用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 老師去左邊?自學等如自強不息?奮鬥只可靠互聯網? ...
樓主: KIMLIFEINUK
go

[英國] 老師去左邊?自學等如自強不息?奮鬥只可靠互聯網? [複製鏈接]

一間係 Grammar School, 一間唔係,其實我覺得係大部份既學生都係好乖,但即使如果只有 5% 係有行為問題已經好不得了

每間學校大約近一千人,三間有三千人係同一條街度,假設5%人係好離譜,已經係150 人,係好難控制,往往係乖的大多數俾少數搞事的人滋擾不甚!

TAIOU4 發表於 24-5-27 12:00
咁真係冇計
另外2間冇乜理由係Grammar School
所以佢o地好僧/葡萄Grammar School...

其實講起 Grammar School, 試過好多次巴士司機鬧佢地女仔話,

"You think you Grammar School students are better? You are rubbish."

所以我話搭巴士好多abuse, from 搞事學生,同埋 angry bus driver.

我知道後,話想投訴巴士公司,但佢地D女仔同學同我講成日都係咁,有時有一兩個特別勞氣既司機 only, 我如果「咁少事」都去投訴,第日不單唔改善,可能仲鬧得多D,叫我唔須要太緊張,佢地慣晒,完全唔會理佢。

我真係唔知講乜好

其實可以講下 Grammar School 我識既學生,大多數確是幾乖,佢地會做齊功課,測驗前都會好認真溫習,如果測驗成績唔好會覺得好無面,好難過。會好緊張自己既學業同選科,唔會亂花錢,一個星期只花十至卄磅買野己經覺得自己好大駛。D野爛左有時會自已修理重用,見到我呢D家長,會打招呼,會唔介意同我傾下。唔講粗口,覺得講粗口完全唔 cool, 早會前時間會自己 form study group 溫習功課。

我記得有個女仔,佢有一晚 distracted 去左睇 online shopping site 成晚,然後去左瞓覺,之後佢半夜三點突然醒左起身,話自己太內咎,浪費左成晚,要起身溫書到天光!佢半夜 WhatsApp D同學,真係三點幾,但其實第二日並無測驗之類!

有D學生真係好努力,好踏實,年青人有這樣的自律,我希望呢個女仔能順利達到做律師既夢想。

呢D係我所知既學生,有D曳既我無交流,所以唔知。

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-27 18:37
其實可以講下 Grammar School 我識既學生,大多數確是幾乖,佢地會做齊功課,測驗前都會好認真溫習,如果測 ...
尼個女仔o既case好似有D過份
有少少邪教Feel...
就算自己仔女玩多o左
寧願佢休息返多D
之後再補返好過

其實讀書唔難
不過有D人特別吸收
有D人用盡全力都唔夠人高分
根本唔係鬥用得多時間
最重要係搵到方法去平衡
娛樂都係非常重要
唔玩下點可以充夠電有心情做D辛苦o野

可以邊玩邊學當然最好啦

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-27 18:18
其實講起 Grammar School, 試過好多次巴士司機鬧佢地女仔話,

"You think you Grammar School students  ...
尼幾個巴士佬絕對係高危
另外搞到班女仔有逆來順受o既性格都唔係好事
好似變o左畀人恰完畀人打完都當冇件事咁
如果你唔係太忙真係自己接返佢放學好過
最怕佢o地痴線起上尼有任何意外就後悔莫及

KIMLIFEINUK    發表於 24-5-28 21:15

回覆樓主:

我都覺得個巴士司機有啲問題,其實GCSE 後轉校(私校)啦,去好啲嘅區,仔女長期受呢啲精神上嘅滋擾唔係鍛鍊,係精神虐待。

KIMLIFEINUK    發表於 24-5-28 21:14

TAIOU4 發表於 24-5-27 21:10
尼幾個巴士佬絕對係高危
另外搞到班女仔有逆來順受o既性格都唔係好事
好似變o左畀人恰完畀人打完都當冇件事 ...

呢啲巴士仲點可以繼續搭下去,我都怕巴士司機有一日精神錯亂痴起上嚟釀成意外都唔知點算。逆來順受絕對唔係好事,同埋點解每日要咁樣擔驚受怕渡日,對孩子的心理亦不健康。

KIMLIFEINUK    發表於 24-5-28 21:13

係,其實都搵左好多選擇會在GCSE之後轉校,亦都安排揸車番學放學。

希望GCSE成績理想,可以入到心儀學校。

其實我唔知做巴士司機係有幾大壓力,感恩我唔係載學生既巴士司機。真係唔知我會點面對。日日同D青少年鬧嚟鬧去,年年日日如此。我真係可能懷疑人生,怕要EQ好高先得。

我以前見過D好好人既司機,亦見過精神失常不停鬧我既司機,可以好失控的。其實英國都好2極化,有幾好既人,但偶然遇上的癲人卻又不是一般的癲,係控制唔到自己,而且會動武果種癲,所以我見到有呢D人要快D走。

早前阿女學校開始選 prefect, 有無私校既家長講下私校有無 prefect 呢樣野?又係點樣申請的?

