用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思n1消息
樓主: Yuyuc
go

啟思n1消息 [複製鏈接]

我個女都收左08年9月返n1下午班~ 但就係帝堡城啟思,唔知有無人一樣呢?

講到午睡問題,我都有d擔心,唔知個女習唔習慣到...不過之前聽左陸趙鈞鴻博士嘅講座, 講左好多讀下午班嘅好處,(佢自己嘅孫都係讀下午班) , 又好似放心少少.... 佢地話開學前一段時間老師會教家長幫仔女調節番d時間表架, 希望到時適應到啦~!

原文章由 np 於 07-12-3 13:23 發表
我囡囡都被啟思收左明年讀n1下午班! 囡囡依家日日睡午覺, 返下午班都唔知點算...想問下大家, 如果讀下午班, 小朋友的作息時間點分配呢? 有無人可以分享經驗 ? ...

我個仔都係08年10月開始返帝堡城啟思N1下午班呀

原文章由 carfoon 於 08-1-8 09:31 發表
我個女都收左08年9月返n1下午班~ 但就係帝堡城啟思,唔知有無人一樣呢?

講到午睡問題,我都有d擔心,唔知個女習唔習慣到...不過之前聽左陸趙鈞鴻博士嘅講座, 講左好多讀下午班嘅好處,(佢自己嘅孫都係讀下午班) , 又好 ...

太好啦~ 揾到同學仔~!
話時話, 妳個仔好面善, 係咪面試果時見過呢??
妳有無報名上啟思個 playgroup 呢?

原文章由 lokitkit 於 08-1-12 11:59 發表
我個仔都係08年10月開始返帝堡城啟思N1下午班呀

anyone have comment for 帝堡城啟思N1

我都已收到信...是下午班..但啟思是母語教學....不是英文教.....是嗎?

原文章由 simonchoy123 於 08-2-15 23:05 發表
我都已收到信...是下午班..但啟思是母語教學....不是英文教.....是嗎?

咁都唔清楚要問

仲話收左你

啟思創辦人 是母語教學的倡導先鋒

連學校既教學理念都唔知就報名,
為外你小朋友既學習生活擔憂

interview果日係我老公帶去, 我又唔知喎, 仲有playground淨得
sat morning, 因為我要返工, 所以冇報囉

原文章由 carfoon 於 08-1-14 10:06 發表
太好啦~ 揾到同學仔~!
話時話, 妳個仔好面善, 係咪面試果時見過呢??
妳有無報名上啟思個 playgroup 呢?

Y6baba,唔好o甘啦! 好多父母真的冇時間做資料搜集先去報名,起碼當有offer時,在小孩入學前,父母都認真打聽是否適合,好過入左學才發覺大家期望不一,要投訴或轉校

其實Y6baba講得o岩,啟思創辦人陸趙鈞鴻博士是母語教學的倡導先鋒,亦主張快樂音樂中學習;博士主張先要學好母語基礎,再從基礎發展第2語言(大概意思是這樣,表達得不清晰,請指正)

n1那一年我囝囝學的全是中文,亦學會唱很多中文歌仔,講野好左d;今年他K1,每日有20~25mins英文堂,由一位母語係英文(English)的老師教,據我了解10個有9個學生都很喜歡她including my son,所以很喜歡上英文堂,回家亦會翻閱她所教的書

至於程度淺,我覺得深淺定議人人不同,我認同啟思課程唔深,但不能說淺,

要去到點先叫深呢? 一開始唔學日常用字(e.g. h for hat, i for ink/ice, 水、衣、手)而去學d日常少用又鬼死o甘長的字(h for hippopotamus, i for igloo,寒、睡、龍)就叫好,就叫夠深嗎?  

Anyway, 入學前了解孩子性格、能力和自己要求跟學校是否吻合,這樣才能令孩子返學開心,自己又放心

原文章由 Y6baba 於 08-2-16 00:01 發表

咁都唔清楚要問

仲話收左你

啟思創辦人 是母語教學的倡導先鋒

連學校既教學理念都唔知就報名,
為外你小朋友既學習生活擔憂 ...

原文章由 TongSzeLai 於 08-2-16 12:40 發表
Y6baba,唔好o甘啦! 好多父母真的冇時間做資料搜集先去報名,起碼當有offer時,在小孩入學前,父母都認真打聽是否適合,好過入左學才發覺大家期望不一,要投訴或轉校

其實Y6baba講得o岩,啟思創辦人陸趙鈞鴻博士是母語教學 ...

了解~了解~

其實面試當日有本書仔派
‹ 上一主題|下一主題