用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

Maggie 話佢考默中文就 100, 但係英文依家仲同佢搏鬥緊, 成日將我讀比佢聽既英文字, 默左另一個字出黎, 激氣      :-x    !!!!

老師冇 call 我去戶外日度幫手, 我諗可能揀唔仲          !

Heidi媽 寫道:
Zoey,

我也相信Maggie是個不錯的friend而且佢仲相識滿天下tim, 係咪?

Maggie中文好叻喎, 但係點解默英文會有此情況出現, 係唔係太累集中唔到精神呀?

Heidi媽,

唔係呀, 阿女性格別樹一格 (其實係有 d 幼稚          ), 同 d 細過佢既小朋友有時仲會 arm key d, 因為 tune 到 ma     :    , 但係同年齡例如同班既, 就唔係咁埋到堆嫁咋        .

可能佢真係眼訓 (因為已經卒晒眼喇        )!  我講 it, 佢就默左 this;  講 our, 佢就默左 their          !  

Zoey,

Maggie 真係好叻!
你唔好咁夜都要人默書啦, 佢又唔係唔識,
係佢太眼訓, 一路默一路訓, 好慘架,
你又激氣, 作用又唔大, 不如早d比佢上床,.
要有足夠精神先得.

菲菲真係好唔小心, 好彩中默只係錯左一個, 都預左架.
昨晚九點幾就上床, 我都唔理佢啦,
其實自己都好想同佢默多次,
但係算吧, [size=large]香港人, 輕鬆下啦!
菲媽 =^_^=

終於攪掂左 '考默', 開始正經經溫書!  不過這兩天要為考際鋼琴最後衝刺, 下星期一比賽喇, 希望好運 d, 考試比賽都兼顧好啦!  

By the way, 下星期四仲要去學童身體檢查 tim         , 真係要密 d 手溫左書先得!

預祝Maggie 在校際鋼琴比賽得到理想優異的成績.
更重要係祝大家今次學校考試成績保持水準,名列前名芧,更進一步…..

菲媽 =^_^=

Zoey >> 我都預祝Maggie 在校際鋼琴比賽得到理想優異的成績. Zoey, 放心啦! Maggie 一定掂 !

相信大家都開始溫習啦! 大家一切加油吧!

zoey,

Maggie校際鋼琴比賽好的成績, 我們又可以出來慶祝

Zoey,

希望Maggie比賽成功.       

Thank you 菲媽, 桃子, Olivia1997, Heidi媽 & ElsaPoon        .

各位依家係未同仔仔女女溫習緊呢, 可能妳地都唔會得閒上網 lu        !  我地都係溫左一段時間, 依家 take 個 break 飲杯水, 所以上黎吹吹        .

Zoey,

看來P.1好似已經很辛苦啦啦!   

ElsaPoon,

哎呀, 又嚇親妳 tim          !  下星期就考試都要溫溫佢既        !  而且我地聽日都會出左去比賽, 唔溫唔得喇          !

By the way, 我想問一問, 妳地知唔知考試範圍英文科內既 S.E.是代表甚麼        ??

zoey,

S.E. 應該是GRAMMER BOOK.

Zoey
點呀, 個女比賽 ok 嗎, 有冇緊張呀, 希望佢得獎啦, 咁就大家開心啦

tungwai,

Maggie 比賽中未發揮得最好, 但幸好還爭取到 Merit Certificate, 都已經很好了!  多謝多謝關心        !~

Zoey >>
恭喜Maggie

Zoey, 我都恭喜你. 你是否很開心呢 如我定會流淚.

桃子, 我女兒的芭蕾舞裙已破了, 回家后她不肯換衣服及流頭, 她覺得很漂亮 , 連午睡都穿著, 激死. 但確是很好看. 我幫她影了差不多一筒菲林. 你呢.

Miffy2
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

Zoey,

恭喜哂! 恭喜哂!
我對Maggie好有信心, 佢好淡定, 有自己個人風格,
前途無可限量……. 今次証明佢係好有天份….
叫佢比心機啦….   
菲媽 =^_^=

Zoey
恭喜妳及 Maggie 呀, 佢真係好叻呀, 你有一個咁出色的女真係飲得柸落           , 如果我個女好似你個女咁, 就好啦, 唉, 發緊夢
‹ 上一主題|下一主題