用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第三次呈分試
樓主: eatmonmon
go

第三次呈分試 [複製鏈接]

又要應付呈分試,又要準備面試,又要補習。現在D小朋友仲辛苦過大人!見到都心痛,但又無奈!

引用:又要應付呈分試,又要準備面試,又要補習。

原帖由 longlong29b 於 16-02-27 發表
又要應付呈分試,又要準備面試,又要補習。現在D小朋友仲辛苦過大人!見到都心痛,但又無奈!:pity ...
我仔最忙應該係小五到考完呈二,呈三相對輕鬆啲,面試亦冇乜壓力,可能我要求不太高,平常心就可以。

longlong29b 發表於 16-2-27 00:35
又要應付呈分試,又要準備面試,又要補習。現在D小朋友仲辛苦過大人!見到都心痛,但又無奈!:pity ...
我女係呈二前後最忙:学界、朗誦節(4項)、辯論比賽、幾间直資面試、分齡賽、学校補課……而家相对輕鬆~

引用:又要應付呈分試,又要準備面試,又要補習。

原帖由 longlong29b 於 16-02-27 發表
Agree!

呈三我就叫小朋友平常心就得,唔好俾咁大壓力自己,開開心心完成埋呢幾個月小六生涯,有個美好既回憶。

回覆:第三次呈分試

平常心啦!

引用:呈三我就叫小朋友平常心就得,唔好俾咁大壓

原帖由 mammamia0603 於 16-02-27 發表
呈三我就叫小朋友平常心就得,唔好俾咁大壓力自己,開開心心完成埋呢幾個月小六生涯,有個美好既回憶。 ...
呈三,我自己反而平常心左,因為大局也差不多定了,interview已收到信,盡力而為,小朋友一個人生經歷。

YmOra  有理  發表於 16-3-17 13:56

昨天開始呈三,  都係平常心, 希望仔仔唔好太大壓力

明日開始呈三,加油

我囝3月16日至3月21日!

過左Easter先呈三,無得玩!

依家到我有壓力,頭兩個呈二OK,但呈三就跌咗落嚟

今天開始呈三,只要保持就ok啦!

longlong29b 發表於 16-2-27 00:35
小學都要補習,一係就小朋友唔適合香港個考試制度,
或者係佢唔夠班。

唔夾個考試制度,唯有比錢讀直資
起碼依家多咗呢條路,而且直資都有平嘅,
屋企經濟唔好可能唔駛錢添

唔夠班嘅俾家長迫高1個band又如何?
上到中學又係要狂補習⋯⋯
仲要可能補完都仲係唔掂

小朋友無機會過同佢年齡相符嘅人生,
過份摧谷嘅家長先係最大嘅元兇
推個波落教育署同學校只係因為要幫自己脫罪

TwinWong    發表於 16-3-17 12:41

引用:依家到我有壓力,頭兩個呈二OK,但呈三就跌

原帖由 baby-bath 於 16-03-17 發表
已考完?已知成績嗎?

引用:依家到我有壓力,頭兩個呈二OK,但呈三就跌

原帖由 baby-bath 於 16-03-17 發表
我都好灰,本來係邊沿人,數學跌到64分,冇哂希望

mammamia0603  可能其他同學都一齊跌,唔好咁灰心  發表於 16-3-17 14:36
chesswin  其他同學一齊跌都唔怕, 希望在明天  發表於 16-3-17 14:22

回覆:alhy.love 的帖子

我都好明白你,不過都已經考咗,唯有向前望,或者佢讀band2讀得更有信心都未定!
有時考試嘅嘢好難講,好睇臨場發揮。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+baby-bath+於+16-03-17+發表

原帖由 alhy.love 於 16-03-17 發表
我都好灰,本來係邊沿人,數學跌到64分,冇哂希望
咁嘅情況,或者接受直資先!

引用:我都好明白你,不過都已經考咗,唯有向前望

原帖由 irenenursing 於 16-03-17 發表
我都好明白你,不過都已經考咗,唯有向前望,或者佢讀band2讀得更有信心都未定!
有時考試嘅嘢好難講,好睇 ...
今次佢病住考數學失手(前一晚發燒),英文、中文、常識攞A,唔知會唔會keep到band呢?

回覆:alhy.love 的帖子

唔使咁擔心住啦!或者拉勻都可以keep 到band one呢?就算真係落band two,一樣可以努力考入大學㗎!

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題