用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

雙子媽媽,

我唔係衰呀, 佢真係咁嫁, 我無作大嫁, 假到無人有個隻呀

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-20 18:00 發表
fatbabyfat,

佢份人咁假, 我都唔知點算好 - 妳真係好衰, 咁樣話肥妹都有.

wasyinyin

妳就好啦. 我覺得我個囝返左學仲頑皮左tim. . 我真係handle唔到佢, 所以報左浸大一個short course係講兒童心理學, 希望從中偷吓師. 其實我自知我自己最要改善的係我的EQ, 奈何浸大個course係沙田先有得上.
原帖由 wasyinyin 於 08-10-21 09:17 發表
fatbabyfat,

我囝班主任都話有d小朋友硬係要比人教就會乖d架. 可能佢地想老師讚o下, 又見其他同學一齊做一齊學. 自己不其然都跟住做. 群眾壓力.

我囝交咗比KV後. 一樣好似肥妹咁. o係學校暫時表現都好好. 甚至乖 ...

wasyinyin,

我肥妹無你囝囝咁乖喎, 佢只係係老師面前做戲, 係我面前佢做番自己, 曳到不得了, 真係想殺死佢

原帖由 wasyinyin 於 08-10-21 09:17 發表
fatbabyfat,

我囝班主任都話有d小朋友硬係要比人教就會乖d架. 可能佢地想老師讚o下, 又見其他同學一齊做一齊學. 自己不其然都跟住做. 群眾壓力.

我囝交咗比KV後. 一樣好似肥妹咁. o係學校暫時表現都好好. 甚至乖 ...

想問下你o地係18號家長日有無帶小朋友呀?我仲15/16諗緊帶唔帶埋, 如果唔係, 又好似無乜機會同阿仔同時間係學校出現. 帶埋有驚唔方便同老師講野 , 又驚到時一時間唔知可以問d乜 (基本上, 依家都諗唔到有乜問題可以問... )....
對我這些working mum係超難得機會呀!

jjhh,

我果日見多數都係家長自已見, 亦都少少家帶埋小朋友, 你會唔會帶埋姐姐一齊去, 叫姐姐同小朋友係出面玩等下你, 我都係咁, 見完先同肥妹一齊入課室, 問下佢坐邊, 叫肥妹講下比我知係學校做d 咩, 你考慮下呢個方法work 唔work.

原帖由 jjhh 於 08-10-21 14:14 發表
想問下你o地係18號家長日有無帶小朋友呀?我仲15/16諗緊帶唔帶埋, 如果唔係, 又好似無乜機會同阿仔同時間係學校出現. 帶埋有驚唔方便同老師講野 , 又驚到時一時間唔知可以問d乜mouth:" /> (基本上, 依家都諗唔到 ...

雙子媽媽,

可能星期六見完老師, 會有意外驚喜你囝好乖呢. 佢地真係怕外人多d.

我有朋友都返過類似兒童心理course. 都好多case study. 放學都好多家長爭住問tutor問題. 所以你話家o下d細路幾難攪.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-21 09:55 發表
wasyinyin

妳就好啦. 我覺得我個囝返左學仲頑皮左tim. . 我真係handle唔到佢, 所以報左浸大一個short course係講兒童心理學, 希望從中偷吓師. 其實我自知我自己最要改善的係我的EQ, 奈何浸大個course係沙田 ...

fatbabyfat,

不過其實好多小朋友都有兩面. 學校同屋企好唔同. 等於大人返工. 老板前後都有唔同 . 其實知道適者生存都係好事呀. 肥妹先叻呀. 呵呵.

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-21 10:55 發表
wasyinyin,

我肥妹無你囝囝咁乖喎, 佢只係係老師面前做戲, 係我面前佢做番自己, 曳到不得了, 真係想殺死佢

wasyinyin,

其實我估亞囝係學校應該ok ge. 因為佢係門口狗, 只蝦熟人. 不果有時見都佢d野蠻行為, 真係好頂唔順, 會激都心口都痛埋. 好似今朝佢起身as usual 我又同佢廝殺, 我唔彩佢, 拎咩面望街, 佢究竟話"依家係我嬲妳, 唔係妳嬲我" 個刻真係有激爆肺的感覺.
原帖由 wasyinyin 於 08-10-21 16:08 發表
雙子媽媽,

可能星期六見完老師, 會有意外驚喜你囝好乖呢. 佢地真係怕外人多d.

我有朋友都返過類似兒童心理course. 都好多case study. 放學都好多家長爭住問tutor問題. 所以你話家o下d細路幾難攪.

...

雙子媽媽,

咪係, fatbabyfat, 你真係好搞笑!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-20 18:00 發表
fatbabyfat,

佢份人咁假, 我都唔知點算好 - 妳真係好衰, 咁樣話肥妹都有.

雙子媽媽,

哈哈, 我睇倒覺得好好笑呀, 你仔其實表達力好好呀! 當然, 表達力好時, 往往就會令人激心囉!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-21 16:14 發表
wasyinyin,

其實我估亞囝係學校應該ok ge. 因為佢係門口狗, 只蝦熟人. 不果有時見都佢d野蠻行為, 真係好頂唔順, 會激都心口都痛埋. 好似今朝佢起身as usual 我又同佢廝殺, 好唔彩佢, 拎咩面望街, 佢究竟話"依家係我 ...

stliu,

Cyrus細細個把咀就好叻. 到依家大dd就咩都鍾意駁咀, 又鍾意抽人後腳.  我真係攪佢唔掂, 我係認真架. 希望上吓d 堂會有所得著.
原帖由 stliu 於 08-10-21 16:25 發表
雙子媽媽,

哈哈, 我睇倒覺得好好笑呀, 你仔其實表達力好好呀! 當然, 表達力好時, 往往就會令人激心囉!

