸原始,多謝你們分享!

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

可否告知是哪間aba?

引用:Kyle,++我仔同你小朋友都係嗰間接受緊ABA上

原帖由 kicks_collector 於 13-03-06 發表
Kyle,  我仔同你小朋友都係嗰間接受緊ABA上門服務,而家行緊條路好似你以前,现在睇緊Dr T,進行緊chelation ...
係唔係係腦開個窿放stem cell 入腦果隻?

我玩過咁多的治療,今天依然得個桔,唔係話無進步,而係無諗過得咁少,付出和收入不相稱。治療你衡量過覺得應該要做便去做,但衡量時要起碼有個底線。

1.  太傷害身體既治療要考慮清楚。
針灸、打針、吊針要拮佢都係小事,但去到開腦會風險很大,要問清楚後果。

2. 要顧及小朋友心理接受程度,好似打stem cell 只是做一兩次,好唔好都無陰影,但針灸、排毒、吊針、打b12 要長時間的,小朋友若很抗拒,長時間受驚,會嚇到無安全感,更加唔講野,但小朋友若接受到而治療又幫到佢,當然去馬。

3. 不要抱太大希望。
治療要預備最壞打算,無衰到就萬幸,有進步就當bonus. 這樣你的日子會好過點。

4. 要懂得幾時繼續幾時放手
有些治療不可心急,要放時間去睇效果。但當唔有效果或有反效果時,要適時考慮幾時要停,繼續做啲無效果的治療只是浪費金錢和仔的時間。但不要太心急,無放足夠時間去睇效果囉!

我都係一個活生生的失敗者,都唔知點樣俾意見你。

什麼叫

引用:什麼叫+ +

什麼叫
Apply Coupon Code ?

‹ 上一主題|下一主題