用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實依家入三間大學係咪易了好多?
樓主: 黃大力
go

其實依家入三間大學係咪易了好多?   [複製鏈接]

黃大力 發表於 20-12-10 18:44
咁下年一定唔止30,因為轉制添

不過以報考人數去推算,03年至06年呢批應該差唔多機率

你好強,拎條題來討論,反駁返又係你~~~

我似乎無講過易入或難入。我係話想入心儀嘅科,仍係先看你自己有幾多budget,唔難明吧~~~

至於供求論,係求少咗就自然易咗啲,除非人哋唔做你生意~~~

三大,三大啲貨去得慢,咪去八大搶客囉,只論三大,結果又未必明顯,除非,啲貨根本無人吼~~~

mcl203 發表於 20-12-10 18:46
呀網友,我係堅認真回你,你有無睇清楚自己#19講乜,係你話要睇學生成績,中學唔等於人。咁人少咗,或者易 ...

我只係想討論咩分數有入埸卷,呢個分數是否易得咁咁啫 ,你可能只睇重要入心儀科目,所以大家各有各講?

mcl203 發表於 20-12-10 18:47
你好強,拎條題來討論,反駁返又係你~~~

其實你搞到我都亂咗
不如簡單D問你一句,對中遊學生而言,21分至23分難唔難攞,另23至26分又難唔難?

比較Alevel 同DSE, 以英文科為例,以前大約3萬人考有15%取C+=4500人,DSE最近三四年約5萬至6萬人考有10%取5+=5000至6000人,人數吾差太遠,程度應相若。

黃大力 發表於 20-12-10 19:04
我只係想討論咩分數有入埸卷,呢個分數是否易得咁咁啫 ,你可能只睇重要入心儀科目,所以大家各有各講?

...

上文我講咗,人少咗,除非唔做生意,分數要求一定拉低咗。我估,醫,降到某一個分數一定唔降,寧願吉咗去。上面都提咗,若果一向人少吼嘅科,你入唔入先。所以,係好難講幾多分可以穩入,先要解釋入邊科先~~~

Andrewpapa0513 發表於 20-12-10 19:09
比較Alevel 同DSE, 以英文科為例,以前大約3萬人考有15%取C+=4500人,DSE最近三四年約5萬至6萬人考有10%取5 ...

非常好資料,謝謝

mcl203 發表於 20-12-10 19:10
上文我講咗,人少咗,除非唔做生意,分數要求一定拉低咗。我估,醫,降到某一個分數一定唔降,寧願吉咗去 ...

我諗求得入場卷個D,都係水泡科一類,我見哲學和宗教個D好似21、22分都入得

始終出嚟工作,除咗好專業醫生律師工程師等,其他好多工作都未必同讀乜科有關

IloveJJ 發表於 20-12-10 19:34
5+就係達5率了!

我見本論壇其中一個香港男校比較5+(四主科),大約近三成至近五成。

4科達5,基本分已20分,加多科4,best5都基本消費24分,入中大有餘。

呢批男校入三大率約三成幾至六成幾吧,換言之每間學校有一成人四主科未達5+,但其他科好也夠分考入三大。

A level時代,這些學校四主科達C+率唔知有冇3-5成呢,定更高些或低些或差不多,就可見到差別.

DSE

黃大力 發表於 20-12-10 20:46
我見本論壇其中一個香港男校比較5+(四主科),大約近三成至近五成。

4科達5,基本分已20分,加多科4,be ...

用4科5+去計,似乎全港只有2間中學可以人均達4-5.X,係SPCC和DGS~~~

3大率greenapple個表咪有囉,有咩要討論

IloveJJ 發表於 20-12-10 20:54

咁呢啲我就唔識啦!等其他高手答你啦!

呢句說話—》如果要入三大,要响B1學校中上先得。

答:咁又唔係絕對,唔通Band 2好多人入三大咩,但總也是有的,band 3學校都總有十個八個入三大吧,你唔畀人中四發力咩。

你問:咁你覺得响B1中學做中上算易定唔易呢?

答:B1中學好難一言敞之,以上述幾間比較中男校來有b1中學可能有三分一係直升上來嘅band2小學,也有全收band 1學生嘅中學,二間中學中遊和下遊已經唔同定義。但如果話中上遊可能分別不大,因為都可以入三大,分別只係%不同。

但如果中大計廿一分可入一般水泡科計的話,只要有自發性努力讀書並不難,就算band 2學生肯自發力也不難。

黃大力 發表於 20-12-10 17:37
唔係好明,即5**貶值了,同5*等值
可能大家年輕,跟我果屆不同?  我記得當年 AL 成績單上,有啲科有分 A1  A2  A3

mcl203 發表於 20-12-10 21:12
用4科5+去計,似乎全港只有2間中學可以人均達4-5.X,係SPCC和DGS~~~

人均有4主科有5當然難,大把名校生衰中文科甚至唔合格,DGS好像都廿幾人中文唔合格

giver 發表於 20-12-10 21:40
可能大家年輕,跟我果屆不同?  我記得當年 AL 成績單上,有啲科有分 A1  A2  A3 ...

會考以前有分,但A(x)好像都計五分,6科計30分滿分

cafeva 發表於 20-12-10 21:34
3大率greenapple個表咪有囉,有咩要討論

你睇吓個pdf, 中大有列出收生各科最低分數,有些系好似最低4434,得一科5都入到,

回覆樓主:

樓主自己是否三大畢業生?

‹ 上一主題|下一主題