用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回覆:Capricorn2521 的帖子

淮山好野嚟!

引用:中文aba+已上了快一年,從一覺雲到现在識用

原帖由 kicks_collector 於 13-03-07 發表
中文aba 已上了快一年,從一覺雲到现在識用身體及單字表達,表現進度理想,但因為佢爸想比佢到外國讀書生活 ...
人生交义點。 後來覺得攪掂咗個母語先。日本人好大個先嚟學英文。 我以前以為就算a仔都可以雙語三語咁教。其實我仔個腦係process 唔到,教類化,位置,你我,都教到嘔血。所以我後來唔攪咁多野,等佢學識講說話,可以同到屋企人溝通咗先。

回覆:kicks_collector 的帖子

飲水水杯當然要轉,成日個口掂住,我仔用緊玻璃杯。

引用:淮山好野嚟! +

原帖由 Kyle 於 13-03-07 發表
淮山好野嚟!
不過我無煲一排,要開始煲番。阿仔都係近期先開始肯飲湯。

引用:可否PM+我在hk+打stem+cell+嗰間clinic+呀

原帖由 kicks_collector 於 13-03-07 發表
可否PM 我在hk 打stem cell 嗰間clinic 呀? 我想八下先,thank you!
呢啲野唔好咁揚。香港巧麻煩。

回復 Kyle 的帖子

0甘你仔仔現在一日食多種supplement ?

引用:回復+Kyle+的帖子 0甘你仔仔現在一日食多

原帖由 apple~y 於 13-03-07 發表
回復 Kyle 的帖子

0甘你仔仔現在一日食多種supplement ?
剛剛二十種,我想cut 鬼晒佢。

回復 Kyle 的帖子

嘩!!0甘多,真係食supplement可以當一餐
我諗住都係食5mthf 和fish oil兩種算,食油轉椰子油

引用:回復+Kyle+的帖子 嘩!!0甘多,真係食supplm

回復 Kyle 的帖子
係呀!食咁多嚟做乜鬼?唔食仲好面色過食。面色反映晒身體狀況。我都唔明點解咁多媽咪會問著我呢個叫人唔好食supplement 既人點食魚油。我由50 隻好辛苦先減到20隻,仲要繼續減下去。

回復 Kyle 的帖子

魚油好普遍,就算普通小朋友都會食,一般想改善專注力,提升智力
食精神科藥物,點都有負作用

引用:回復+Kyle+的帖子 魚油好普遍,就算普通小

回復 Kyle 的帖子

魚油好普遍,就算普通小朋友都會食,一般想改善專注力,提升智力
特殊版啲媽咪講到Ritalin, concerto 幾好幾好,邊隻長效,邊隻短。我心諗而家啲精神科醫生幾容易做噃!收人咁多錢淨識出呢兩三隻藥,我都識開藥啦,而啲媽咪又係係到揾仙丹找shortcut. 唔摷下呢啲藥物是咩嚟!求其搞掂咗個仔今日既表現就算。

引用:Quote:原帖由+apple~y+於+13-03-07+發表回

原帖由 Kyle 於 13-03-07 發表
特殊版啲媽咪講到Ritalin, concerto 幾好幾好,邊隻長效,邊隻短。我心諗而家啲精神科醫生幾容易做噃!收人 ...
食野啲咁既野大個唔變痴線佬就奇。

回復 Kyle 的帖子

連中心ot話做SI去改善專注力
就唔使食精神科藥物,點都有負作用
張醫師都唔主張食,

引用:回復+Kyle+的帖子 連中心ot話做SI去改善專

回復 Kyle 的帖子

連中心ot話做SI去改善專注力
我覺行要捉果啲媽咪去食下,睇下啲藥點整到佢地頭昏腦脹 ,想hyper 都hyper 唔到。啲痴線佬俾人攪到一定要食藥,唔食藥就會斬人,斬完人成個社會就會指擇點解佢唔食藥。成個社會都是走捷徑文化。無人睇下呢個痴線佬究竟身體上有咩唔妥。

Kyle 發表於 13-3-7 12:33
不過我無煲一排,要開始煲番。阿仔都係近期先開始肯飲湯。

我煲呢個湯......

