用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撤 vs 協恩
樓主: SPS
go

聖羅撤 vs 協恩 [複製鏈接]

Re: 聖羅撤 vs 協恩

SPS:

你有冇私校backup呀 ?

如果真係好想博下, 個人意見如下:
乙一 : 協恩
乙二 : 聖羅撤
乙三 : 獻主會 (冇咁Hit)

正如之前有BK媽咪話叩門可試35網黃埔宣道, 有成30個位, 我囝囝讀緊黃埔宣道真係唔錯架 ! 我都係叩門入, D老師好有心機教。

Hi Hugub,

What's the preparation of 叩門?  是不是大部份小學可 叩門? 小朋友要一齊去嗎? 可否分享下

唔係每間學校都有叩門位。 緊係要帶小朋友啦!

1. Profile (內容包括 幼稚園成績表K2及K3 , 課外活動証書, 生活照及自薦信)

2. 等通知 Interview 或筆試

Hi hugub

我個女考咗德望做backup, 你的意見覺得點? 乙三選獻主會, 咁你覺得農甫道官小放第三有设有機會呢?

Hi hugub

咁點樣才知道哪一間學校才有叩門位呢? 另外是否要選頭三間的學校才有叩門Interview的機會呢?
hugub 寫道:
唔係每間學校都有叩門位。 緊係要帶小朋友啦!

1. Profile (內容包括 幼稚園成績表K2及K3 , 課外活動証書, 生活照及自薦信)

2. 等通知 Interview 或筆試

我去年都唸住放第二冇問題, 原來農甫道官小及馬頭涌好多人放第一。

德望學費都幾貴, 不如留番黎學野

Hi hugub
多謝你的意見, 兩間獻主會, 邊間好D呀?

不如你話比我知你選邊間我再答你, eg: 聖羅撤 & 協恩只係幼稚園生才有機會叩門。 農圃道,獻主會,天神,馬頭涌官立小學(紅磡灣) 都有叩門位。

新校今年9月才遷, 個人意見舊校較靠得住, 去新校做白老鼠

我會選甲一協恩,乙一協恩,乙二聖羅撤,乙三農甫官小, 如這三間都唔中我三間都會叩門, 到時想連馬頭涌官小和黃埔官小都叩門, 但係各小學是否同一日叩門呢?

農甫官小放乙三會浪費第三志願, 叩門冇選頭三位都有得in 架!
每間並不是同日派表, 6月份留意派表及收表日期

希望你派位成功!!

agree, 今年有人選第一位都入唔到

農甫官小放乙三會浪費第三志願, 叩門冇選頭三位都有得in 架!

hugub,

想問下如果女仔選(1)陣瑞祺(喇沙);(2)農官;(3)獻主會, 因為有弟弟跟尾, 想揀男女校, 唔知好唔好呢?

AntheaLin
busy mom

機本上三間都O.K. , 雖然陳瑞琪中學係男校, 但如果在此校考得前多數唔會選回陳瑞琪, 好多會博華英,何明華,基督教女青年會丘佐榮中學等等 Band 1 頭英中。妳可以睇下呢個中學http://####/pls/school_display?p_type=3

如果有弟弟跟尾, 有冇考濾馬頭涌官立小學(紅磡灣)

hugub

馬頭涌官立小學(紅磡灣)代替農甫官小 or 獻主會? 其實只是嫌遠!
另一方面, 如咁好彩讀到陳瑞琪, 男仔有冇機去到華仁中學? 女仔又有咩中學可選呢?
我咁多問題, 真係唔好意思

AntheaLin
busy mom

Net 35馬頭涌官立小學(紅磡灣)並不是用來代替農甫官小 or 獻主會 , 只是說你有個囝囝比多一個提議你咋!!

馬頭涌官立小學(紅磡灣)在Net35也是非常熱門, 放第二志願都入唔到

我識D朋友讀陳瑞琪多數係男仔, 派到丘佐榮!

hugub
真係唔該晒!
AntheaLin
busy mom

Hi hugub

多謝你的意見!     
hugub 寫道:
每間並不是同日派表, 6月份留意派表及收表日期

希望你派位成功!!

我對孖b現時15個月大,黎緊10月份我要開始向各大幼稚園取form. 心水係協恩/聖羅撒.而自己果區又屬於34網,所以好希望兩個小女可以入到呢兩間幼稚園,對將來入小學會有些微幫助.所以見倒呢個topic都急不及待入黎聽取各家長意見.其實34網o既學校都唔太差,15間學校起碼有8間聽過.而且相對會對女生著數d, 我個侄仔原本都想用34網報,但沒有我亞婦o既心儀男校.反而呢個網對我兩個女有利.起碼少o左要借地址去報好o既小學校網o既煩惱.

Pls chk PM.  Thanks
‹ 上一主題|下一主題