用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生點提升英文?
樓主: Mandy2328
go

小一生點提升英文? [複製鏈接]

回復 40# Ivyl 的帖子

hi Ivyl

may i know where can i buy the books cheaper?

my son like to reading very much , we used to borrow books from library too, but still hard to find book there too

please pm me , thanks   a lot!

而個仔, 我前車可鑑, 就一早TRAIN 佢看書, 但因為自己英文程度吾好, 夜晚又無甘多時間(夜晚我會陪看中文書), 所以請左個姐姐仔返屋企陪佢講故事(英文)

依家暫時半年, 我見佢都進步左好多, 希望有朝一日, 佢可以自己獨自去看(英文書), 而吾駛再有人陪讀

在bk,有一種講法是:閱讀是好,不過定要有個英文能力相當不錯的家長才可以成功,普通人辨不到。所以eviepa可以成功、stccmc可以成功,但某個初中程度的家長就很難用閱讀英文書作為主要英文教學工具。

我幾年前已經強調,要啟動英文閱讀,中五程度的家長就可以。就算覺得自己英文較弱,不放心的話,可以僱用大學生在去啟動孩子的英文閱讀。現在有現成個案支持我的觀點。

家長通常要補習老師與孩子多做練習、多教文法,但如果覺得閱讀是最重要的話,為何不可以叫補習老師專陪讀英文課外書?財能通神,只要你相信閱讀是最好的,就算你是英文文盲,找個英文了得的大學生陪伴你孩子閱讀有何難?

对小一生最好的方法是阅读. 多阅读的效果是非常明显的. 你会发觉他们会在没有教过的情况下懂得preposition及简单写作(例如开头会用once upon a time there was a man...). 到学校教的时候就事半功倍了.

原帖由 Ivyl 於 11-9-15 19:45 發表
Miranda,

D書圖書館會有,不過好難搵(MOS),因為多人借&好多時小朋友睇完唔會放回原位周圍擺,之後就俾d staff收晒入房得閒先上番書架 .我建議你隨時袋住張書單,平時去街如果附近有圖書館,就去尋吓寶.我上次入 ...

唔該晒Ivy,要需要時我會找你幫手!

回歸樓主的問題: "小一生點提升英文?"

我覺得如果小朋友未有興趣閱讀英文書前, 睇英文台的卡通片/兒童節目真係會有效的.
相信大部分小朋友都會喜歡看電視 (當然是有節制地看, 如先錄起, 做完功課才看)

我囝囝由差不多兩歲開始, 每日都睇英文卡通(明珠台同國際台播嗰d)
到咗四歲, 佢就開始自己主動講英文, 之後愈講愈多.
宜家喺街成日被人問佢係咪讀國際學校.
但事實上, 佢由幼稚園到小學都只係讀普通屋村學校, 從來無上過課外英文班, 喺屋企我地亦無刻意同佢用英文溝通, 連工人姐姐都係講廣東話嘅.
(所以我相信有節制地睇卡通片學英文係有效的)

小一生, 我會推介以下我囝睇過嘅卡通:
Word World (明珠台)
Little Einsteins (明珠台)
Super Why (國際台)
Sesame Street (明珠台)
Wonder Pets (國際台)
(其實仲有好多好多....)

呢d卡通, 耐不耐就會重播. 可以定時留意下電視台的節目表.
除此之外, 部份卡通都有出 dvd, 可以去大眾書局搵下.

語文係要長時間慢慢浸的, 不能一朝一夕就進步好多.
媽媽同小朋友都要努力.
‹ 上一主題|下一主題