用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 要家長一路緊張到七月, 真係一種無形折磨,教統局d人知 ...
樓主: ZZdaphne
go

要家長一路緊張到七月, 真係一種無形折磨,教統局d人知唔知架,好鬼憤怒! 可否攪 [複製鏈接]

Re: 要家長一路緊張到七月, 真係一種無形折磨,教統局d人知唔知架,好鬼憤怒! 可否攪一人一

大部份學校的呈分試3月尾都考完, 我們可以4月去遊行,好似上次"BKk之友"發起的"大肚婆遊行", 令到香港政府正視問題, 正視家長有多忿怒的情緒, 從以作些微改變

公佈第一階段自行收生的結果在技術上根本可行, 只是EMB班官僚不願順應民意, 因為大部份他們的子女, 都用了公帑去讀直資 or 到外國讀書, 他們"針唔刺到肉唔知痛"!

醒目開學勳章 王國長老

Re: 要家長一路緊張到七月, 真係一種無形折磨,教統局d人知唔知架,好鬼憤怒! 可否攪一人一

wahkiu1997 寫道:
大部份學校的呈分試3月尾都考完, 我們可以4月去遊行,好似上次"BKk之友"發起的"大肚婆遊行", 令到香港政府正視問題, 正視家長有多忿怒的情緒, 從以作些微改變

公佈第一階段自行收生的結果在技術上根本可行, 只是EMB班官僚不願順應民意, 因為大部份他們的子女, 都用了公帑去讀直資 or 到外國讀書, 他們"針唔刺到肉唔知痛"!

我認識D公務員D仔女一定讀直資,佢地畀三成學費咋,
所以佢地真係唔知痛架。
但班官都唔洗折磨我地咁長時間吖!!

醒目開學勳章

AGREE

遊行又好, 一人一信都好, 快d比教統局知道, 他們的政策是有問題的, 須儘快改善.

我都支持    雖然我囡囡只係5年班, 但都感受到這種壓力,同咁長時間的煎熬.   

遊行又好、一人一信又好,我都舉腳贊成同支持!

教統局班高官完全沒有理過家長同小朋友既感受!   

最好叫曬政府官員D仔女要讀津校或官校,仲要參加自行同等放榜 !!

其實可唔可以待所有呈分試考完才公佈結果,咁小學校長咪唔洗驚會影響到banding囉,咁家長又可以知道結果再去部署統一派位策略,咁都好過嘜都唔知,係咁晚晚失眠,大家討論下。

醒目開學勳章 王國長老

eeyore0511 寫道:
其實可唔可以待所有呈分試考完才公佈結果,咁小學校長咪唔洗驚會影響到banding囉,咁家長又可以知道結果再去部署統一派位策略,咁都好過嘜都唔知,係咁晚晚失眠,大家討論下。

good suggestion

肥肥師奶
贊成你!

wahkiu1997 寫道:

Hi ,

really agreed.  應該首先公佈第一階段自行收生的結果,
第到 7月實在太太......   長長長...

Cheers
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

贊成! 應該自行收生後就公布錄取名單, 等家長可以放心嗎!
ZZdaphne 寫道:
要我地一路緊張到七月, 真係一種無形折磨,
教統局d人知唔知架,好鬼憤怒!
可否攪一人一信去發表意見?

‹ 上一主題|下一主題