用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾
樓主: vonvon
go

08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾 [複製鏈接]

咦你記得我喎,好感動!嘻!

上幼愛班
家長:winwin831
小朋友:Yat Nok, Nice
出生月份:june
組別:麵包組
校車:K3

原帖由 fatkk 於 08-10-12 10:39 發表
I'd put our PC K1 Am Class List on the first page of this topic. I found it's to figure out each of u when we chatting here. (u know! my memory is very poor!)
Some of u are active members here, like  ...

TonTon 昨日在我張床跌咗落地,都幾高, 佢貪得意站著跳落床, 當時成口血客死我, 好彩只係上唇有事, 而家上唇腫咗,哥哥仲笑佢係大嘴鳥!

vonvon,
Man Lai 今日好D未呀?佢之前有冇返過pre-nursery?通常頭幾個月返學或轉新學校都未適應D菌...:(TonTon2歲初初上pre-nursery時,其中有2個月都差不多冇返學

之前都打算幫TonTon報香兒既音樂班,都係自已大'蒙', miss咗8月31日報名deadline, 而家在柏斯上住先。第日再問吓你哋在香兒學成點
原帖由 mchan89 於 08-10-13 08:31 發表
anson_ma,

咦, 洵洵番既音樂班都係香兒既 IEC 呀, 不過只係啱啱係十月先開始, 同埋要親子, 直到下年一月先會獨立上.

心心番緊邊度呀 ? 係咪都係何文田 ? 佢而家係乜班呀 ?

...

已在第1頁加了你:)。
原帖由 winwin831 於 08-10-13 11:17 發表

上幼愛班

THX!!!!

原帖由 fatkk 於 08-10-13 12:08 發表
已在第1頁加了你:)。

回覆 # 的文章

mchan89,
原來大家都係團友.星期六朝早9點在何文田上,番咗10個月.心心番埋10月份就退團.

哦 ?? 點解退團呀  ?? 咁心心係咪番緊 IEC-親子二班 ?

原帖由 anson_ma 於 08-10-13 23:17 發表
mchan89,
原來大家都係團友.星期六朝早9點在何文田上,番咗10個月.心心番埋10月份就退團.

winwin831,

Hi! 很高興知道原來妳囡囡就是Yat Nok,因為小女彤彤也是麵包組,她們是同一組的,彤彤每天都有提起Yat Nok的,她說Yat Nok好乖,她們是好朋友.  

請問Yat Nok的中文名怎寫?以後多多聯絡.

原帖由 winwin831 於 08-10-13 11:17 發表

上幼愛班

彤彤媽:

你個女一定係講大話呃你,一係佢就認錯人,因為我個女無可能「好乖」!哈哈哈!佢喺屋企係反斗星(不過真係唔知喺學校係咪變咗鵪鶉),佢叫做黎一諾,請多多指教!

原帖由 bbcw 於 08-10-14 12:52 發表
winwin831,

Hi! 很高興知道原來妳囡囡就是Yat Nok,因為小女彤彤也是麵包組,她們是同一組的,彤彤每天都有提起Yat Nok的,她說Yat Nok好乖,她們是好朋友.  

請問Yat Nok的中文名怎寫?以後多多聯絡.

...

回覆 # 的文章

mchan89,
心心番親子2班,4號朝早唔舒服無番學,所以見唔到你.今個星期六見.
退團因為車程太長.每朝比平日番學更早起身,每次都遲到,對心心嚟講太辛苦.放棄我都覺得好可惜,唯有等佢4歲時才報合唱團.

想問吓大家知唔知個閱讀計劃要睇的書,是否15本都會係學校派/借。定係學校只借到幾本,叧外要自己再係圖書館借?
因為我見今日派個本話24/10先還,即係10日先借一本,但每一個閱讀計劃 last for 2個月,如果咁計咪只借到6本羅,定係比番本書小朋友帶返去就可以借過第二本?

Eden_Chit

我今日送囝囝上校車的時候見到昊昊好精神,好開心,重同我打招呼添!
不過因為我無上校車,淨係响行人路度,所以睇唔到佢有無扣安全帶,但我就見到佢個身係坐咗係兩個位中間(可能佢腰位係有扣安全帶嘅,只係坐歪咗都唔定)。Anyway 你提反佢記住扣好安全帶。因我囝話係佢自己扣,唔係ee幫佢扣家。

原帖由 Isaac_Ma 於 08-10-15 00:52 發表
Eden_Chit

我今日送囝囝上校車的時候見到昊昊好精神,好開心,重同我打招呼添!
不過因為我無上校車,淨係响行人路度,所以睇唔到佢有無扣安全帶,但我就見到佢個身係坐咗係兩個位中間(可能佢腰位係有扣安全帶嘅,只係坐歪咗都唔 ...

