用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為什麼dbs在大考上只是1b, 求解?
樓主: heygus
go

為什麼dbs在大考上只是1b, 求解?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 24-6-19 12:41
其實由第一屆1B開始已經是這樣收,純學術嘅考DSE可能成債會更好。當年阿仔G10 lB收到全級排中三成績去到12 ...

120 我又有番 d 希望   

我朋友個屆佢有講佢仔around 100, 收左

不過我唔知我仔岩唔岩IB, 佢係好 typical DB 仔好 creative, 轉數快, 但語文根基差,但呢到各位前輩話IB 要好寫得

老師話佢 creative writing 好,但IB 係要寫 essay ? 我見朋友仔今年IB 第一年好忙,佢話好多project 好多野寫

老師話我地呢d PD 上去既仔,好多都無欲無求 包括我仔,因為慣左唔駛爭

又太多野玩,玩佢地又好認真

我同好多家長一樣,其實一早唔預個仔讀上去,本身預y9, 10 送出去 但又唔捨得,佢地又好開心唔想走...... 有個朋友送極都送唔走個仔,最後都好彩入左IB

ANChan59 發表於 24-6-19 00:01
如果唔計IB 60人,唔計去出外留學幾十人,純以DSE計,1B已經是唔錯啦。
佢地IB係叻D. 平均有40+.

Vana 發表於 24-6-19 14:43
120 我又有番 d 希望     

我朋友個屆佢有講佢仔around 100, 收左

120係我以前問負責收生老師嘅資料,他都講年年有上落,我當年鼓勵阿仔80-100應該可以入到。

PD上嚟英文根基差?同什麼比較?不宜妄自菲薄。

lB有教如何寫一篇好文章,例如結構,說明論點等等,了解評分標準及框架,很快會適應。我仔不是PD上嚟都OK,你不用太擔心。

我講返阿仔以前英文老師果一番說話,到中三,班仔會識得將多些時間放在讀書,全級成績会洗牌,最緊要佢知道大家開始踩油加速。

送唔送出國睇家庭睇小朋友,去或者留都有辣有唔辣。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

pccw2017 發表於 24-6-19 14:54
佢地IB係叻D. 平均有40+.

我不是這個意思,只係覺得1B已經非常好成績,不計讓車馬炮,同時可以開開心心玩咗6年。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-6-19 14:57
120係我以前問負責收生老師嘅資料,他都講年年有上落,我當年鼓勵阿仔80-100應該可以入到。

PD上嚟英文根 ...

英文佢ok, 老師只係話佢有時太creative 寫到收唔到,語文係指中文太差 但IB 都有中文..... 同埋擔心 ranking 拉低收生都受影響

多謝你既講解,大概有個概念

Vana 發表於 24-6-19 15:23
英文佢ok, 老師只係話佢有時太creative 寫到收唔到,語文係指中文太差  但IB 都有中文..... 同埋擔 ...

我的忠告:

1。讓他理解排名次包括平時分,先交齊功課,應該入袋嘅分先入袋。阿仔也是喜歡玩,很多時不交功課,讓人車馬炮。

2。 男仔有時有個錯覺,冇興趣的科目考差d,以後唔駛講。而事實上考得差,中四中六反而只可以讀冇興趣嘅科目,捱一年,以後脱苦海。他們明白就知道如何真正趨吉避凶。

3。 對中文如果要補咪執執佢。到IB中文,跟英文有點相以,如果他有寫開creative writing,應該冇問題。兒子小學初小在外面特別學creative writing '對IB寫作有幫助。

4。 creative writing 會學及應用腦圖,有基本內容,學習如何分配時間,應該內容分數都冇問題。這個不單是語文,其他科目同一方法。

acgy 發表於 24-6-18 18:40
非常準確

以衣著及髮型計, 應該係B1S, 即係BAND ONE SUPER!

