用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由呈三吽到升中
樓主: bb鼠
go

由呈三吽到升中   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 18-9-13 15:16
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女都係, 不過我買左GEO, HISTORY 既中文版舊書, 唔駛佢查字典, 太慢, 用黍預早備 ...

無啊,我由佢查丶因為佢查過會有印象D,這是過度期吧,遲早會適應的

回覆 瑩希媽媽 的帖子

冇辦法啦, 阿女英文冇你個女咁叻, 係要出少少貓

妹妹頭 發表於 18-9-13 16:07
回覆 瑩希媽媽 的帖子

冇辦法啦, 阿女英文冇你個女咁叻, 係要出少少貓

佢都要查咖,我吾理佢咋,慢都由佢,反正我又吾識教

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女都係, 不過我買左GEO, HISTORY 既中文版舊書, 唔駛佢查字典, 太慢, 用黍預早備 ...

媽媽你真有用心,囡囡好快適應

jk923 發表於 18-9-13 12:05
用apps增值同埋加落手機用我都未係好識

我先用八達通增值落去個app到,再用apps度嘅餘額增值到小朋友嘅八達通度,好方便

瑩希媽媽 發表於 18-9-13 14:56
我地都一開始全英,女話老師仲有講得超快,呢句未消化老師已經講左下一句,要好認真聽,暫時來講系地理同 ...

我哋似係循序漸進,應該唔輕鬆得好耐。

Kalongmama 發表於 18-9-13 18:18
我哋似係循序漸進,應該唔輕鬆得好耐。

會吾會系自主學習,平時輕鬆一考試又好深果D,呢度有D 1A學校系咁,話平時勁少功課,考試考到好深,一考完個個出去補

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女都係一開波就全英, 上完幾日返嚟話我知原來數學老師係唔識講 / 寫中文架.  我見我女本 CHEM 書, 每頁最底都有詞語中文解釋, 所以都好少要查字典, 你地啲書唔係咁架咩?
我女話上堂都聽得明, 但功課就要花時間搵答案, 同埋好多時要上網做, 有時仲係PART 日上網做, PARTC又做返落作業, 好鬼煩.  仲有中史, 其實老師已經好好, 寫明答案去邊頁搵, 但係我女就係唔識SUMMARIZE, 一係就寫幾隻字就算, 一係就成段抄落去, 我又要花時間教邊啲係要抄, 邊啲唔洗抄.

回覆 chanwendy 的帖子

我女同你女都差不多, 每個星期一都係ENGLISH FOR ALL DAY, 一入校門就要全英文, 就算去小賣部買野, 同校工講野都要全英文, 如果比"便衣探員"聽到講中文, 即刻記名, 阿女冇CHEM喎, 但佢HISTORY, GEO, 都有少少中文解釋晌書下面... 開學到依家, 科科都已經小測左, 默左書, 好忙

妹妹頭 發表於 18-9-14 09:13
回覆 chanwendy 的帖子

我女同你女都差不多, 每個星期一都係ENGLISH FOR ALL DAY, 一入校門就要全英文, 就 ...
校工都識講英文咁勁?!

little_yolky 發表於 18-9-14 09:36
校工都識講英文咁勁?!

我做唔到校工

little_yolky    發表於 18-9-14 10:16

回覆 little_yolky 的帖子

校工都識英文架, 個樣都唔似校工, 開放日時, 我仲以為佢地係老師忝, 佢地副校都係NET, 所以校工應該可以一般既英文對答

妹妹頭 發表於 18-9-14 09:51

校工都識英文架, 個樣都唔似校工, 開放日時, 我仲以為佢地係老師忝, 佢地副校都 ...
咁工資可能會相對比較高................

其實, 英文對答唔係你地想像中咁辛苦, 我阿媽(8X歲), 都可以同鬼佬對答, 只係用既字眼唔會太深... 唔覺有咩咁特別喎

妹妹頭 發表於 18-9-14 10:25

其實, 英文對答唔係你地想像中咁辛苦, 我阿媽(8X歲), 都可以同鬼佬對答, 只係用 ...
伯母好牛啊!!!!!!!

我媽識既, 只係簡單對答, 太深既, 佢都係唔得, 我媽都打過鬼佬工, 當時(17-22歲, 做左5年)係做管家架......阿媽係聖保羅男女讀書, 不過佢話當時唔係咁出名架, 只係因為我媽係修院長大, 所以至會去依間讀書

妹妹頭 發表於 18-9-14 10:43

我媽識既, 只係簡單對答, 太深既, 佢都係唔得, 我媽都打過鬼佬工, 當時(17-22歲 ...
吓? 咁有無俾你去讀呀。神校喎。

佢讀係因為佢在修院長大, 當時並冇他選, 只會入依間讀, 況且, 佢讀同我讀都冇關係啦, 又唔會必入既

妹妹頭 發表於 18-9-14 10:49

佢讀係因為佢在修院長大, 當時並冇他選, 只會入依間讀, 況且, 佢讀同我讀都冇關 ...
你讀書年代未轉直資, 有校友分喎。

緊係冇啦, 我阿媽N年前讀, 又搬過, 而且又冇畢業證書, 邊度有可能丫, 而且我住葵涌, 當年點可能去到香港島返學
‹ 上一主題|下一主題