用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 乙部排位
樓主: DYPT
go

請教: 乙部排位 [複製鏈接]

樓主不用玩大抽獎

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 16-4-5 00:39
唔係真係惊左个ROP而唔讀啩?
我囡有得去既開心到我姓乜都唔記得左.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

是的,冇去SPCC, 因阿女心儀YWGS.

DYPT 發表於 16-4-5 06:17
為咗咁嘅原因放棄spcc,太可惜,太嬌生慣養,唔趁現在鍛鍊下,第時點出嚟面對社會

TwinWong    發表於 16-4-5 12:31
siden    發表於 16-4-5 10:01

引用:是的,冇去SPCC,+因阿女心儀YWGS.

原帖由 DYPT 於 16-04-05 發表
搏得好盡……

言歸正傳。乙1.YWGS的話,乙2就聖母玫瑰吧。萬一出事,Band1女隨時去HTC叩門也可以,甚至自行無揀過也可以。

DYPT 發表於 16-4-4 10:00
深水埗band 1 女, 若排YWGS第一, 第二選擇再排上智, 第三排聖母玫瑰是否沒有用呢?
那麼若改為第二排荃官,  ...

上年KL2統一派位學額節錄:

中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額
寶血會上智英文書院
KL292

中華基督教會銘賢書院
KL2男女74

聖母玫瑰書院
KL272

長沙灣天主教英文中學
KL263
香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學KL2男女51
瑪利諾神父教會學校
KL2男女1070
德雅中學KL25420
香島中學
KL2男女10

英華女學校
HK18

真光女書院
KL12

華仁書院(九龍)
KL12

聖芳濟書院
KL12

中華基督教會銘基書院KL1男女2

喇沙書院
KL32

旅港開平商會中學
KL3男女5

何明華會督銀禧中學KL3男女2

荃灣官立中學
NT1男女2
聖公會曾肇添中學
NT7男女0

沙田官立中學NT7男女2

沙田崇真中學
NT7男女2

沙田培英中學
NT7男女2

沙田循道衛理中學NT7男女2

聖母無玷聖心書院
NT7男女2

五旬節林漢光中學
NT7男女2

香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學
NT7男女2

如今年學額無變, YWGS放乙一, 機會係唔錯, 但如果乙1唔中, 証明妳係唔好彩個班, 咁乙2再放熱門都係嘥氣.

反而, 乙2再搏有5個位既旅港都有得諗 (如果有5個位先好諗, 得2個就無謂啦!)

去到乙3乙4, 放德雅同香島, 咁排應該都算穩陣.

TwinWong    發表於 16-4-5 12:32
Yanamami  band頭女去香島德雅甘心嗎?  發表於 16-4-5 09:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

penpen 發表於 16-4-5 07:47
為咗咁嘅原因放棄spcc,太可惜,太嬌生慣養,唔趁現在鍛鍊下,第時點出嚟面對社會 ...
係呀, 明知阿女嬌生慣養仲唔諗辦法糾正下, 遲早出事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DYPT 發表於 16-4-4 18:10
若小朋友堅持乙一7填YWGS, 博個8個位, 那乙二可選擇邊間band 1 會穩陣D呢?
我真係唔識玩這個遊戲. 我以為頭 ...
當女選YWGS第一時,很多人選HTC,甚至聖母玫瑰第一,都通通派完了給人家,到你第二選擇HTC時,還有剩嗎?第三的聖母玫瑰都沒剩了。。。。你唯有一路落到不知第幾志願了!不要忘記,你不選第一的,是很多其他人的第一啊~甚至你的第三,也是不少人的第一啊~

回覆:請教: 乙部排位

個個唔選他區,機會就是你的了。不過他區位年年不同,甚至學校都轉埋,去年同今年未必一樣

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami band頭女去香島德雅甘心嗎?

B1頭女仔, 基本上派唔到YWGS, HTC或者聖母玫瑰都唔會甘心, 不過現實係咁, 放晒三間最後派去B2, 定保險一D差極都穩入一間B1尾好D呢?

Yanamami  一定唔會擺曬3間啦,自殺式嘛~  發表於 16-4-5 09:40

回覆 hkpapa852 的帖子

Yanamami 一定唔會擺曬3間啦,自殺式嘛~

更現實既係, 以入U率計, 係KL2可選的只有YWGS同沙田培英 (除非曾肇添有得揀番, 否則只有呢兩間) 可以叫屬於B1A

HTC, 聖母玫瑰, 旅港都只係B1中水平......

Yanamami  禁準備定叩幾間心儀既,填乜都無所謂了~  發表於 16-4-5 09:59

引用:回覆+Yanamami+的帖子 Yanamami+band頭女

原帖由 hkpapa852 於 16-04-05 發表
回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami band頭女去香島德雅甘心嗎?
我反而覺得樓主囡囡能力咁高又咁鬼有個性,按常理出牌唔係她們家杯茶吧……。樓主不如睇定除了英華,仲有邊間官津(不限統一有得揀的那些)可以入得上囡囡眼的,準備定英華唔得就去叩門算啦,咁嘅情況,就算乙二填上智又離奇地收咗樓主囡囡都唔憤氣咖啦,咁又話之乙二填上智、乙三填荃官都無所謂啦……(我覺得咋……)。

fion6406 發表於 16-4-5 09:53
我反而覺得樓主囡囡能力咁高又咁鬼有個性,按常理出牌唔係她們家杯茶吧……。樓主不如睇定除了英華,仲有邊 ...
SPCC收妳, 唔代表叩任何一間都會收.

所以統一派位幾時都要set保險線. 亂填派入B2去叩門, 定派入B1尾去叩門會安心D呢?

我會選後者

引用:Quote:fion6406+發表於+16-4-5+09:53+我反

SPCC收妳, 唔代表叩任何一間都會收.

所以統一派位幾時都要set保險線. 亂填派入B2去叩門, 定派入B1尾去叩門 ...
依個邏輯思維……又多似你平時講野喎!

bb560 發表於 16-4-5 10:15
依個邏輯思維……又多似你平時講野喎!
乜我之前講個D唔係咩?

YDLFATHER 發表於 16-4-5 01:06
SPCC 取錄了阿女, 現在有點15/16, 因為阿女有點怕F.3 去澳洲的ROP, 所以想請教各位, 28日離開屋企的trainin ...
行得耐腳痛可能係扁平足, 去驗下腳, 整返個鞋墊舒服好多的。

引用:Quote:bb560+發表於+16-4-5+10:15+依個邏輯

乜我之前講個D唔係咩?
你比較進取嗎!

bb560 發表於 16-4-5 10:34
你比較進取嗎!
我有set保險線嫁!

坦白講, 係KL2, 會乙1選YWGS, 恐怕只有不足1/5女生家長會咁做; 至於旅港, 乙1乙2加埋, 估計1/10都未必有.... 所以未必一定好高風險
‹ 上一主題|下一主題