醒目開學勳章

猴子爸 發表於 24-6-19 10:41
DBS, LSC, SJC都可能面對緊差唔多嘅情況,而專注讀書嘅QC, SPC就穩站B1A.
題外話,我都係鍾意 DB 仔、喇沙仔、St. Jo 仔,佢哋行出嚟已經好有自信,完全唔薯仔,好多公司都鍾意請依幾間畢業出嚟嘅人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

請教各位前輩,DSG班主要係DBSPD上去還是外來生多?

dodotin0505 發表於 24-6-19 21:01

聽聞G7 主要係PD 仔

dodotin0505 發表於 24-6-19 21:01

大部份係PD上嘅。我仔嗰年我估計大約8成係PD同學,2成外校生。

beastiebistro 發表於 24-6-20 00:11
大部份係PD上嘅。我仔嗰年我估計大約8成係PD同學,2成外校生。

拔小小一150人,當冇人提早離校,小六都係150人,中一總共收240人,咁拔小直升大約係6成左右。

小拔有10個位,三私一直都有幾十個位⋯⋯再加部份非學術學生,再加單靠成績入讀(非三私一直)。

你仔小六一屆是否150人升中一?

Soundervolt 發表於 24-6-18 21:53

明白,不過首先要知道呢類所謂數據嘅認受性同準確度, ...
Level 4 率仲要計所有科目先得62.2%,已經明白曬

ANChan59 發表於 24-6-20 01:35
拔小小一150人,當冇人提早離校,小六都係150人,中一總共收240人,咁拔小直升大約係6成左右。

小拔有10 ...

陳Sir,小學應該有36人一班,所以小五小六仲拆到兩班精英班(4 + 2),應該有接近180人升中。

而且網友係問G7嗰時,DSG嗰三班(所謂精英班)係咪大部分係PD升上去。咁雖然我冇逐個數,但係目測(我仔係PD嘅X1班升中學D班)周圍嘅同學同埋S/G班嘅同學都係小學精英班嘅同學,外來生嘅唔多過5/6個一班(27人一班,5/6外來生個差不多2成)。

G7讀完執位,有一班學生離開去外國(包括我仔在內),咁G8就多咗原外校中一生進入DSG班。

回覆樓主:

成績未到位囉

beastiebistro 發表於 24-6-20 07:30
陳Sir,小學應該有36人一班,所以小五小六仲拆到兩班精英班(4 + 2),應該有接近180人升中。

而且網友係 ...

小學無咁多人一班,由小一至小六都係30- 32人一班左右

精英班第一班 只係係原本既班,每班抽8人中英數分開上,精英班第二班就係原本既S班,所以無多到人

有 d同學讀完小六先轉國際,真係大約150- 160人升中

中學個三班的確係較多PD 上(上年朋友問過副校)

係,今年幾個朋友仔都係G7 後去英國,做大仔個堆都係G7後走

Vana 發表於 24-6-20 08:24
小學無咁多人一班,由小一至小六都係30- 32人一班左右

精英班第一班 只係係原本既班,每班抽8人中英數分 ...

I stand corrected. 我check返阿仔啲成績表,每年每班係由30-34人之間(G1-G6年年唔同)。

我意思唔係多咗人,我仔嗰時(6年前)係抽出嚟嘅都夠分成兩班,所以總人數唔止150人。(而家可能少咗人)

beastiebistro 發表於 24-6-20 08:52
I stand corrected. 我check返阿仔啲成績表,每年每班係由30-34人之間(G1-G6年年唔同)。

我意思唔係多 ...

其實無抽出黎分成兩班,5,6 年班仍然係 D,P,J,S,M 5班

S 班就係第二精英班,其他D,J,M,P 佢地有d 人出去上中英數,佢地仍然叫自己係5J for example.....on paper 5JX.... 所以精唔精英班同人數上完全無關係

嗯,有機會而家係少左人

Vana 發表於 24-6-20 09:25
其實無抽出黎分成兩班,5,6 年班仍然係 D,P,J,S,M 5班

S 班就係第二精英班,其他D,J,M,P 佢地有d 人出去 ...
你唔明我意思。我意思係總人數唔係5 x 30 = 150人。係多過,因為其實X1/X2喺主科會分咗出去上堂,而當年我仔嘅X1班(主科)都有成20人,所以起碼一級都有160+人。

我意思唔係因為小五小六6班加多咗人。

esmehouse 發表於 24-6-19 18:31
題外話,我都係鍾意 DB 仔、喇沙仔、St. Jo 仔,佢哋行出嚟已經好有自信,完全唔薯仔,好多公司都鍾意請依 ...
仲有皇仁仔,St Paul仔,英华仔,华仁仔。。。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