用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 吳克儉有腰骨
樓主: bookreader
go

吳克儉有腰骨 [複製鏈接]

lokfail 發表於 13-8-21 11:29
如果個部門主管嘅理念與CEO一致就當然不涉及有冇腰骨問題啦!
現在問題係 個部門主管曾經公開同同事講認為 ...

哦.....吳局長今次保持「應告一段落」的立場, 原來都涉要有腰骨架。......呵呵.....睇來你唔盲目順從上司考慮既因素比我(或吳局長)仲周全

回覆:吳克儉有腰骨

一個人被稱為有腰骨,通常是他在群眾或上司壓力下,依然故我,做自己認為正確的事,把自己的仕途也押上。

如果一個人真心同意群眾或上司的意見,便沒有「腰骨」可言。

吳局長情況,他己開口說事件應早結束,而梁是上司,要求吳提交報告,這可被視為要求吳拖長點事情來做。

如果吳提交報告,則吳屈服於梁之要求,沒腰骨是也。

如果吳不提交報告,向梁解釋事件應完結,提交報告是不合理地把事件拖長,則吳沒有屈服於梁之要求,有腰骨是也。

結論是「吳有冇腰骨?」這問題還未有答案。現在便叫吳局長有腰骨,是沒有足夠理據的。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

lokfail 發表於 13-8-21 14:08
你搞清楚,若吳局長真的由始至終保持「應告一段落」的立場,就唔會涉及冇腰骨啦。 ...

呵呵......應該系你搞清楚呵.....
吳局長已經真的由始至終保持「應告一段落」的立場了.......莫非你仲以為cy夠膽再追報告???

p.s. 遲d記得久不久提下cy 追報告啦.....

lokfail 發表於 13-8-21 14:59
我冇聽過吳局長有公開明示或暗示過不會向CY提交報告,如有, 請引述出處。 ...

我系根據樓主#5篇文"意會"到啫......唔好要我解釋, "意會"既野我唔識解釋

MrBeast  妙答  發表於 13-8-21 15:36

其實報告只係交代件事的來龍去脈同如何處理同善後啫.  局長覺得根據指弔可以交返學校自行處理的話, 可如實在報告中交代即可, 最多講埋校方最後如果處理囉. 我唔覺得 "報告" 有咁大件事喎.  個報告又唔係要公開比公眾知, 下級以報告形式向上級交代事件, 在政府中只係好普通的一件事啫.

引用:其實報告只係交代件事的來龍去脈同如何處理

原帖由 chanwendy 於 13-08-21 發表
其實報告只係交代件事的來龍去脈同如何處理同善後啫.  局長覺得根據指弔可以交返學校自行處理的話, 可如實 ...
本身交報告真是家常便飯,但若上層在媒體面前和公開的場合下,要下屬交“一份平常的報告”,大家又點睇呢?

本來教育版不應談政治,
但好多人都以主流傳媒資料理解事件,未能知道當中一些細節..
其實事件除街頭用粗口罵警察外,林慧思其實是一個有政黨背景的人.
http://www.mingpaotor.com/htm/News/20100811/HK-gda1.htm
認同社民連不激烈,甚至因此拒絕校長的要求,不制作教材..
近期更加入一個極度侮辱女性的粗口諧音組織"調理農務蘭花系",
一張身穿"調理農務,天公地道"t-shirt,拿mic在該組織宴會照片好多人見過..
最大問題係,有網友上戴一些林慧思於facebook留言的照片.
如因不滿教師叫同學講出梁國雄不當的行為,在facebook揚言要教壞學生.
上戴運動會照片,稱學生為自閉仔..
上戴一篇和學生討論民主民生問題的facebook短訊對答,話呢位係五毛學生等..

顯示林慧思政見已難以和教學分離,呢點先係教育局,教協,校長要處理和報告的要點...

還有大量更令人震驚,而又有相片,視頻作旁證的資料,於某些討論區見過,當中
所講合乎情理,但主流傳媒完全沒有報導.希望各位家長,尤其係培靈家長,自己
去分析一下,和子女多交談,以免受某一方的思想影響...

引用:本來教育版不談政治,但好多人都以主流傳媒

原帖由 tweety_joey 於 13-08-21 發表
本來教育版不談政治,
其實事件除街頭用粗口罵警 ...
又來了

得閒再入來睇下發現原來局長個名有4個口

samuel89  開心大發現  發表於 13-8-21 15:40

tweety_joey 發表於 13-8-21 15:23
本來教育版不應談政治,
其實事件除街頭用粗口罵 ...
咁真係要追殺下先得la

lokfail 發表於 13-8-21 15:26
哇!你啲"意會"能力(理解力更貼切)認真有問題!
唔好要我解釋, "意會"既野我唔識解釋 ......

p.s. 遲d記得久不久提下cy 追報告啦.....我相信傳媒都應該要有責任久不久提下cy ....

引用:得閒再入來睇下發現原來局長個名有4個口

原帖由 MrBeast 於 13-08-21 發表
得閒再入來睇下發現原來局長個名有4個口

官字先得兩個口,現在有四個口,反而是“有口難言” 矣

引用:Quote:tweety_joey+發表於+13-8-21+15:23+

原帖由 MrBeast 於 13-08-21 發表
咁真係要追殺下先得la
咪就係,如果當日唔講粗口,咪唔洗俾全世界起底,俾警察叔叔重案組調查,又俾人恐嚇,仲要麻煩到特首都要理

‹ 上一主題|下一主題