用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試既careless mistakes
樓主: IloveJJ
go

考試既careless mistakes   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-6-6 07:29
都唔一定呀!還要有良好語文能力、記性和思考力架,佢哋而家考既野,無得記定讀定既,佔好多架!
就連常識 ...

梗係唔一定喇,你估係數學1+1=2咩。

正常小學孩子,事事小心,溫書又專心,成績一定好。你未聽過小學是鬥小心咩,即成熟聽話。

點解女孩小學初中成績比較好,到高中大學又比男孩追番?咪就係女孩一般較成熟,較小心。

以香港學校只接受標準答案的作風,刁鑽題目,多測驗考試,專挑錯處,唔講小心專心溫習,唔通講求思考邏輯創意 Oral 綜合能力咩。

S-Kwok 發表於 17-6-6 08:06
佢地無名次,測考以Grade 分,可以係A, 可以一下子失控攞C-.

我仔上年普通中,普通話A, 今年轉返粵教,佢就即刻放棄晒,上學期攞C, 擺明態度唔好。
小學生,尤其男仔,唔小心係通病,事實要佢哋咁細個就要科科留意到細節重點,確係幾難。

IloveJJ 發表於 17-6-6 09:27
咁你唔好咁鑽牛角尖。
我哋學校唔係架!
中文,40分係寫作,50分係課本,但課本份卷只有兩部分係要讀課本( ...

無得背有無得操? 無得背又無得操,你孩子係未讀香港主流學校?

事情合不合事,邊個鑽牛角尖,由看官自行決定。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-6 09:03

梗係唔一定喇,你估係數學1+1=2咩。

以香港學校只接受標準答案的作風,刁鑽題目,多測驗考試,專挑錯處,唔講小心專心溫習,唔通講求思考邏輯創意 Oral 綜合能力咩。

這番話說中我心聲上年份卷有道題how many times should we brush our teeth every day?  Model answer is we should brush our teeth two times every day,加左at least 2個字結果被扣2分,老師回覆要跟課文完句作答,每多一個字扣一分。阿囝返黎眼紅紅攞住本課外書故事內容講媽媽教孩子you should brush your teeth at least two times every day,

Ocean419 發表於 17-6-6 10:53
以香港學校只接受標準答案的作風,刁鑽題目,多測驗考試,專挑錯處,唔講小心專心溫習,唔通講求思考邏輯 ...

遊戲規則,合就繼續,不合就轉校 ,如國際學校/留學。。。

IloveJJ 發表於 17-6-5 22:42
所以你女啲成績就穩定好多!我成日話我仔,你如果識小心同專心,你可以考第一!
...
佢係數學好唔穩定, 今年個阿sir佢話教得無咁好, 堂堂成日講廢話, 數學平均差過舊年1X分, 所以今年又差過舊年10名次了。

以香港學校只接受標準答案的作風,刁鑽題目,多測驗考試,專挑錯處,唔講小心專心溫習,唔通講求思考邏輯 ...
就這類情況,我囝試過與老師理論,他有幸遇過開明的老師,願意聆聽,甚至與同級同科老師商量後決定加番分給他,亦遇過有些老師只依model answers比分。無論是找老師理論或接受老師的判決,對阿囝都是學習。有時是他只以自己的思考角度看問題,亦試過堅持自己的答案也對與老師爭議了大半堂,惹來老師同學的不滿。老師最後的裁決不接受他的答案,他當然說老師crazy,我叫他學接受。

這番話說中我心聲上年份卷有道題how many times should we brush our teeth every day?  Model answer is we should brush our teeth two times every day,加左at least 2個字結果被扣2分,老師回覆要跟課文完句作答,每多一個字扣一分。阿囝返黎眼紅紅攞住本課外書故事內容講媽媽教孩子you should brush your teeth at least two times every day,

我唔明呢種白痴學校, 教師點可以係世上立足?

家長可否向教局, 傳媒報告, 睇睇教局,教協死去邊?

1998Ruby1998 發表於 17-6-6 08:31
回覆 littlecath 的帖子

我感覺就同我以前差唔多,有 d 學校甚至寫得少同學得少,d 報導都話小朋友依家其 ...

我和你年代差得太遠,冇可比性

位老師都痴根既。。。

brother4 發表於 17-6-6 11:03
遊戲規則,合就繼續,不合就轉校 ,如國際學校/留學。。。

個個咁諗, 依個世界那有進步?

首先要問「死古古式標準答案」有必要嗎?  這是教育嗎?  為孩子好嗎?

好可怕, 家長要令孩子保持信心。

shadeslayer 發表於 17-6-6 12:34

個個咁諗, 依個世界那有進步?

可能其中原因是社會太進步,群組太叻,為免俾家長投訴,一個老師手鬆另一個手緊,所以统一答案。。。

brother4 發表於 17-6-6 12:45
可能其中原因是社會太進步,群組太叻,為免俾家長投訴,一個老師手鬆另一個手緊,所以统一答案。。。
...

咁即係減少教師執行上可能出現的問題。  即為的是學校行政方便。  有人關心孩子的利益嗎?

香港教育界好怪, 每一位持分者的利益也要兼顧, 唯獨是孩子的利益放最後。

你一開口便叫人轉國際, 仲衰過吳得掂叫人轉校。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-6-6 12:39

好可怕, 家長要令孩子保持信心。

係,對於呢d扣分我一笑置之,教佢學校老師教的只是知識中的一小部分,考試規則背熟了去應付考試就算。考試以外的才是人生中真正要吸收的知識,偶然讀到幾本好書大家一起討論和分享,才是真正學習的樂趣

Ocean419 發表於 17-6-6 13:03
係,對於呢d扣分我一笑置之,教佢學校老師教的只是知識中的一小部分,考試規則背熟了去應付考試就算。考試 ...

不要讓孩子介意這些分數。

我女兒小二有次份卷得零分,我看完也不擔心,也只說她的答案也正確,不過不是老師 expect 的。
‹ 上一主題|下一主題