用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs SPCC
樓主: tinoijcc
go

DGJS vs SPCC   [複製鏈接]

patsm 發表於 24-5-31 01:18
開學後校方會開每班的whatsapp群組,以便發放、提醒及通知各位家長的正確資訊,大家亦可在此群組發問唔了解 ...

雖然咁講啫,開私人群組係家長嘅自由的,私人群組有啲野私聊好啲。

Rpp 發表於 24-5-31 06:39
雖然咁講啫,開私人群組係家長嘅自由的,私人群組有啲野私聊好啲。

我朋友話學校官方既羣組無咩人講野 都係私底下各自同其他家長溝通

話就話保障學校私隱 但中學查學生電腦事件 難道學校又可侵犯學生私隱?

家長式管治好唔好就見人見智

不過每間學校都有好同唔好 無完美的 睇你想要咩姐

Rpp 發表於 24-5-30 21:54
SPCC 點解唔可以私自開WhatsApp或谷?DGS有好多私人群組。

人地係話 SPCCPS,唔係 SPCC

tinoijcc 發表於 24-5-31 09:27
我真的揀不到。兩間學校各有優點!
好似要在雞蛋裡挑骨頭咁(emoji)
當初取得兩間offer既開心又忐忑。因為 ...

近屋企嗰間慳返好多交通時間。兩間瞇埋眼揀一間都唔會錯。

B.B.BaBa 發表於 24-5-31 09:25
人地係話 SPCCPS,唔係 SPCC

咁你哋小學有點嚴,佐記有不同的谷,小學同中學溝埋傾。

相信媽媽對兩間學校都已經有一定了解,意見亦來來去去都係嗰啲,選擇再痛苦遲早都要面對。早少少決定對小朋友都會好啲,多啲時間比佢心理做準備,期待下,好過一路都未知自己會去邊。

我小朋友都係今年升小一,可能我哋易揀啲(因為無spcc), 所以已經一早選定了,放曬其他。小朋友喺學校都遇到一班將會升同一間小學嘅同學仔,一齊玩,期待下九月升小一會參加咩課外活動,傾下搭唔搭校車。出 offer 以來學校有活動都會去行下,感受下環境。小朋友升小對佢哋嚟講都係大事,第一次經歷,早少少比佢開始適應,build 下 sense of belonging 都係好呀。

我個人覺得你囡無乜主見,DGS特質既女仔一定自已揀左,論唔到父母左右。會唔會另外一間會好啲?

既然係咁,只需諗一個原因就可以:
邊間交通最方便就揀邊間。
Be honest : 真係要儘快決定(no matter 你擲公字都好),把位放出來給其他人。

祝小朋友有開心愉快的小學生活。加油加油

小學真心覺得男女校好玩嘅,我個女依家每年生日WhatsApp或者IG都收到小學男同學幾督屎,開始我覺得小學D男仔咁無禮貌,後來發現佢哋開玩笑,經常約埋踩單車,中學就單性學校比較安全,專心讀書。

揀邊間都唔會揀錯吧.....

Rpp 發表於 24-5-31 09:49
咁你哋小學有點嚴,佐記有不同的谷,小學同中學溝埋傾。

我不是 SPCCPS 的家長

Rpp 發表於 24-5-31 11:36
小學真心覺得男女校好玩嘅,我個女依家每年生日WhatsApp或者IG都收到小學男同學幾督屎,開始我覺得小學D男 ...

我同你相反,小學男仔太曳,覺得會影響課堂秩序,同埋會有好多好無聊的小學雞行為,都係讀女校好啲。
中學要認真認識異性及學習同異性相處,因為男女大不同,思考、行為模式同埋作決定的方向都會好唔同

B.B.BaBa 發表於 24-5-31 11:45
我同你相反,小學男仔太曳,覺得會影響課堂秩序,同埋會有好多好無聊的小學雞行為,都係讀女校好啲。
中學 ...

確實係好多曳好幼稚既男同學,但是女講男女校始終都係多數同自己圈子既人玩。中學若果係男女校我呢個擔心拍拖,去處處都多朋友。

其實spcc也有很多不同活動給小朋友參加,不一定是最top才有機會被選中。在活動中也很容易認識不同的家長,放假不時有相約一起玩的機會。老師很有愛心,小朋友返學很開心,同學性格有動有靜,有活潑主動,也有文靜內向,他們不是只專注讀書,很多在音體藝都有不錯的發展。同學中同時有dg offer其實都不少,兩間學校各有特色,實在是開心的煩惱,除了問用家多了解學校外,相信父母也很清楚小朋友較適合哪類型的學校,祝及早做好決定,小朋友有愉快的小學生活。

ABC-DAD    發表於 24-6-3 07:28

HK-CR7 發表於 24-5-30 13:04
多謝分享, 有無SPCC既野分享? 好少人講SPCC既實際情況, 係咪學校唔俾講? 係最近先爆得多啲, 最近中學查電腦 ...

見你係CR7, 應該係球迷, 但你個係女仔...

SPBB 小學體育唔多注重, 佢地叫體育團隊... 藍球隊有女仔, 無男仔...重點都係音樂朗誦果D...

反而... 近期傳聞佢地中學會攪女子足球, 唔知堅定流!

小女都很有幸獲兩個的offer, 三月份已經決定好,寫了信去放棄其中一間。兩間都是頂尖的好學校,希望家長盡快決定,讓其他小朋友都有機會接受這兩家好學校的教育。

retriever 發表於 24-5-31 16:25
見你係CR7, 應該係球迷, 但你個係女仔...

SPBB 小學體育唔多注重, 佢地叫體育團隊... 藍球隊有女仔, 無男 ...

下年有男子籃球隊

Rpp 發表於 24-5-31 06:39

當然係自由.. 小學校長曾經叫家長退出非官方谷, 怕資料外洩...

EK 網常有人開谷收某校OFFER 既人入去, 據說有些係攪面試班既!

Rpp 發表於 24-5-31 11:36
小學真心覺得男女校好玩嘅,我個女依家每年生日WhatsApp或者IG都收到小學男同學幾督屎,開始我覺得小學D男 ...

男仔係幾低能.. 初中在WHATSAPP 你來我往, 都係發個EMOJI, 好似默片咁!

"開始我覺得小學D男仔咁無禮貌"

可能男女有別, 反而媽媽級谷, WHATSAPP 你來我往, 好似每次句尾都加個含心心既EMOJI 先算有禮貌

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