Isaac_ma,

謝謝你!勞煩你常常幫我留意阿仔添,看來,我真是要提醒他扣好安全帶,因為他真是好曳,這兩個星期,他曳都飛起,無論提他,鬧他,罰他都無用,只有打他,才收到阻嚇作用

我真是不想次次靠打,可是,若轉了方式靠講道理,他扭埋個頭一邊,睬我都傻,有時還會一走了之,當無時發生,當我還想講道理時,他醒到不停講對唔住,說:我都講了對唔住啦,你就唔好嬲

洵洵唔係番星期六架, 係番星期四, 所以我而家逢星期四都會去接去放學, 跟住食飯, 去圖書館, 然後就搭車去香兒. 培正去個度好近, around 3 個站就到. 洵洵個班係 2:15pm.

我聽朋友講, 4 歲考合唱團好多人爭, 但如果讀緊 iec, 機會會大 dd, 所以我先參加咋.

原帖由 anson_ma 於 08-10-14 23:20 發表
mchan89,
心心番親子2班,4號朝早唔舒服無番學,所以見唔到你.今個星期六見.
退團因為車程太長.每朝比平日番學更早起身,每次都遲到,對心心嚟講太辛苦.放棄我都覺得好可惜,唯有等佢4歲時才報合唱團. ...

我都有呢個疑問, 我覺得等佢派應該未必夠 15 本, meet 唔到 target.

不過 for me 就冇所謂, 因為我以後逢 thr 都要去圖書館, 個度都有好多書啱駛..... 字少少, 又薄 ... 基本上兩三日可以完成一本 ....

原帖由 Isaac_Ma 於 08-10-15 00:41 發表
想問吓大家知唔知個閱讀計劃要睇的書,是否15本都會係學校派/借。定係學校只借到幾本,叧外要自己再係圖書館借?
因為我見今日派個本話24/10先還,即係10日先借一本,但每一個閱讀計劃 last for 2個月,如果咁計咪只借到6本羅,定 ...

原帖由 Isaac_Ma 於 08-10-15 00:41 發表
因為我見今日派個本話24/10先還,即係10日先借一本,但每一個閱讀計劃 last for 2個月,如果咁計咪只借到6本羅,定 ...

as i know, not only the books from pui ching but also books from libray arh!

my son quite loves reading, we read a few books every night! so i have filled up the 15 books almost lar!!

mchan89,
"我聽朋友講, 4 歲考合唱團好多人爭, 但如果讀緊 iec, 機會會大 dd, 所以我先參加咋" 就係你講嘅呢個原因我之前想入IEC, 乜原來合唱團4 歲就可以考, 感我囡囡就快4 歲咪可以去爭吓囉, hehe:)

TonTon also like reading story books very much.  After I arrived home everyday, she will get books from her brother's bookshelf & ask me to read for her (sometimes made me very tired, especially when I got home late that day). We've recorded 10 already.
原帖由 carey_mum 於 08-10-15 11:05 發表

as i know, not only the books from pui ching but also books from libray arh!

my son quite loves reading, we read a few books every night! so i have filled up the 15 books almost lar!! :joyo ...

係呀, 我聽人講 4 歲可以考, 不過好似唔係隨時都去報, 要就番佢地既報名日期先得.

佢地一年有兩次報名機會, 好似啱啱 8 月過左, 要等到下年 1 or 2 月 .... 不過我都唔 sure, 最好問清楚.

原帖由 fatkk 於 08-10-15 11:41 發表
mchan89,
"我聽朋友講, 4 歲考合唱團好多人爭, 但如果讀緊 iec, 機會會大 dd, 所以我先參加咋" 就係你講嘅呢個原因我之前想入IEC, 乜原來合唱團4 歲就可以考, 感我囡囡就快4 歲咪可以去爭吓囉, hehe:) ...

洵洵都好鍾意同我一齊睇書, 所以我成日用講故事黎引佢做野, 例如食飯, 佢飯得慢, 我會同佢講, 如果你食快 d, 一陣就可以講多幾個故事, 佢就會食得快 d ....

原帖由 fatkk 於 08-10-15 11:46 發表
TonTon also like reading story books very much.  After I arrived home everyday, she will get books from her brother's bookshelf & ask me to read for her (sometimes made me very tired, especially when  ...
‹ 上一主題|下一主題