用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全港排名次第,呈分試是公平嗎?
樓主: rinarina
go

全港排名次第,呈分試是公平嗎? [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

天生異品冇用㗎,抽獎命最重要

Tophand8899 發表於 16-1-21 10:10

抽獎命當然重要,面試抽獎升小一唔係死線,但就算冇抽獎命不過天生異品,往後會有更多機會。俾我會揀天生異品多過有抽獎命。

hppa  me too   發表於 16-1-21 12:46

回覆 Soundervolt 的帖子

其實"次第"呢個名詞, 我是剛得悉, 實際都不太明白。
我估你們意思係天生異品學生可能在自行已經被睇中,
只不過是大抽獎後才一起公報結果,
而有抽獎命學生可能是靠抽獎入心儀學校,
之所以"次第"即使靠師姐師兄成績去分都未必有大影響,
我這樣理解, 請問對嗎?

hkpapa852  所謂次第, 其實咪就係名次囉, 只係換咗另一個叫法啫!  發表於 16-3-11 16:57
ppmmbb  次第排得後(入唔到B1),有抽獎命都無用。  發表於 16-3-11 16:54
Bernice

引用:間學校如果是九成BAND1又如何呢?如果小朋友

原帖由 punlik 於 16-01-15 發表
間學校如果是九成BAND1又如何呢?
如果小朋友是BAND2, 五年級要你留級, 唔好影響到學校評級.
...
到時轉都不遲,而且如果不冒險向呈分試進攻,只守各科合格線係唔難。

其實選小一前以問過小學副校朋友究竟升中的機制,聽完都聽不出所以然,佢見我hang 哂機,就補多多其實冇所謂band one 中學,只有band one 學生,多band one 生選自然就是band one 學校……
但其實第一階段自行是中學有權先選學生,咁是否可100% 學位自行,唔駛留位俾大抽獎?

第二階段抽獎是每個band各自隨機抽,定跟全港次第排?

Yanamami  你都似乎一舊雲……  發表於 16-3-11 22:22

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-15+發表間學

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-11 發表
到時轉都不遲,而且如果不冒險向呈分試進攻,只守各科合格線係唔難。
O

Doray 發表於 16-3-11 22:00
其實選小一前以問過小學副校朋友究竟升中的機制,聽完都聽不出所以然,佢見我hang 哂機,就補多多其實冇所 ...

係咪睇下khmama置頂个錦囊好d呢?又或者呢個简单版~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646&extra=page%3D2

有些好小學,120人一級,頭60名是入Band1的
有些差小學,80人一級,頭6名才派Band 1

回覆 Yanamami 的帖子

哈哈,唔該晒,其實我之前睇過一次,但係都係唔知到我有個全港次第之後的process,自行派位究竟佔間中學幾多位?即是如個間中學有一百五十個位,共收180張申請,是咪可以收哂跟排名頭150交表申請人?
到統一甲部,學生是可以誇區選校嗎?如果中學淨返50個位,是咪又是排名次收生?如果是,點解要分自行同甲部呢?

到乙部,又是咪跟本區次第先派比名次高的學生,但如果佢第一志間學校已冇位,到第二志願時,是會先派選第一志願但名次低過佢的學生,定派俾佢?

Doray 發表於 16-3-12 09:55

哈哈,唔該晒,其實我之前睇過一次,但係都係唔知到我有個全港次第之後的process, ...
最直接睇例子....自己計下% ~~~

https://www.schooland.hk/ss/belilios

Doray  Thanks!  發表於 16-3-12 12:01

Doray 發表於 16-3-12 09:55

哈哈,唔該晒,其實我之前睇過一次,但係都係唔知到我有個全港次第之後的process, ...

自行、甲/乙部都有規定%,教署網有講~(無記錯既話自行佔30%,甲部佔10%,乙部佔60%)
乙部全睇隨机no.,所以只要佢个no先过你,係有机会成績差过你都比你派得好过你(大家同band情况下)~自行学校可收全港禁多区既学生,有面試有篩選叫有番d自主权,甲部都係抽獎入,虽然全港学生都可以抽~

Doray  明白了,thanks a lot!!  發表於 16-3-12 11:53

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實選小一前以問過小學副校朋友究竟升中的

原帖由 Doray 於 16-03-11 發表
其實選小一前以問過小學副校朋友究竟升中的機制,聽完都聽不出所以然,佢見我hang 哂機,就補多多其實冇所 ...
津校就要跟政府規定,你估學校唔想100%自行咩!揀岩至收,幾好!
大抽獎係先做band one生,再做band two生,再做band three生。每一個batch 以隨機號碼random排先後。

Yanamami  所以先会有津校轉做直資……  發表於 16-3-12 14:13
Doray  謝謝,唔怪得之La, 如果冇咗自行咪唔駛咁辛苦攞 (純粹吹吓)  發表於 16-3-12 11:58

Tophand8899 發表於 16-1-21 10:10
Then, this is very true lu.....

回覆:全港排名次第,呈分試是公平嗎?

其實大家想點樣的公平?統一升中試全港排名次就就最公平了,但這是大家想要的嗎?

引用:其實大家想點樣的公平?統一升中試全港排名

原帖由 tkinwong 於 16-03-12 發表
其實大家想點樣的公平?統一升中試全港排名次就就最公平了,但這是大家想要的嗎?

...
我最贊成升中試,一舖過,不用考三次呈分試,不用體藝拼比!

靠 HKTA 調整,是多餘的!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+tkinwong+於+16-03-12+發表其

原帖由 ANChan59 於 16-03-12 發表
我最贊成升中試,一舖過,不用考三次呈分試,不用體藝拼比!
但那小學就有補習天皇了

Yanamami  家下—样有呈分試操卷班……  發表於 16-3-12 15:19

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-12+發表我

原帖由 tkinwong 於 16-03-12 發表
但那小學就有補習天皇了
現在沒有嗎?只是掩耳盜鈴!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

最好有多d—條龙学校,由幼稚園讀到上中六。中学分男、女校。再設selective schools俾叻人考入去……幾好~

Yanamami 發表下於 16-3-1三"'2 15:25
最好有多d—條龙学校,由幼稚園讀到上中六。中学分男、女校。再設selective schools俾叻人考入去……幾好~ ...
贊成,外加小學返半日或下午功課堂加課外活動堂最好!

引用:最好有多d—條龙学校,由幼稚園讀到上中六

原帖由 Yanamami 於 16-03-12 發表
最好有多d—條龙学校,由幼稚園讀到上中六。中学分男、女校。再設selective schools俾叻人考入去……幾好~ ...

我就想要多些IB學校,外地學制的津貼或直資學校,多些不同特色的學校,不同科目的選擇,最好還有和海外或內地中學作整個學期交換上課的學校。至於升中競爭,我完全不介意。

Yanamami  都好吸引~  發表於 16-3-12 16:28
‹ 上一主題|下一主題