用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁收6984份表!
樓主: ppmmbb
go

陳守仁收6984份表! [複製鏈接]

有直屬,起碼band2都有機會升band one

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 有幾間有直屬ban

原帖由 cmchang0927 於 15-08-24 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

有幾間有直屬band one中學的女校,只要主科合格就穩入。今年出生率低,我女學校 ...

直屬制度上係好似我之前所講用banding去對小學部分派學位,但直屬中學亦可以利用自行收生學位去收返任何學生,例如喇沙今年有近二十人喺派位以外通過自行位收返自己學生,佢地大多都係Sportsman.

回覆:HaYi 的帖子

咁當然啦,最緊要岩小朋友!

cmchang0927 發表於 15-8-24 11:24

有幾間有直屬band one中學的女校,只要主科合格就穩入。今年出生率低,我女學校 ...

—至两科主科肥,升到上中学又如何呢?只是另一故事的开始,仍未知会否是个happy ending呢~

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 有幾間有直屬ban

原帖由 cmchang0927 於 15-08-24 發表

就算龍校都未必每一間都會照單全收哂所有自己學校小六學生,選擇呢類學校之前最好了解中學部對小學部收生嘅要求。

我女學校自行不收自己小學,用大抽獎直屬位也收到主科一或兩科不合格的學生了。。因為直屬位比例實在多。阿仔學校直屬位就只收到自己小學六成左右

回覆 Yanamami 的帖子

一定係吃力但家長已很開心了。

Yanamami  就只怕开心得太早……  發表於 15-8-24 11:59

想請教現行制度, 直屬中學最多係收75%直屬小學學生, 定係85%?

即係喇沙小學如有180人, 現行制度直屬位係唔係最多可用來收180x85%=153人 (唔計自行收生階段佢地可能收左有申請既喇沙小學學生)?

回覆:1985lady 的帖子

係計中學學位

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 karen55407 的帖子

唔該你既指正, 換句話講, 即係當喇沙書院岩岩呢年最多可用直屬位收 184 x 85%= 約156喇沙小學既學生(唔計自行收生位), 而唔係最多75%?

咁機會都頗大, 只要學生唔係最底個15%-20%.

所以如果中學部多位,小學部少人Eg中學180人 小學120人
中學便可提供多達9x直屬位给小學了。

有三成拿了去自行所以只有184x70%x85%

回覆 cmchang0927 的帖子

有人當寶,有人當水泡,最緊要適合孩子。

引用:回覆+karen55407+的帖子 唔該你既指正,+換

原帖由 1985lady 於 15-08-24 發表
回覆 karen55407 的帖子

唔該你既指正, 換句話講, 即係當喇沙書院岩岩呢年最多可用直屬位收 184 x 85%= 約 ...
喇小到小六係33人一班,總共198人。升中最多只有75%,即148人。今年有164升上書院,當中18人通過自行收生學額升上書院。

回覆:Soundervolt 的帖子

話就話書院可以收75%喇小生,但若果TSA成績欠佳,收生比率會有向下調整嘅空間。

想問係唔係佢地自己set做75%而唔收到盡85%?

因見上面講最多可收85%而唔係75% (即其他中學可收85%最多?), thank you.

回覆 1985lady 的帖子

中學的85%學位:184x 70%x 85%
=109個位

小學部有
33x6
=198人

直屬位给小學(乙部)
109/198
=59%

所以其他1x%是中學用自行位收的。

1985lady 發表於 15-8-24 15:06

想問係唔係佢地自己set做75%而唔收到盡85%?
85% 係統一階段果85%呀....即係 自行階段 後剩番果70%~~~

Soundervolt 發表於 15-8-24 14:24
話就話書院可以收75%喇小生,但若果TSA成績欠佳,收生比率會有向下調整嘅空間。
  ...
同 TSA 有關
‹ 上一主題|下一主題