用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.
樓主: cheukmanlai
go

阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.   [複製鏈接]

cheukmanlai 發表於 13-7-14 21:41
我聽日全日得閒,我知道劉皇發仲收表,諸聖都约在面試,因諸聖係我母校,如收我仔,我想取回惠僑註冊証去諸 ...
加油呀//一定成功架,
記得我之前講過面試要留意的地方,
雖然唔係咩特別,
但係係面試基本功,,
等你gd news 呀

叩門歷程雖然艱辛,不要氣餒,繼續加油!

我是從事學校輔導課程的。其實教育局每年會有不錯的撥款予中小學用以支援校內的清貧學生(受惠學生必需是領取全額書津或綜援家庭),學校會將撥款開設課後功課輔導班,課外活動及支援SEN(特殊學生)的需要。或者,9月開課後可與學校社工聯絡,起碼可以減輕私人補習的開支,讀寫障礙的細仔又可得到適當的支援。

天無絕人之路,努力啊!

引用:Quote:原帖由+TOMATO1010+於+13-07-14+發表

原帖由 cheukmanlai 於 13-07-14 發表
我聽日全日得閒,我知道劉皇發仲收表,諸聖都约在面試,因諸聖係我母校,如收我仔,我想取回惠僑註冊証去諸 ...
其實如果真係要揀:諸聖,九工,勞工子弟,大家點揀,註冊証其實可取回多於一次嗎?

回覆:阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.

揀勞工子弟點都好過諸聖啦,你個仔仲要咁靜,俾人恰喎

醒目開學勳章

揀就唔識,但註冊証 " 一定 " 可取回多於一次 ~

試下土瓜灣 新亞 啦

不要氣餒,以前幫囡囡,轉校插班經驗叩門要學校收,又要你要讀,所以要配對,找多幾間和自己程度配合的學校,一定會有好消息.

聽日再試就試其他區吧,見其他post話唐乃勤已經有收叩門生,但佢哋係跨區,所以有機會學校間真係有自己區不收協議。
另外社工信相信都好有用,想辦法叫社工寫一封帶著,伍華一定要去試試

lui 發表於 13-7-14 20:32
我朋友個女聖心band 1-band 2頭,派左一間無選的band3,教訓是不可以入黑社會,喊死兩母女,依家未有著落, ...
am 定pm, b1尾 2 頭 聖心都唔收返

回覆:柏媽 的帖子

Am 呀!好慘,個女有幾多achievements 架。

引用:Am+呀!好慘,個女有幾多achievements+架。

原帖由 lui 於 13-07-14 發表
Am 呀!好慘,個女有幾多achievements 架。
後過佢都派番聖心呀

回復 lui 的帖子

但聖心無叫佢試其他嘉諾撒學校?真係奇...

個人意見勞工子弟較好。

另外, 建議先行選定可接受的學校區分, 中學概覽找學校電話, 明早打去問問情況。或者,可試試觀塘及將軍澳的。

Good Luck!

引用:回復+lui+的帖子 但聖心無叫佢試其他嘉諾

原帖由 acaiberry 於 13-07-14 發表
回復 lui 的帖子

但聖心無叫佢試其他嘉諾撒學校?真係奇...
有校長信,想考培德但撞st Claire,冇去到。佢冇準備,只叩兩間,我知道後叫佢試直資同其他嘉肋撒。

回覆:cheukmanlai 的帖子

個人選擇係:勞工子弟、諸聖、九工.....

cheukmanlai 發表於 13-7-14 19:40
香島第一天已試左,吾得了!
HIHI, 你有冇試中聖?   星期五我仔去面試要考一篇中文作文和一篇英文作文, 面試時要見二位老師和一位輔導老師.大約見15-20分鐘跟住再見家長.
我地聖公會學生會有很大機會收, 不如你諗諗. 學費265元/月.

明天你打電話去問問仲會唔會收叩門生?

勞工子弟還可以回頭註冊嗎?如果可以的話,先註冊勞工子弟吧,學校不錯的。

其實大家對惠僑有咩意見同睇法,因勞子收我仔當日,我一時找吾到人問意見,只找到阿仔班主任,佢話惠僑同勞子同一band .有家長派左去勞子走去拍惠僑,你自己唸啦! 後來找校長寫推薦信,校長又話惠僑真係吾可以讀,一定要即走,建議我去諸聖!

點講你都會去諸聖既,咁咪去囉,我只知道佢既程度真係好淺好淺

cheukmanlai 發表於 13-7-14 23:28
其實大家對惠僑有咩意見同睇法,因勞子收我仔當日,我一時找吾到人問意見,只找到阿仔班主任,佢話惠僑同勞 ...

惠僑真係吾可以讀  Please also check my pm to you re 伍華
Forgiveness is the best remedy for any injury
‹ 上一主題|下一主題