用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10A狀元﹕榮譽歸補習社
樓主: mission
go

10A狀元﹕榮譽歸補習社 [複製鏈接]

Re: 10A狀元﹕榮譽歸補習社

其實, 我哋又不知道佢同佢學校嘅恩恩怨怨, 或者間學校係咪真係咁對佢, 又或者佢誇大了呢? who knows!!!
不過我想信真係曾有此事, 如果唔會咁激...

但係, 係唔係應該欣賞佢對自己的理想堅持同盡力...
莫講佢咁細, 大人都未必可以,
佢又冇用咩不擇手段去達到自己的理想, 冇問題呀,
憤世嫉俗?? 個個人後生時都有啦....

過去幾多偉人, 憑住呢團'火'去燃燒 .去創造, 去研究......

坦白講, 我欣賞佢對自己的理想堅持同盡力   
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

可能你唔知啦 .......

而家的郭校長是新來的 .
是5, 6 月才到任
郭校長係唔知余同學咁多野 .

On the opposite, I appreciate 徐托托 much more. He appears to be a real smarter boy as he can study without any help from tutor classes and said that he is proud of being a 屋

[quote]
wunma 寫道:
難道要多謝學校嗎, 學校多謝他才對!

[quote]

I don't believe that any school will treat the top student badly.  學校咁多人,都有一個半個鼓勵他,照顧過他呱,点都有少少嘢要多謝學校呱!如果真係全校上下冇人對他好過,冇幫過他讀書,咁他也要反省反省。
不過又唔知報紙有冇加鹽加酷,使大家誤會呢位同學。

總之睇完後,使我覺得入名校都幾重要。

王國長老

我講出黎唔好炳我。
我覺得佢有徐步高的影子….
同是由國內到香港,
覺得自己好掂但人家卻有點歧視,
想人家認同自己有料卻被人打沉,
之後盡晒力表現比人睇自己係幾咁叻,
當然徐步高更激進 >>> 「走火入魔」。

哇! 麟媽媽妳講左d我一直想講d野, 我驚人話我歧視  

No time to write more but TWMa can say what I want to say.

[quote]TWMA: 那就表示呢位叻人真的覺得自己最叻, 所以即使佢想扮謙虛都顯得虛偽.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

麟媽媽,

我非常同意妳的講法, 我剛才想來想去都唔識形容佢, 我想話佢似電視劇d叻得來又壞的人的童年, 但又講唔出邊個壞人.

11/08/2006
<東方日報>
轉 名 校 內 疚 嘆 不 外 如 是
醫 生 林 先 生 當 年 於 普 通 中 學 讀 書 , 成 為 會 考 狀 元 後 立 即 放 棄 母 校 , 轉 去 名 校 英 皇 書 院 升 讀 預 科 , 以 求 增 加 入 讀 香 港 大 學 醫 學 院 的 機 會 。 成 績 彪 炳 的 他 當 然 順 利 成 為 執 業 醫 生 , 但 現 時 回 想 卻 感 到 內 疚 , 「 做 人 要 飲 水 思 源 , 我 覺 得 對 唔 住 間 學 校 。 」 他 慨 嘆 , 名 校 不 外 如 是 , 相 信 當 年 繼 續 於 母 校 就 讀 , 也 能 升 上 大 學 。

麟媽媽 寫道:
我講出黎唔好炳我。
同是由國內到香港,

對.......
正是我所想到的,
太恐怖了!!
如果他的思想還是這樣偏激的話,
日後工作時偶到什麼不如意的話, 我怕他的怨恨心會傷害他人?
識余思遠的家人, 請他多去教堂.......

No time to write more but TWMa can say what I want to say.

[quote]TWMA: 那就表示呢位叻人真的覺得自己最叻, 所以即使佢想扮謙虛都顯得虛偽.我欣賞d又叻又懂得欣賞他人長處的人, 畢竟, 一個人點叻都叻唔哂, 懂得欣賞別人, 才會尊重別人, 不會過度自我中心, 生命自然多 d 趣味.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

[quote]

屯門保良局董玉娣中學的徐托托 --徐托托稱要「打破名校壟斷,屋

我都唔敢講,我都只係話佢有d偏激,其實麟媽媽你敢這樣講出來,亦都係同我所想一樣呀..

麟媽媽 寫道:
我講出黎唔好炳我。
同是由國內到香港,

I will not 炳 you as I really feel the same when reading his message from the newspaper.  Though the reporter might distort or mislead something from him, this is still his thought from his mind.

[quote]麟媽媽 寫道:我講出黎唔好炳我。我覺得佢有徐步高的影子….同是由國內到香港,覺得自己好掂但人家卻有點歧視,想人家認同自己有料卻被人打沉,之後盡晒力表現比人睇自己係幾咁叻,當然徐步高更激進 >>> 「走火入魔」。

noanswer 寫道:
麟媽媽,

我非常同意妳的講法, 我剛才想來想去都唔識形容佢, 我想話佢似電視劇d叻得來又壞的人的童年, 但又講唔出邊個壞人.

唉!一個先17、18歲的青少年,因為某些重大經歷,而言語失當偏激,被講到咁,至以嗎???

余同學以后的路還很長,挫折會令他成熟成長,大人們把他的幾句話作如此惡評,難道不也偏激了嗎?和他又何分别?

無語..........
‹ 上一主題|下一主題