用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水步40綱
樓主: franceshpm
go

深水步40綱 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 深水步40綱

該用戶已被刪除

瀞允,鴨鴨媽媽 多謝你們的意見!令我對嘉靈小學了解及認識加深了很多.
:wink:  :wink:

該用戶已被刪除

1. 寶血會嘉靈小學
2. 聖公會聖紀文小學
3. 善道小學
4. 荔枝角天主教小學

請問各位會怎樣編排以上學校之先後次序, 點解? 請給點意見!

謝謝!

Athena's Mama :roll:
該用戶已被刪除

各位家長:

想知該些學校的質素, 可自行觀看該些學校的網頁, 以我所看的資料, 在上一年度升中派位, 三間小學都是差不多, 惟獨嘉靈小學無公報. 另外, 荔枝角天主教小學是千禧校舍.

荔枝角天主教小學是新校,
即原來善導下午校, 建校只有兩年, 是新校舍
瀞允 寫道:
franceshpm ,
1. 聖公會聖紀文小學
--->聖紀文lee間就比較叻
2. 寶血會嘉靈小學
---->嘉靈就大d, 中學的校網唔錯, 畢業生入學比率都掂, 師資唔錯~~本人都係就讀lee間學校出黎架, 中學就入左上智.
3. 荔枝角天主教小學
----->lee間就比較舊, 普普通通, 都算band1, 中學校網應
           該唔太差~
4. 善道小學
------>善道好出名~不過我個人就覺得普通, 學生質素普通,
           冇乜特別, 有個名囉~校網都冇嘉靈咁好~

FRANCESHPM,

1. 寶血會嘉靈小學        -   NO.3
2. 聖公會聖紀文小學    -   NO.1  
3. 善道小學                   -   NO.4
4. 荔枝角天主教小學    -   NO. 2

多謝大家的意見!

請問呢四間學校, 校風好嗎? 有無外籍老師教英語? 功課深唔深?

THANKS!

請問寶血會嘉靈小學又是BAND幾?

FRANCESHPM,

1. 寶血會嘉靈小學 - NO.3  (i don't know)
2. 聖公會聖紀文小學 - NO.1  ( 有 foreigner)
3. 善道小學 - NO.4    ( 有 foreigner)
4. 荔枝角天主教小學 - NO. 2  (i don't know)

今年升中派位, 善導小學比荔枝角天主教小學好一些.

筠筠媽咪

我只知聖紀文是BAND 1, 因為係學校入面o個個教育心理學家話比我知o架. 我知你現在很煩, 平常心面對o拉!good luck!

浩賢媽咪

今日係新學期開學的大日子, 係地下鉄度見到好耐無見的學生們, 真係擔心小女有日都會好似佢o地咁: 校服又短, 頭髮又金, 仲講晒粗口好似好巴閉咁...............!

筠筠媽咪,

勁有同感! 可悲! 不過我見o個D係中學生, 唔知佢地讀邊間?

今日我o地o向屋企 "踏lift" 時, 吾知o向邊層樓入左一個家姐同細佬, 浩賢見到個女仔就同我講: XX筠o黎o架!
(浩賢又認錯個女仔係筠筠) 攪到人o地個細佬望住個家姐陰陰咀咁笑 :wink:

請問有冇荔枝角天主教 (前善導小學下午校)同埋寶血會嘉靈小學o既學生或者家長可以分享一下有關學校?

謝謝!!

有無聖紀文小學的書單, 可否PM 比我呀!
‹ 上一主題|下一主題