用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 18-6-28 23:12
上網 check 一堆唔知嘜資料,然後就話自己岩曬,人地錯曬!香港中學老師的識見......

本來條加數好簡單, ...

可能Vanadium 上網炒嗰個都係權威呢。

她都叫我哋自己 上網再求證一下,言詞又客客氣氣,我覺得佢 有D 點都好妙極㗎!(雖然也有出錯地方, 但數學唔係我杯茶, 費事厚多士了!)

你講嗰啲滑曬啞老師,我都憎到得了, 又唔與時並進, 有成日玩學校政治, 又用孩子做籌碼去威脅家長, 我恨不得去鵝頸橋打小人打走佢。

新派老師有啲好有熱誠嘅,都有D好有料子!
不過有部分就真係成舊飯咁, 就算大學畢業 都只係打份工 個心唔係學生度。

BTW, 我發現 原來仲有好多人 用打字 同手寫嘅方式 上網帖文。 點解嘅?

MrBeast 發表於 18-6-29 07:19
=唔理乜修色法物修色法一樣可以寫出好文章

尋晚睇咗the bucket list. 果然細仔2O分鐘內瞓咗覺, 我就喊到豬頭咁。 又令我想起爸爸!

積尼高遜 真係 殿堂級人馬。 安東尼霍普金斯 我都好鍾意!

謝謝你的介紹!

shadeslayer 發表於 18-6-29 07:58
呢度太多正確與唔正確討論,參與感覺壓力唔細,因都唔知正確係從邊個方向去睇,唔正確又係講緊咩。

Cxxxx ...

非法入境個妹妹(accidental pregnancy), 剛剛從英國回港! 她向我分享佢嗰間英國學校的教育, 指出 老師不會像香港的, 逐步逐步去教。 而是要你返屋企自己睇書, 睇唔明的可以 在課堂上問, 跟著大家 一起研究答案, 並先鼓勵同學 互相作答, 再作出 引導 、糾正、修改。

即使普通功課 ,同學 要支持自己的論點, 就必須 大量看書訴諸權威, 再綜合自己的論點, 做報告亦如是。 我幾鍾意呢種教法。

想請問香港的國際學校 →是否大致上也是這樣呢? 還是每一間的教學方法也不同? 如果不同可否 指教一下 還有什麼教學的方法……

希望其他帖友都 發表一下 香港國際學校嘅教育模式,教!

yovin 發表於 18-6-29 08:06
尋晚睇咗the bucket list. 果然細仔2O分鐘內瞓咗覺, 我就喊到豬頭咁。 又令我想起爸爸!

積尼高遜 真係  ...

Netflix 剛出左 Sherlock season4, 我一般不重看電視劇,但 Sherlock,OMG, 演出,劇情,制作,第二次睇都拍案叫絕。

“I am experiencing a science experiment..... from the perspective of a lab rat” - Sherlock Holmes.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-6-29 08:17

非法入境個妹妹(accidental pregnancy), 剛剛從英國回港!  ...
singapore 都有flipped classroom,香港local 應停留在預習,有機會問下小朋友佢上課模式先

yovin 發表於 18-6-29 08:06

積尼高遜 真係  ...
未有人生經驗小朋友領略唔到,所以我都是放在to watch list.
其實個msg 都是正面,唔好走時有乜 regrets

shadeslayer 發表於 18-6-29 08:21
Netflix 剛出左 Sherlock season4, 我一般不重看電視劇,但 Sherlock,OMG, 演出,劇情,制作,第二次睇都 ...
剛看完unfortunate events s1, thx for the recommendation. 都是覺得書好睇d,應唔會看s2

yovin 發表於 18-6-29 08:17

非法入境個妹妹(accidental pregnancy), 剛剛從英國回港!  ...

唔同學校,唔同課程,唔同老師,有具體的課堂處理差異。

重要的是,西方文明由古希臘開始,經過工業革命,着重理性,離不開邏輯,思考對錯,辯論等等。

香港真正的國際學校,運作數十年,多能保持西方傳統。

如果中國父母,不太全面接受西方思想,例如不接受孩子同父母「辯論」,便要三思。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-6-29 08:21
Netflix 剛出左 Sherlock season4, 我一般不重看電視劇,但 Sherlock,OMG, 演出,劇情,制作,第二次睇都 ...

out左啦! 我大仔都睇咗幾次喇。

大人睇演技,推介佢嘅Patrick Melrose啦! 一連五集(剛全套上線)→ 話時話 英國演員Benedict Timothy 係我近期最欣賞嘅 。

至於佢影嘅Sherlock,我喜歡A Scandal in Belgravia(The woman正到一個點)。

MrBeast 發表於 18-6-29 08:34
剛看完unfortunate events s1, thx for the recommendation. 都是覺得書好睇d,應唔會看s2

I like Count Olaf and Sunny.

Season 2, more of the same.  Not much closer to the secrets.

回覆 yovin 的帖子

kwunpa
谢谢回复。

我知道你很清楚这些数学概念,你所讲的没有错。

让我解释一下我几十年前小学时老师教关于单位的表达。

除数单位表达有两种情况:

1)
10个杯分给2只猫

算式:10个/2=5个

答案与被除数的单位必须相同。

这里除数2代表2份,不用写2只。以上是当时老师的要求。现在的小学如何要求我不清楚。但我同意这样表达(即只有被除数10需要写单位,除数2不用写单位)。

同意你对10个杯/2只猫的解读。不过在算式表达方面,好像未听过小学阶段有要求要写下除数单位。

严格来讲,我认为  10个/2只=5个/只  意思更为完整,这样表达在中学经常出现。不过这对初小学生可能太复杂。

2)每个盒可放两支笔,10支笔需要多少个盒?

