用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於一級的津校
樓主: Cajes
go

關於一級的津校   [複製鏈接]

Cajes 發表於 17-8-4 16:44
我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是 ...

汰弱留強。

小曳人 發表於 17-8-5 07:59
樓主,回應quoted, 我以第一身身份講:老師甚至社工都認為阿仔响度唔開心,建議轉校  
但佢地唔係代表學校 ...

請問教淺考深的港島女校是那間,可否pm我, thx

siden 發表於 17-8-5 08:23
我覺得,佢讀港同/真道/CKY/甚至國際學校,發展會更好。男拔未必最適合,但也會比現校好些。

純粹估計/直 ...
我都覺得, 如果是資優得來不是順服的小朋友, 有一些直私比神官津更合適. 資優正因為大部份另有煩的一面, 所以是界定為SEN, 直私tailor made / 忍耐度 的空間始終大少少. (雖然都唔會多).   唯一我覺得例外的是多收資優的SFA, 佢成4x人大班, 相信有好多不合作的資優,  但又可以tailor made 一些去幫助他們.  
另外, 神官津中學升大學可能成績比不少直私仍好, 其實可能是反映神官津的培養的人材(自我要求高, 精準, 肯花時間去操練...) 是貼近現有考試制度,  而且能在此制度下出色.  反而不少直私著重個人能力 (presentation, 創意, 個人化..等 ), 比起DSE, 會較近另外考試如IB等.   雖說近年的DSE 在某程度上已開始多左分析, 少左背誦,  但仍是舊傳統為主.  只是神官津的方式如不能及時應變, 長遠來說未必可以維持優勢.  而教學方式好大程度是取決於校董校長的理念及老師的能力配合.  神官津因有歷史因素, 不是說變就變.  反而真私大部份歷史短, 較能靈活依"市場" 要求走.. (亦可說是要做到百貨應百家才能生存...)

Lingfung813    發表於 17-8-6 03:51

Cajes 發表於 17-8-4 16:44
我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是 ...

我唸都冇咩特別的方法。就算學校老師真係教得好,課程易掌握。但最後都係靠家長自己唸方法。如果都跟唔上,學校都唔會識變法術!?留級兩年你都要走啦!

舊生仔女熟環境易適應,新生就適者生存。年年都有新人插班。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 17-8-5 08:23
我覺得,佢讀港同/真道/CKY/甚至國際學校,發展會更好。男拔未必最適合,但也會比現校好些。

純粹估計/直 ...
that's what the teacher said
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 17-8-5 09:41
您講大曳人或小曳人?如果大曳人插班唔應該係能力問題喎,係唔係其他問題?阿仔讀咗咁多年,有尐成績差到無 ...
the big boy~yes, he has good academic score... just not happy in school.. esp relationship with teachers... esp with male teachers and esp those teaching Maths.

恐龍家

siden 發表於 17-8-5 09:02
Jupas 星期一放榜

今年DSE係SMCC第一年一條龍産物,係差過上年唔係一條龍啦。至於DSE差唔差或有幾差...
SMCC 第二行281是否報考人數,如果係,佢全收天神,同自己小學學生,就絕對唔差,相對DGS得36人報考。

wonglily 發表於 17-8-6 06:42
SMCC 第二行281是否報考人數,如果係,佢全收天神,同自己小學學生,就絕對唔差,相對DGS得36人報考。 ...

那數字不是報考人數。

是該校數據由果條thred當中嘅邊個post得來,即資料來源。

siden 發表於 17-8-6 08:44
那數字不是報考人數。

是該校數據由果條thred當中嘅邊個post得來,即資料來源。
如果DGS得36个人報名……淨係四间直私小都唔止呢个数

回覆 wonglily 的帖子

一定唔會 281 人咁多啦!教育局規定一班唔可以超過 40 人,除非有兩個老師同時在場。我地得 6 班架咋。

wskngai 發表於 17-8-4 23:59
我仔只讀咗一年可能唔夠全面,但呢一年一D都無教淺考深。小一就係教小一書,考嘅亦一樣。只係科數學係考試 ...

我睇過佢地小一考試的中文閱讀理解,比一間直資神校及一間地區津名校,都長及深不少。

RunningPig 發表於 17-8-6 12:03
我睇過佢地小一考試的中文閱讀理解,比一間直資神校及一間地區津名校,都長及深不少。
...

咁你清楚過我喇,學校都唔會派翻考試卷,家長都無得睇考試卷,我係靠阿仔記得幾多講幾多,我就知幾多。

Soundervolt 發表於 17-8-4 19:03

Really?? 可否分享一下據您所知呢間學校“教淺考深”既 ...

其實我小朋友今年9月先升小一(唔係LS),不過咁岩有個大學同學(佢本身亦係LS舊生)個仔喺LS讀緊小一,所以借左佢d功課黎睇,發覺對比某d名私既入學筆試,程度真係可以用"淺"黎形容,但同朋友交流之後,佢話考試完全係另一會事,所以佢下學期都開始畀個仔補習......

Sorry,由於我唔係第一身家長,亦冇睇過試卷,所以都畀唔倒咩具體例子!不過係咪真係"教淺考深",我覺得小朋友上堂既專注力(並非資質問題)都好關鍵 [/smil

教喞野是否因為是津校,要跟番教局課程,但考試就無限制,可以出到好深。

wskngai 發表於 17-8-4 23:59
我仔只讀咗一年可能唔夠全面,但呢一年一D都無教淺考深。小一就係教小一書,考嘅亦一樣。只係科數學係考試 ...

archie1728 發表於 17-8-6 18:03
其實我小朋友今年9月先升小一(唔係LS),不過咁岩有個大學同學(佢本身亦係LS舊生)個仔喺LS讀緊小一,所以借 ...

好簡單,喇小係漸進式艱深,而且小一小二係“活動教學”,唔係我話,校網有講,所以唔會喺初小就急住追趕成績,如果您有機會了解一下就會明白。有尐人成績唔好,就話學校教得淺,陰尐家長同學生,其實問題出可能於自己唔適應或唔了解個課程模式,甚至好似您所講上堂唔留心,就話學校冇教過就考。我仔衹跟學校課程,考試一樣冇問題。

Soundervolt 發表於 17-8-6 20:43

好簡單,喇小係漸進式艱深,而且小一小二係“活動教學” ...

每間學校都有自己特色,但永不會100%學生都合適,尤其被削去自我收生權既津校

回覆 hkpapa852 的帖子

以前 band 1 津小吾野小,99% 比私小勁。私中又真係比差的學生,吾知点解

starrymama 發表於 17-8-7 01:03
回覆 hkpapa852 的帖子

以前 band 1 津小吾野小,99% 比私小勁。私中又真係比差的學生,吾知点解

時代唔同,社會富裕咗。

以前冇EK, 而家都有EK。

現代父母要求更高更積極投入。好似playgroup同n班,完全自資的課程但愈來愈多報。很少家長會完全靠官津小學去教育自己小朋友。就算係,也會找很多嘅方法去教自己小朋友。

所以百年老校都相繼轉成直私。有相當部分有能力嘅家庭更走咗去國際學校。

‹ 上一主題|下一主題