用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你心目中的超谷小學是?
樓主: AnnieSammy
go

你心目中的超谷小學是?   [複製鏈接]

SFA如果資優又學衎形讀如魚得水,成績好之後入邊間中學都得,自己match番學校

AnnieSammy 發表於 16-10-31 09:10
原來我都未講, SAME..... SFA!
我看完其小一第一份功課後,堅投降,教快一年,功課多,測默多是基本,唔 ...

有無跨d,我印象中 P1 除了唔計分的挑戰題需幫手外,95%+日常功課都係小朋友可以自行處理的手板眼見野,唔使投降下嘩!

不過如果樓主講 SFA 的考測默忙都無停手,幾辛苦,同意,特别在高小。

yuenkw 發表於 16-10-31 12:59
有無跨d,我印象中 P1 除了唔計分的挑戰題需幫手外,95%+日常功課都係小朋友可以自行處理的手板眼見野,唔 ...
如果讀村校學券Happy School既幼稚園, 又咁好彩入到都有機會應付唔到.
又或者, 家長太過重英輕中既結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

見到D SFA家長幾有趣...當年堅持SFA輕鬆愉快
3兩年後就改番唔輕鬆 ~~~

我覺得谷有2種, "正增值"同"負增值".  

程度深但matching 叻小朋友要求/能力的學校, 點都不可以叫"負增值谷", 要求高D, 佢地可能做得更好D..

我識一間2-3線小學(津), 數一直用"快"半年至一年書, P5上學期單數一科都有成4-5本額外補充, 仲有工作紙同課本+習作, 但好明顯我識的幾個小朋友的水平P4都唔夠, 乘數表都可能仍背錯, 此mismatching 才是負增值的谷, 唔明點解學校要長期超教而不理呢D成績不達的小朋友......

回覆:你心目中的超谷小學是?

咁其實有好多津小肯收sfa跳船學生嗎?(覺得辛苦那班,不是太叻而要走那班)

mcl203 發表於 16-10-31 13:27
見到D SFA家長幾有趣...當年堅持SFA輕鬆愉快
3兩年後就改番唔輕鬆 ~~~
係咪"輕鬆愉快", 同能力有關既

話說之前我地討論某"Happy School", 原來又係教快教深, 又有精英班, 仲要開學去測番暑期作業既內容, 都令我對Happy School 既概念要重新定義
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果以功課深淺程度, 個人認為GH都算深.
見過佢小一既數學, 英數+邏輯, 絕非普通學生能處理

AnnieSammy 發表於 16-10-31 13:34
你問之前嗰個家長攞黎睇睇啦,她已说需家長協助……
除左SFA, 仲有冇其他超谷小學建議呢?
...
我信架...我以前有位同事...經常誇耀佢小朋友經常走在別人前面...以狂保為榮
入左SFA P1無耐...有日突然自爆話頂唔住...D野又深又難...要好貼住去教...再係咁P2要轉校
結果P2轉左去男津校...升中去左Coed

AnnieSammy 發表於 16-10-31 13:34
你問之前嗰個家長攞黎睇睇啦,她已说需家長協助……
除左SFA, 仲有冇其他超谷小學建議呢?
...
讀其他小學 P1, 家長是否無需任何協助初小生,小朋友就能自行全數完成?
您講那一份功課不會日日都出現,唔使驚!

ozduckie 發表於 16-10-31 10:23
公平講句,SFA 的面試已比一般學校深,獲取錄的小朋友程度的確比較高,甘SFA 教得深考得深亦好正常。心儀SF ...

我們本來打算入讀,原因係已有一定基礎和英文底子,亦預咗課程較深要跟得緊啲。最後去了另一間更好選擇,原因係有中學backup,但如果同樣冇中學情況下,可能依然揀SFA。

chitchitboy  Same same  發表於 16-10-31 14:50

twlo 發表於 16-10-31 09:47
入得SFA就預咗,而嶺小又會話太happy。
同埋40區成績比較好嘅津小,都教快半年的。所以SFA,一點也不算過分 ...

4O網旅小沒教快喎!

AnnieSammy 發表於 16-10-31 14:19
中! 我也想談談德望,用家朋友說七十分收电話温声提示; 放工急腳回家看功課及温習…………这是基本,仲要 ...

唔使咁驚住,咁快下定論....你有冇了解過她們点解轉呢?轉去邊?

其實樓主會唔會緊張左d,將其中一份需家長協助完成的功課,視為每日5-6份家課都需家長協助;講真 SFA 初小(P1-2) 算係蜜月期,您看大部份用家comment 都唔算太負面,如果咁都認為好難頂,上到高小唔知點算。

Happy_J 發表於 16-10-31 13:53
我們本來打算入讀,原因係已有一定基礎和英文底子,亦預咗課程較深要跟得緊啲。最後去了另一間更好選擇, ...
有中學上都好重要,畢竟考中一更辛苦。

AnnieSammy 發表於 16-10-31 14:19
中! 我也想談談德望,用家朋友說七十分收电話温声提示; 放工急腳回家看功課及温習…………这是基本,仲要 ...
其實反而我想知, 到底GH升中條件係幾時話俾小學部知呢?

學生如果谷得咁盡, 都只係好似上年得~50%上得番中學部, 咁其實幾可憐

hkpapa852 發表於 16-10-31 15:03
其實反而我想知, 到底GH升中條件係幾時話俾小學部知呢?

學生如果谷得咁盡, 都只係好似上年得~50%上得番中 ...

以往都高D,係舊年先咁低,第一round 收得番~50%左右。

mcdonn 發表於 16-10-31 15:18

其實我覺得問題係, 中學部有冇一早講清楚升中要求?

係咪真係得~50%達到升中要求, 定係有好多人達到升中要求, 但中學部只收~50%學生, 呢點係好大分別.

Felix223  其實一定有機會篩走D唔達標的學生, 係家長一箱情願   發表於 16-10-31 15:44
‹ 上一主題|下一主題