算式:10支/2支=5个

除数与被除数单位必须一样,答案是另一单位。
以上也是我以前老师的要求。我也同意这样表达。

更完整的算式:  10支/(2支/个)=5个

你所讲不同单位相除有意思是指第一种情况。

我说不同单位不能相除是指第二种情况,就如题目是每个盒可放两支笔,10张纸需要多少个盒?

这样 10张/2支 (不同单位)没意义(除非题目还有额外资料)。

你举其他的例子我全同意。

至于初小数学文字题,我是倾向不用写单位,孩子做功课较为轻松,单位可以留待高小才教。

yovin 發表於 18-6-29 08:40

大人睇演技,推介佢嘅Patrick Melrose啦! 一連五集(剛全套上線)→ 話時 ...

正就正,唔會咁快 out.。 Second time I watched, I learned something new.These are the kind of rare TV programs that get you thinking long after it ended.

All Sherlock episodes are exellent. But Season 4 The final problem is one hell of an episode. The best of all of the other Sherlock episodes.The best of all TV I watched.

"Why can't you just say I Love You to help me?" - Sherlock

"I can't say it.... because it is true...." Molly.

Sorry Sherlock 上腦。

yovin 發表於 18-6-29 08:40

大人睇演技,推介佢嘅Patrick Melrose啦! 一連五集(剛全套上線)→ 話時 ...

Irene Sadler, one of my favourite episode too.   The ending was mind boggling.

omg012 發表於 18-6-29 07:43
有些老師可能將marking scheme 當為教書的依據。在考試中,有學生的表現完美,理論又對,計算又正確,表達 ...

現在的政治氣候環境下, 又怎會提倡教出 獨立思想和高瞻遠矚的領袖呢?他說: 中國領袖就只有一個足夠了。

shadeslayer 發表於 18-6-29 07:39
我絕對接受老師在數學題中有非數學要求,只要不違反數學原則,有意思(例如鼓勵寫好D字),扣分不過分和孩子自己明白。
...

我唔知老師上堂有冇解釋俾同學知,點解PP 要扣分?或是扣咗分就算,冇點同學生解說。

我仔對此態度係慢不經心,我發覺唔少學生覺得我識做題咪得囉,答案又岩,已經認為自己得左,老師中意扣分咪扣囉,同學(包括我仔)冇諗咁多,其實扣左折算后都失去3分有多,DSE可以冇咗粒* 或5變4。

希望你唔係話我睇分睇到咁重,我的确睇分數的。

回覆 Vanadium 的帖子

vanadium

網上客觀討論,如果沒有太多自我,不會有什麼壓力。

老實講,關於yolky姐這題數次序問題,你講了很多很複雜,抱歉可能我能力所限,跟不到你的邏輯,故此沒有回覆。

我是回應“未必100%正確“這句。學數學要清清楚楚,起碼要解釋何種情況正確,何種情況不正確。
你講“未必”卻沒有講清楚背後理據,這對討論數學沒什麼意義。這是我的看法,當然你可以有不同意見,我尊重。

中學理科視單位概念非常重要,我是很重視,我要求兒子一定要搞得清清楚楚。

4kg/5g 是很普遍的寫法,我是經常這樣寫。

4kg/5g=4000g/5g=800  

OR  

4kg/5g =(4/5 )(kg/g)=(0.8)(1000g/g)=(0.8)(1000)= 800

觀念清楚,無論單位怎樣調來調去都沒問題。

舉一例:

假設 100日元=7港元
1美元=8港元

求5600日元=多少美元。

因為  100日元/7港元=1,   7港元/100日元=1
         1美元/8港元=1, 8港元/1美元=1       (分子分母等值)

5600日元= 5600日元 X (7港元/100日元)X (1美元/8港元)
               = 5600 X (7/100) X 1/8  (日元)(港元/日元)X (美元/港元)
               =49美元            (單位約去港元日元)

我見過高中生做這些題目乘除搞得很混亂,如果清楚單位觀念,只需要對好單位,這題數很簡單。

October. 發表於 18-6-29 09:25
我唔知老師上堂有冇解釋俾同學知,點解PP 要扣分?或是扣咗分就算,冇點同學生解說。

我仔對此態度係慢不 ...

相信DSE唔會亂扣PP分。

伍sir 發表於 18-6-14 13:21
各家長有關小學問題可討論一下
歡迎大家討論下學校、學生、教學、育人等。
...

伍sir, 你好。請教一下,
小女今年插班考小三,九龍塘華德同九龍灣聖若翰都收。小女舊校係粵教中,全級30名內。 現想問,轉那間好呢? 九龍塘華德係普教中,英數快半個學期,升中校網好,不過驚小女追唔到。
九龍灣聖若翰係粵教中,同舊校程度一樣,應該可以keep住成績。
希望可以解答一下,謝謝。

IloveJJ 發表於 18-6-29 10:39
咁你你用方式呢?

手機口音輸入→ 所以你見我成日編輯, 因為見到錯別字就改。

通常一篇長帖, 唔使兩分鐘, 我仔啲同學 全部口音輸入 手機→email→ Microsoft word編輯
‹ 上一主題|下一主題