小兒脾虛—淮山蓮子豬展湯

很多小朋友一上學,就會感染上呼吸道疾病,如傷風,感冒,喉痛,咳嗽等,往往病癒不久又受感染,吃藥吃到體質越來越差,脾胃虛弱,不思飲食,面黃肌瘦,倦怠乏力.甚至睡不安寧,思維遲鈍.故小朋友必須在日常注意飲食營養均衡,不要偏食,加上適當運動休息,及多飲水,可減少疾病發生.

[淮山蓮子豬展湯] 有健脾益氣,開胃安神等作用.對小兒體質虛弱,容易生病,睡不安寧很有幫助.

用料是: 淮山1兩(鮮品3兩),蓮子1兩(鮮品2兩),紅棗6粒,陳皮1塊,豬展1個.    

做法: 豬展切塊,出水;其餘材料浸洗;將全部材料放入煲內,用8碗水煮2小時成4碗.飲湯吃湯料.   

~ 小貼士: 此湯對病後體虛人士亦非常適合,老少可飲.最好連湯料同食,療效更顯.

引用:+本帖最後由+Capricorn2521+於+13-3-7+14:3

原帖由 Capricorn2521 於 13-03-07 發表
謝謝你呀!我有高壓煲,好容易煲到呢個湯。頭先講果啲精神科藥物,講到宜家仲頂住條氣,真是鬧爆!今晚煲番湯補下條氣先。

Capricorn2521  我多謝你先啱,你嘅分享..令我大開眼界。  發表於 13-3-7 20:03

回復 Kyle 的帖子

唔使頂住條氣,等大家知多0的係好事
之前仔仔專注力真係好差,情緒有時都好high,我都擔心第日大0的會唔會要食藥
不過呢排專注力好好多,個人定好多,要老師小小提醒就ok
先無0甘擔心

回復 Capricorn2521 的帖子

想問0下淮山係咪新鮮會好些,定乾貨都ok?

回覆:apple~y 的帖子

小朋友已經慘仲俾人推佢地食埋啲咁既藥,唔痴線就假?sorry 最痴線果個是我。

Kyle 發表於 13-3-7 14:28
我覺行要捉果啲媽咪去食下,睇下啲藥點整到佢地頭昏腦脹 ,想hyper 都hyper 唔到。啲痴線佬俾人攪到一定要 ...

你咁啱講開呢D藥, 我仔就係食緊CONCERTA.  我知食藥好多人都吾啱聽, 但實有頭髮邊個想做喇喱, 我都知道是中樞神經的刺激劑, 但如果吾食,返學就好似癲左咁, 大叫出位駁咀, 我稔更包容的學校都會趕他出去.  成日比人鬧, 他自己學吾到野之餘, 自信都會好弱.  在食CONCERTA 之前都試過一些SUPPLEMENT, 如LEARNER'S EDGE等, 但食完會更HYPER. LEARNER'S EDGE 我自己一食完即刻牙齦痛, 我估都係會刺激神經的野.

OT, PT 就最鍾意叫你吾好食藥, 叫你去他度密D, 攪呢攪路最後都係得個桔吾

比他食CONCERTA前我自己都試食過. 感覺好似有層霧在個腦度, 好精神, 但吾想旭, 我自己覺得食左思路無咁清淅. 可是, 我仔食左一排, 係好過吾食, 但始絡都不能坐定, 加藥他又食吾到飯.  昨日就係去醫生度, 醫生建議他轉食STRATTERA. 可能副作用仲勁, 我而家都吾知點, 比吾比他食.
‹ 上一主題|下一主題