用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人放棄方方而揀其它學校?
樓主: Cherry2012
go

有無人放棄方方而揀其它學校? [複製鏈接]

引用:我有九龍塘方方offer...但會放棄因為會讀Th

原帖由 cathleenli_0704 於 13-11-20 發表
我有九龍塘方方offer...但會放棄因為會讀Think
点解呀?願聞其詳。

ce_jupiter 發表於 13-11-20 15:56
多謝妳!因為老師話雙語每日有一半中一半英,話一半英之餘又有45min係 net教,每星期又有普遍話班,所以我 ...

如果 PN 雙語班每日有45 mins 係NET教英文,
咁都雙語班都 ok 喎!

諗過 PN 讀國際班每日3hrs 谷下英文,
K1 or K2先轉返雙語班學返中文。。。
咁唔知好唔好

回覆:有無人放棄方方而揀其它學校?

如你in k1係用中文,pn 班係中文著數d

回覆 vincentchun 的帖子

贊成!

引用:Quote:原帖由+cathleenli_0704+於+13-11-20

原帖由 Poseidon 於 13-11-20 發表
点解呀?願聞其詳。
我個人唔太喜歡九龍塘方方環境,同埋老師不太友善而且我有朋友係藍田think讀過,小朋友讀得開心,而且都學習得好好!!佢又靜態既小朋友,變左一個開朗既小朋友,表達亦好好(純粹個人感覺)

回覆:Cherry2012 的帖子

我放棄咗報名添!

回覆:有無人放棄方方而揀其它學校?

http://edu.sina.com.hk/news/75/4/1/130759/1.html
睇左呢個版,方方都幾好丫。不過同英藝比。
Quote:
答﹕論口碑及歷史悠久,方方幼稚園佔優,此校採用語音學及探究式主題學習;至於你若選英藝,本地班的班主任以粵語教授,令孩子容易學習,我認為孩子不需要在幼稚園階段學普通話的,而方方注重英文,應可配合你提及的小學。

mopoko 發表於 13-11-20 16:31

我仔是int'n升int'k1...k2轉返雙語...中文一定要自己教...轉k2要做評估先比轉...雙語班應該是45分鐘net...方方k2上學期尾中文比較深要寫國旗咁多畫字....開始個位加數...是用英數....現在我仔在學校也有學寫字識寫到k大細草....但int'k2比較少人..會跟我仔混班玩...分開教...但也不知他怎學odd even number 加數...問過話佢地是分開教...所以都幾奇怪.....我仔班加埋k2都係得15人...5人是k2...超小班

引用:+本帖最後由+bearwhat+於+13-11-20+17:47+

原帖由 bearwhat 於 13-11-20 發表
是否k1轉番雙語班會快適應學中文?
一班通常有幾多小朋友?老師有幾多個?

引用:Quote:原帖由+bearwhat+於+13-11-20+發表本

原帖由 jilly_goodsiste 於 13-11-20 發表
是否k1轉番雙語班會快適應學中文?
一班通常有幾多小朋友?老師有幾多個?

...
k1雙語班會教返一部份n時教過中文字,我仔班2班主任一助教…

引用:+本帖最後由+bearwhat+於+13-11-20+17:47+

混班玩,分開教?可以分享多d嗎?

引用:Quote:原帖由+jilly_goodsiste+於+13-11-20

k1雙語班會教返一部份n時教過中文字,我仔班2班主任一助教…
謝謝,
方方收左我國際班,係唔係要自己n班開始教中文?
佢個k2 test知唔知難唔難考?

引用:Quote:原帖由+bearwhat+於+13-11-20+發表k1

原帖由 jilly_goodsiste 於 13-11-20 發表
謝謝,
方方收左我國際班,係唔係要自己n班開始教中文?
佢個k2 test知唔知難唔難考?
我仔現在先k1不知難唔難,但我滿意佢所學,受教!之前n都不肯學中文,但暑假果1個月我日日教認字…現在已識過百字,先教實物字比較容易解釋,有時用英文解,有時用圖形…我不用卡教,用手寫問字教字,因為字卡他認到張卡…但手寫或讀故事讀到教過都要佢讀,現在都開始比佢先讀,到未教我先讀,每人讀一頁…卡現在只掛出來比佢行出行入見到都會讀下

bearwhat 發表於 13-11-20 17:45
我仔是int'n升int'k1...k2轉返雙語...中文一定要自己教...轉k2要做評估先比轉...雙語班應該是45分鐘net... ...
你仔n  已在方方讀? 可講多些嗎? n有多少人? 多少class? 老師nice?課程教得好嗎?

引用:Quote:原帖由+bearwhat+於+13-11-20+發表本

原帖由 ce_jupiter 於 13-11-20 發表
混班玩,分開教?可以分享多d嗎?
老師只講分開教學,混班玩,我仔也比較愛跟k2玩…因為也有一個k2是同我地一起等巴士所以比較fd…反正學多左野,沒問題…也有一位家長share 佢囡囡比較聰明,愛聽書,又乖果種,但他是雙語班,老師給他上高班小小聽書,可能我仔也有咁樣,所以學多少少,方方說傳統,但他這樣做很彈性

bearwhat 發表於 13-11-20 17:45
我仔是int'n升int'k1...k2轉返雙語...中文一定要自己教...轉k2要做評估先比轉...雙語班應該是45分鐘net... ...
全k2得15人?或一班15人,仲有其他k2班? 讀n的係咪好多出第二間讀k?

引用:Quote:bearwhat+發表於+13-11-20+17:45+我

原帖由 happybbpig 於 13-11-20 發表
你仔n  已在方方讀? 可講多些嗎? n有多少人? 多少class? 老師nice?課程教得好嗎? ...
int'n有2班,我仔班28人3老師…雙語有幾多班就唔知,老師好好有愛心,又可以what app 又send相比家長,全年無換過老師,最後升k後先發現一個沒教方方,我比較不能接受老師教教下唔做換老師

引用:Quote:原帖由+ce_jupiter+於+13-11-20+發表

老師只講分開教學,混班玩,我仔也比較愛跟k2玩…因為也有一個k2是同我地一起等巴士所以比較fd…反正學多左 ...
叻既教多d都好合理,多謝你分享!!

引用:Quote:bearwhat+發表於+13-11-20+17:45+我

原帖由 happybbpig 於 13-11-20 發表
全k2得15人?或一班15人,仲有其他k2班? 讀n的係咪好多出第二間讀k?
國際比較少人簡,因沒中文教麻,所以我仔班得10人,k2得5人,int'k2完左會升is,所以方方國際不太合傳統小學…佢地都係行ib..
升k好多考名幼或轉學卷,我名幼得waiting,學卷又唔考慮,所以值升

引用:Quote:ce_jupiter+發表於+13-11-20+15:56+

原帖由 mopoko 於 13-11-20 發表
我都有咁諗過,自己教中文,上到k2先轉雙語班。

‹ 上一主題|下一主題