用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ColinMammy
go

培正interview分享 [複製鏈接]

回覆 #34 雙子媽媽 的文章

我覺得你囝囝好叻,如果係我,我會好感動,什至會咸出來添

我囡囡都係前日 interview. 12:00.

係都係第一批 in 0既 人之人.... 一去到 等候室, 坐低都未夠1 分鐘就叫了佢 個 no. 咁就要排隊去第個課室見老師了

佢都 ok 仲可以拖住個老師去第個classroom .

等了我唸都有 10-15 分鐘出來時, 5 個小朋友做成火車, 亞女係第一個, 見佢手勢似是一個火車頭 , 無笑容 ka , 不過 ok .... 佢地5 個小朋友都無喊....

咁妳會唔會讀kv呀? 我都係kent road am class. 唔知佢地會唔會有機會係同學仔呢?
原文章由 stliu 於 07-11-26 11:44 硐表
Hi 雙子媽媽,
我之前掛住覆summerbb關於面試時間長短,都唔記得講下阿仔點面試.
我仔仔係第三組,雖然係等得耐D, 但係就可以俾多D思想準備佢, 我又不斷催眠佢,話俾佢知媽媽響出面等, 唔可以入課室,佢又係似懂非懂咁,  ...

回覆 #41 smallfish02 的文章

我都好感動, 不果內疚多d. 唔知係唔係比得太大壓力佢. 如果唔係佢唔會第1句就同我say sorry. :cry:

he..he..,好大機會. 留位費會交左先,但係仲要見埋宣道囉, 其實我自己十五十六呀. 不過宣道要一月先至面試,三月先至知結果, 有排等,又有排諗. 我都好怕諗來諗去,其實有時真係覺得好好笑,幼稚園者,做乜好似做一個決定,影響佢一生咁呀? 真係!

如果我仔最終讀 KV,唔知會唔會編埋同一班呢? 如果係都幾好啊, 起碼可以響BK度搵倒同學仔的媽媽... 哈!
原文章由 雙子媽媽 於 07-11-26 14:07 硐表
咁妳會唔會讀kv呀? 我都係kent road am class. 唔知佢地會唔會有機會係同學仔呢?  

原文章由 LiBoBo 於 07-11-26 13:58 硐表
我囡囡都係前日 interview. 12:00.

係都係第一批 in 0既 人之人.... 一去到 等候室, 坐低都未夠1 分鐘就叫了佢 個 no. 咁就要排隊去第個課室見老師了

佢都 ok 仲可以拖住個老師去第個classroom .

等了我唸都有 10 ...

同你一樣我囡係 1st group, 一入room 就要去另外一間room, 無得warm up, 佢吾肯走, 想留係果間room度玩玩具

回覆 #34 雙子媽媽 的文章

你的仔仔好可愛好貼心耶,會識得第一句講sorry。希望佢成功啦~~

其實我覺得呢一代的小朋友好厲害,2歲幾就可以自己一個人入去classroom去應付陌生的老師們,真係應該多d讚下佢哋。
我諗我細個時一定係舊蕃薯咁...沒入去先喊定個種....
希望大家都入到自己鐘意的學校啦!:

原文章由 bears 於 07-11-27 14:57 硐表
其實我覺得呢一代的小朋友好厲害,2歲幾就可以自己一個人入去classroom去應付陌生的老師們,真係應該多d讚下佢哋。
我諗我細個時一定係舊蕃薯咁...沒入去先喊定個種....
希望大家都入到自己鐘意的學校啦!: ...

好多o野都無得比o既, 我細個無讀幼稚園添啦.

培正interview分享

之前—直擔心我的囝囝會喊,想很多方法,幸好那天表現很好,心情也好,無發脾氣,我和他上課室,一齊玩膠積木,好留心,後來有一粒跌落地,他行到對面的家長細細聲說唔該,然後用手指地下,那家長幫他拿回,然後他再玩,其實我們不是面向老師,後來才知那時也計分,到排隊入隔離課室,因人多不能行到課室門口,所以囝囝自已入去,頭也不回,約5分鐘,5位小朋友出來,有一個喊,我的囝囝笑笑,我細細聲叫他多謝老師的禮物,他便說多謝.後來問他老師和你玩甚麼,初時說秘密,後來才說老師模他的頭說乖.好擔心培正不收

回覆 #50 峻峻媽媽 的文章

請問妳點知係等候其間玩玩具的時候都計分 . 我地一坐底, 亞囝啱啱係個籃度羅左2件玩具出黎, 老師已經叫佢去interview, 佢根本未開始玩. 另我見個老師不停同入課室的小朋友對資料, 佢應該唔可以分身計分架wor?

我唔覺得係等候室內會計分,因為老師真係分身不下,而且我囡去了洗手間,出出入入老師都無理

原文章由 雙子媽媽 於 07-11-28 11:56 發表
請問妳點知係等候其間玩玩具的時候都計分 . 我地一坐底, 亞囝啱啱係個籃度羅左2件玩具出黎, 老師已經叫佢去interview, 佢根本未開始玩. 另我見個老師不停同入課室的小朋友對資料, 佢應該唔可以分身計分架wor?:wth ...

I also agree not marks in waiting room.  Since my daughter was the 1st group for interview.

My girl was also the 1st gp. Only enough time to pick up a toy & then put it back......no time to play & no time to interact with other kids.
I think they were not marking that.
原文章由 hokerryfan 於 07-11-28 20:05 發表
I also agree not marks in waiting room.  Since my daughter was the 1st group for interview.

我個仔就會今個星期六早上十一時半去INTERVIEW,做亞媽的有少少緊張添!!!

我個囡果組係第三組,入到去等候室,佢好開心咁玩玩具同拎圖書睇,到夠鐘入去時,我都唔知家長可以拖小朋友去到面試課室門口,所以我冇陪佢去,不過見其他小朋友好似好迷網,之後有兩個老師分別拖住佢o地一齊入去面試,我果組4個人都冇人喊,阿囡出返o黎就好興奮咁show比我睇佢有份小禮物(因為我同佢講要佢好乖同答晒d問題先有禮物,所以佢以為自己好乖,哈哈!),之後佢只係話佢餵o左bb飲奶奶同埋老師問佢鍾意食咩,但都唔知係唔係真呢?!

其實我也是聽到別的家長說,我也希望不會,因那時無心理預備 —不過無論如何也不要給自已和小朋友太大壓力,我看見有一小朋友喊,面試後不行,很大聲喊,那靚媽咪已黑面不出聲,一路拉他的囝仔行樓梯,在大門口我陪囝囝飲果汁,又看見她,這時她手抱個仔,黑面, 再用力把個仔推給一對有70歲的老人家,那伯伯用力接小孩,然後人群中跟那黑面媽媽跑,所有人也眼定定,好惡:tongue:

囝仔面試後他很開心,我問他老師和你玩甚麼,他笑笑說秘密 我說媽媽好想知,他說有好多車車,又說老師話出隔離課室,所以他說有拉好椅,然後說老師模他的頭說峻峻乖,他說其他同學無拉,不知可信性有幾多

回覆 #12 bears 的文章

我看到小朋友說sorry,因為好掛住媽媽所以喊想見媽媽,我看到這裡突然眼濕濕想喊,覺得小孩和家長也很大壓力:cry: :cry: :cry: 快有結果便好,如果那個是我的仔,我會立即跪下大力抱住他,然後說BB無錯,是媽媽不好,sorry BB

請問在旺角係未有小巴上培正?
‹ 上一主題|下一主題