雙子媽媽,

哈哈. 你囝講嘢都幾叻. 比我唔知好嬲定好笑.

有時我囝都試過講d嘢. 我嚴肅咁問. 邊個教你. 佢話"你啦". 自己都有信心動搖. 好似自己真係講過. 佢唔係有心窒我. 應該係講緊事實.

wasyinyin,

其實我估亞囝係學校應該ok ge. 因為佢係門口狗, 只蝦熟人. 不果有時見都佢d野蠻行為, 真係好頂唔順, 會激都心口都痛埋. 好似今朝佢起身as usual 我又同佢廝殺, 我唔彩佢, 拎咩面望街, 佢究竟話"依家係我 ...

雙子媽媽,

另一個角度睇, 即係你囝囝轉數好快, 聰明仔一名, 不過做父母就會辛苦d 囉, 有時我都比肥妹搞到我心力交碎.

wasyinyin,

其實我估亞囝係學校應該ok ge. 因為佢係門口狗, 只蝦熟人. 不果有時見都佢d野蠻行為, 真係好頂唔順, 會激都心口都痛埋. 好似今朝佢起身as usual 我又同佢廝殺, 我唔彩佢, 拎咩面望街, 佢究竟話"依家係我 ...

雙子媽媽,

剛剛有朋友介紹左本書比我, 我覺得幾ok, 又唔悶, 因為佢係講實例, 跟住寫出咩野禁句, 咩野金句, 你都可以買本睇睇, 只係$48.

本書叫 "鼓勵孩子100金句", 我呢幾日照住佢教的來做, 叫肥妹做野佢真係無發脾氣呀, 睇下幫唔幫到你.

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-21 16:31 發表
stliu,

Cyrus細細個把咀就好叻. 到依家大dd就咩都鍾意駁咀, 又鍾意抽人後腳.  我真係攪佢唔掂, 我係認真架. 希望上吓d 堂會有所得著.

Dear all,

多謝妳地的安慰. . 我好多時都真係覺得嬲多過好笑. 我都有試過問佢, 邊個教你咁講, 佢答'daddy', 但daddy其實係戅居型, 太tricky的野係唔識講. 我個仔把咀可能真係似我(因為我超talkative ).

我11月開始係浸大返個short course係關於兒童心理學的, 希望幫到d啦. 另妳介紹比我本書, 我都會買黎look see look see. thanks a lot.

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-21 16:41 發表
雙子媽媽,

剛剛有朋友介紹左本書比我, 我覺得幾ok, 又唔悶, 因為佢係講實例, 跟住寫出咩野禁句, 咩野金句, 你都可以買本睇睇, 只係$48.

本書叫 "鼓勵孩子100金句", 我呢幾日照住佢教的來做, 叫肥妹做野佢真係無發 ...

你係唔係上一個叫啟發潛能的EQ班,我有個BLOG友上過話好好,不過我要照顧兩個小朋友抽不到身。

http://hk.myblog.yahoo.com/formy-baby/index?l=f&id=33&page=2

我都覺得現在的小朋友轉數快,以我們現時的EQ值,根本應付不來,上吓堂學返d Techniques幫吓都好呀!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-21 09:55 發表
wasyinyin

妳就好啦. 我覺得我個囝返左學仲頑皮左tim. . 我真係handle唔到佢, 所以報左浸大一個short course係講兒童心理學, 希望從中偷吓師. 其實我自知我自己最要改善的係我的EQ, 奈何浸大個course係沙田 ...

雙子媽媽,

我都好同意fatbabyfat所講,你囝囝其實係好聰明,佢識得咁對答,你應該正面啲咁諗,佢咁聰明應該開心,不過就要放多啲心機同佢過招囉!

jjhh,

我上星期六見老師時都有帶囡囡去,因為之後我要帶佢去畫畫,只要見老師時你比啲嘢佢做吓,令佢安靜,老師都唔會介意!

keroro_him,

唔係呀. 我想報的short course係叫"EQ父母", 教為父母者點樣係教小朋友時控制自己的情緒同提升EQ. 不果centre唔就腳, 無報到. 另外報左個"兒童心理學"11月上堂. 其實我都係放左工先去上, 上完返到屋企應該都要10點幾. 不果我真係發覺自己越黎越唔識教仔. 唯有試吓上呢course, 睇吓人地有咩分享都好.
原帖由 keroro_him 於 08-10-22 00:15 發表
你係唔係上一個叫啟發潛能的EQ班,我有個BLOG友上過話好好,不過我要照顧兩個小朋友抽不到身。

http://hk.myblog.yahoo.com/formy-baby/index?l=f&id=33&page=2

我都覺得現在的小朋友轉數快,以我們現時的EQ值,根本應付不 ...

sheepmom,

妳地安慰我先話佢聰明姐, 其實佢真係好鍾意駁咀, 好煩. 大聲d鬧佢, 佢會話我唔可以咁同佢講野, 係無禮貌. 溫柔咩, 佢又唔聽.
原帖由 sheepmom 於 08-10-22 09:22 發表
雙子媽媽,

我都好同意fatbabyfat所講,你囝囝其實係好聰明,佢識得咁對答,你應該正面啲咁諗,佢咁聰明應該開心,不過就要放多啲心機同佢過招囉! ...
‹ 上一主題|下一主題