用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912 ...
樓主: greenapple1093
go

2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912)   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教, 有D學校3322%都幾高, 但入U率唔高,係咩原因? 攞福中同培道做例

觀塘

福建中學 (官塘)(FSS)

65.90%

3大聯

20.88%

8大聯

45.45%

九龍城

香港培道中學(PTMS)

80.30%

25.66%

TiffanyLing 發表於 16-11-22 11:04

想請教, 有D學校3322%都幾高, 但入U率唔高,係咩原因? 攞福中同培道做例

如果3322率低, 但入U率唔差 (但又唔係太高), 個人認為, 學校可能會趨向"拔尖", 將資源集中投放係精英班

TiffanyLing  謝謝!  發表於 16-11-22 11:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-11-22+11:10+

原帖由 hkpapa852 於 16-11-22 發表
林䕶80幾%率入大學未超高?

dobbybabie 發表於 16-11-22 11:44
林䕶80幾%率入大學未超高?
8X%入大學唔算高, 8X%入degree先叫高, 當然仲要再分係咩類型degree
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問有保良局百周年李兆忠紀念中學DSE資料? 同可以解說一下嗎? 謝謝.

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-11-22+11:44+

8X%入大學唔算高, 8X%入degree先叫高, 當然仲要再分係咩類型degree
LW是寫135 students(90.2%) got the JUPAS offer (85.7%degree &4.5% AD/HD)。是未即是85.7%入學士學位?咁地區名校來講是好高。但我記得LW同荃官差唔多,最多高少少

ansonisme 發表於 16-11-22 11:57

請問有保良局百周年李兆忠紀念中學DSE資料? 同可以解說一下嗎? 謝謝. ...
校務報告原來出咗:

http://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//schdevelop/2015_2016_Annual_Report.pdf#9

PDF P.9,68-72

升讀local degree: ~69%

入3大率: ~37%
平均5+率: 37.1%, 人均2.35
平均4+率: 77.5%, 人均4.9

基本上, 已屬於B1B-B1A既水平

dobbybabie 發表於 16-11-22 12:13
LW是寫135 students(90.2%) got the JUPAS offer (85.7%degree &4.5% AD/HD)。是未即是85.7%入學士學位?咁 ...
睇番你幅圖, ~43.62%入3大,  入degree比例係高, 可唔可以將相關既頁面都show埋出嚟?

引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-11-22+12:13+L

睇番你幅圖, ~43.62%入3大,  入degree比例係高, 可唔可以將相關既頁面都show埋出嚟?
...
祇有這張,我祗不過話咁高,自行佢收到叻個浸唔出奇,但派入去既六年後都有咁好成績,學校努力真是功不可抹

hkpapa852  可唔可以照多次, 有D濛  發表於 16-11-22 12:28

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-11-22+發表8

原帖由 dobbybabie 於 16-11-22 發表
LW是寫135 students(90.2%) got the JUPAS offer (85.7%degree &4.5% AD/HD)。是未即是85.7%入學士學位?咁 ...
林護同荃官以前係差唔多,但最近幾年林護越做越好,荃官就反覆向下,兩者差距大幅增大。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-11-22+發表8

林護jupas比率雖不是全港最高,但入本地政府資助學士學位比率應該係暫時已公佈既學校來說最高的

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-11-22+發表

祇有這張,我祗不過話咁高,自行佢收到叻個浸唔出奇,但派入去既六年後都有咁好成績,學校努力真是功不可抹 ...
是朋友Send既,我估林護網頁會有這資料的

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-11-22+發表

是朋友Send既,我估林護網頁會有這資料的
林護校網未update,個本書仔應該星期六升中講座會派

TiffanyLing 發表於 16-11-22 11:04

我個人理解係, 福中生源好過培道, 培道補底好過福中。因為福中收既B1生一定多過培道, 所以佢有優勢做拔尖。而培道因為以收B2生為主, 所以個33222數據顯示了學校做了大量補底工作, 但又因為主要係B2, 生源所限, 難以拔尖, 如此入U率就相對低了。

hkpapa852 發表於 16-11-21 17:33
St Clare份校務報告一向都係隱悔, 不過有4+睇到好過乜都無
舊年唔知邊度睇到, 聖嘉勒成績係突飛猛進,超越左SSGC,我諗舊年係唔只公布4+咁簡單

dobbybabie 發表於 16-11-22 12:13

啱啱數完幅圖:

University# of student
HKU

CUHK

UST

PolyU

CityU

HKBU

LingU

EdU

OpenU

VTC/Open U

SF degree

AD/HD

Oversea

Others

總數: 154

如根據林護份報告講, 135人取得JUPAS Offer, 咁135/154應該係87.66%, 點計到90.2%?

而且, 以135/90.2%, 計出嚟係149.67, 但如果係135/149或135/150, 都計唔到90.2%......

所以..... 有D奇怪

至於其餘既比例(85.7% degree), 算了, 無謂計, 因為唔知佢點計

greenapple1093  reference #639  發表於 16-11-28 20:50
greenapple1093  reference #338  發表於 16-11-23 22:13

mannewliv 發表於 16-11-22 13:20
舊年唔知邊度睇到, 聖嘉勒成績係突飛猛進,超越左SSGC,我諗舊年係唔只公布4+咁簡單
...
舊年只係有會員將校內張貼個張有90%學生取得JUPAS offer既海報post咗上嚟.

校務報告多年嚟都係咁少資料

hkpapa852 發表於 16-11-22 13:22
啱啱數完幅圖:

可能又係果D無申請JUPAS果D唔計囉~~~

晴晴小B 發表於 16-11-22 12:36
林護jupas比率雖不是全港最高,但入本地政府資助學士學位比率應該係暫時已公佈既學校來說最高的

...

如果你照幅圖睇, 8大既UGC學位只有113個, 113/154得73.38%, 比St Mary既72.8%高, 但女拔3大都已經70%,女拔計埋浸會既degree都會已經>78%, 所以林護唔係最高

greenapple1093  照幅圖睇,8大JUPAS degree + 8大JUPAS AD/HD = 113  發表於 16-11-23 22:11

mcl203 發表於 16-11-22 13:27
可能又係果D無申請JUPAS果D唔計囉~~~
咁, 135/X=90.2%

X 又係乜呢?

135/149=90.6%
135/150=90%

人數無可能唔係整數呀?
‹ 上一主題|下一主題