用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知唔知培僑2nd interview 係咩形式?
樓主: amybaby
go

知唔知培僑2nd interview 係咩形式? [複製鏈接]

No TSA. Cannot "lucky draw". Thus, district is not a factor. You have to "lock door" for other secondary schools.

多謝指正.
kinchani 你應着眼於你想小朋友那語言强些了.

原帖由 chinglongmama 於 11-11-10 11:41 發表
No TSA. Cannot "lucky draw". Thus, district is not a factor. You have to "lock door" for other secondary schools.

請問有沒人知, 美田村有無路上培僑?

謝謝

曾經見有條樓梯直達培僑後門.但好似係返學時間先開.其餘時間係鎖上的.你可打去問下學校!

我小朋友英文好些. 但不想忽略國語. 陳守仁都2nd in 左, 但無中學. 加上有個妹妹跟尾, 想搵間可以帶埋妹妹入的. 培僑個報告都話小朋友都FLUENT IN ENGLISH AND MANDARINE, 所以都很吸引我, 我個小朋友2ND IN 完, 佢話個老師問佢喜不喜歡在培僑讀書呢.

我小朋友英文的閱讀和聽的能力較強, 所以想搵間英文小學比佢, TAK NAI 都收左我個小朋友, 但驚佢英文會退步. 但又喜歡 TN 的校風同升中較好... 真係驚做錯決定

原帖由 Angelakibb 於 11-11-10 11:51 發表
多謝指正.
咁 kinchani 你應着眼於你想小朋友那語言强些了.

原帖由 Angelakibb 於 11-11-10 09:39 發表
我囡囡昨日面試, 見了副校長,副校長是用國語/英語說題的.註:小女面試時間為15:00, 早到15mins, 要等到15:45才入校長室(冇房坐,好彩撞到同學仔可以玩下), 見副校長約10mins出來 .. 大家預時間呢 ! ...

Hi Angelakibb,

我情況同你一樣,放棄咗SMC,而家有TN係手,噚日IN完培僑,比想像中快IN完.  而家等緊TSL同SFA結果.

好彩有TN係手,唔係放棄咗SMC,其他又唔收都唔知點算.

但培僑11年5月份的視學報告好似吾係甘好,大家點睇﹖

本人覺得: 如果加埋TSL就一定係TSL LA ! TSL的英文及小朋友的自信係好難揾的 (MAY BE CKY BUT $$)
如果TSL讀得好, 中學可以考BANDING高些的.

有妹妹, 又有TN渣手, 我就會等首輪 及 抽獎
除非你十分喜歡 SMC (PK註冊期應該可以等首輪)
TN 的英文都教高一級的呢.

原帖由 kinchani 於 11-11-10 14:34 發表
我小朋友英文好些. 但不想忽略國語. 陳守仁都2nd in 左, 但無中學. 加上有個妹妹跟尾, 想搵間可以帶埋妹妹入的. 培僑個報告都話小朋友都FLUENT IN ENGLISH AND MANDARINE, 所以都很吸引我, 我個小朋友2ND IN 完, 佢 ...

簡直係兵行險障 .. 惡夢連塲 ...

原帖由 唉瘋 於 11-11-10 14:54 發表

Hi Angelakibb,

我情況同你一樣,放棄咗SMC,而家有TN係手,噚日IN完培僑,比想像中快IN完.  而家等緊TSL同SFA結果.

好彩有TN係手,唔係放棄咗SMC,其他又唔收都唔知點算. ...

想問你地係大圍火車站點去培僑呀?

你囡囡(還要是細女)好叻啊.... 咁多間有offer... 弓起!!!

原帖由 Angelakibb 於 11-11-10 11:30 發表
Honestly 我係心儀私校及 TSL. 但係未知得唔得, 囡囡是細女, 保險地了報很多間.DSS面試進度快過私校,唯有見步行步. 之前都好搏咁冇TAKE EC(因私校有second in chance), SMC都唔TAKE了,因為現有了TAK NGA (可28/11先R ...

你們的小朋友好叻, 又tsl, sfa, smc, tn, 都是好難入ge 學校.....

我諗我培育我小朋友語文方面太遲了....

原帖由 yeewaibb 於 11-11-10 23:13 發表
你們的小朋友好叻, 又tsl, sfa, smc, tn, 都是好難入ge 學校.....

我諗我培育我小朋友語文方面太遲了....

Hi yeewaibb,

其實無話特別叻,我覺得唔怯場更重要.  

大家都好慘,緊張小朋友嘅學業,考多幾間學校,又比人話怪獸家長,講真呢度有幾多家長想咁......

大家一起加油吧!!!!!

原帖由 shelleym 於 11-11-10 22:55 發表

我見有小巴去到學校,不過唔肯定係唔係大圍開出,安全計係大圍火車站坐的士去.

你係問"去面試"定"長期去返學"

"去面試" - 1/ 打的唔跳錶 2/火車站外面小巴64號但逄xx:00, xx:20, xx:40才開一班, 4-5min車程

"長期去返學" - 1/學校返學放學有shuttle 2/ 行上去,經海福旁的行人tunnel向大圍新村向上行)(年青人ok:) )

原帖由 shelleym 於 11-11-10 22:55 發表

... 由一位嬸嬸再帶入房 ... 我看不到的..
女話係入左校務處內的 meeting room, not 副校長office ... 不過唔知真唔真, 照計佢冇理由分到meeting room定office
原帖由 kinchani 於 11-11-10 09:48 發表
係中學校務處傍邊的房間是否副校長呢?

請問需要預早到嗎? 上次要早45 mims!

原帖由 Angelakibb 於 11-11-11 14:59 發表
女話係入左校務處內的 meeting room, not 副校長office ... 不過唔知真唔真, 照計佢冇理由分到meeting room定office
...

我個小朋友就話係校務處入面看書, 大約15MIN才被帶出來去傍邊的房間做了3張PAPER 和傾計, 大約15MIN. 可能有幾間房面試, 我見有些被帶到小學校務處的.

原帖由 Angelakibb 於 11-11-11 14:59 發表
...

我就早到了15min, 但等了1個鐘才到我們. 去到校務處報到,跟住等叫名. 不過不是早到早in, 我見幾個遲過我報到的in先過我.

原帖由 yeungyeungma 於 11-11-11 15:39 發表
請問需要預早到嗎? 上次要早45 mims!

去Interview 呀。好清楚,唔該晒
原帖由 Angelakibb 於 11-11-11 14:51 發表
你係問"去面試"定"長期去返學"

"去面試" - 1/ 打的唔跳錶 2/火車站外面小巴64號但逄xx:00, xx:20, xx:40才開一班, 4-5min車程

"長期去返學" - 1/學校返學放學有shuttle 2/ 行上去,經海福旁的行人tunnel向大圍新村 ...
‹ 上一主題|下一主題