學校今年五月接受申請,選中既 prefect 會下年
上任。

全級大約有1/3 學生申請,係自由報名,係申請既人裡面再選1/3 當選。唔知點解咁啱乜都係1/3!

我強烈建議大家如果有機會的話,都申請試下,據了解對將來申請 sixth form 或者寫 personal statement 時可以寫埋個 position 入去

有能力就轉私校啦,只可以話GCSE課程系非常之淺,考試無8或9正常A Level好難跟得上。

yuyueng 發表於 24-5-29 10:06
有能力就轉私校啦,只可以話GCSE課程系非常之淺,考試無8或9正常A Level好難跟得上。 ...

GCSE Higher 都淺咩?
我真想知GCSE Higher同 IGCSE邊個深D
Thanks.

TAIOU4 發表於 24-5-29 12:43
Thanks.

GCSE都覺得深既甘點考A
Level

yuyueng 發表於 24-5-29 13:47
GCSE都覺得深既甘點考A
Level?

GCSE有分難度
我唔熟英國不過我諗唔會間間都Higher掛?

我係想拎尼同IGCSE比較下

Thanks.
IGCSE有分(core同extended,唔係科科有分),GCSE應該冇分。
程度同A level爭天共地。

Thanks.

(I)GCSE 部份科目有 Tier 例如 Maths
Higher 才可取 A*-B/9-6
Foundation 最高 C/5(Strong Pass)

https://assets.publishing.service.gov.uk/media/654b7da0b9068c000d0e756c/Entries_and_late_entries_for_GCSE_and_AS_and_A_level_2022_to_2023_academic_year.ods/preview

https://www.gov.uk/government/statistics/provisional-entries-for-gcse-as-and-a-level-summer-2023-exam-series/provisional-entries-for-gcse-as-and-a-level-summer-2023-exam-series

https://www.gov.uk/government/publications/guide-for-schools-and-colleges-2023/guide-for-schools-and-colleges-2023

Some GCSE subjects have different tiers of entry (foundation or higher). The subjects with tiers of entry are:

maths

combined science

physics

chemistry

biology

statistics

modern foreign languages

Where GCSEs are tiered, it is important that students are entered appropriately. Available grades are:

Foundation tier: 5 to 1 (5–5 to 1–1 in combined science)

Higher tier: 9 to 4 (9–9 to 4–4 on combined science) with a narrow ‘safety net’ grade 3 (4–3 in combined science) for those students who just miss grade 4 (or 4–4); higher tier students who do not achieve enough marks for that safety net grade will receive an unclassified result (U)

A student who is expected to achieve a grade 4 or grade 5 should be entered for foundation tier. A grade 4 or 5 achieved at foundation tier are the same as a grade 4 or 5 achieved at higher tier. Exam boards are required to make sure that it is no easier or more difficult to achieve a grade 4 or 5 on higher or foundation tier. There is nothing on certificates showing the tier of entry.

You need to make sure that all students are entered for the correct exams and, if the exam is tiered, at the correct tier. If you have any concerns or corrections contact the exam board as soon as possible.

KIMLIFEINUK 發表於 24-5-28 21:13
早前阿女學校開始選 prefect, 有無私校既家長講下私校有無 prefect 呢樣野?又係點樣申請的?

學校今年五 ...

私校有 Prefect team 有 Head/Deputy
可自薦申請 學校普遍挑選優異生擔任
AL公布常見 Head/Deputy 的成績去向

Thanks.

GCSE 相當於當年會考
深淺難易視乎學生目標
例如 Maths 合格率低過文憑試及會考
取A摘星比例較文憑試及會考高

Mathematics
--------------------------------------------------------
GCSE || DSE 2023 | HKCEE 2010
--------------------------------------------------------
Aged 16 || DSC 40,584 | 81,851

A*/9 4.1% || 5** 1.44% | -
A*/8+ 11.7% || 5*+ 5.76% | A 3.80%
A/7+ 21.1% || 5+ 14.4% | B+ 12.8%
B/6 33.5% || 4+ 38.6% | C+ 30.6%
C/5 52.4% || 3+ 58.2% | D+ 55.9%
C/4 72.3% || 2+ 82.2% | E+ 76.6%
D/3 84.5% || - | -
E/2 92.8% || - | -
G/1+ 98.2% || 1+ 92.6% | F+ 91.9%
U 1.8% || U 7.40% | U 8.13%

https://analytics.ofqual.gov.uk/apps/GCSE/Outcomes/

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat23_5.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKCEE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/ceexamstat10_5.pdf

TAIOU4 發表於 24-5-29 14:28
GCSE有分難度
我唔熟英國不過我諗唔會間間都Higher掛?

我女間Grammar School 無得揀 foundation maths, 所以人人都係 higher maths.

有四班 triple science, 得一班 combines science

共考11科 gcse, 有好多係 compulsory, 有D optional 揀

TAIOU4    發表於 24-5-31 09:10

其實我覺得問題唔係呢間學校既問題,相信政府學校缺乏$$,所以我認為如果係政府學校大致做法相近。

Grammar School 已經係政府學校中多 funding 既一羣,可能其他學校都係要睇餸食飯

我研究緊既私校,又少少擔心嚟緊既 Vat 情況,有無D學校肯 absorb 一大半vat?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