用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) ...
樓主: Elona
go

快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) [複製鏈接]

Mother Lau 嘩 ! 好正呀 ! 大少姐同大少爺好有口福….

原帖由 motherlau 於 10-9-23 10:09 PM 發表
開飯啦

日式燒餅 好味又有益..........

南 ...
Tomorrow is better

呢樣我識答…
yes!
原帖由 樂樂 於 10-9-24 11:53 發表

想問土尤係咪晒幹既尤魚呀?

motherlau,

你d豬肉落幾多生粉同搞幾耐架?(係咪用鷹X粉都得?)
除左咸蛋蒸肉餅之外,其他肉餅我係人手剁架…因為我試過搞碎豬肉唔好食,所以請你教下路。

仲有個焗蠔好正呀… 有冇食譜呀?

原帖由 motherlau 於 10-9-23 22:30 發表
我好簡單咋,廿蚊豬肉攪碎,八成瘦二成肥,兩至三隻土魷....
豬肉用豉油、糖、salt、紹酒、生粉撈好.
土魷浸水一陣,然後切粒.再把豬肉&土魷撈埋一齊,鐘意加d馬蒂爽d,蒸15-20分鐘...............
食得啦

...

鷹X粉得架,我落一湯匙到啦,基本上我隨心咋!但最少等8小時以上,有時早一日整定啦,入味好多....蒸排骨都係...

除左咸蛋蒸肉餅之外,其他肉餅我係人手剁架…因為我試過搞碎豬肉唔好食,所以請你教下路。

基本上我係攪碎既!我懶自己剁,想滑d一定要有d肥肉,同時我會落dd水,等佢小小濕,我一定用手搓,實好多.....我識煮,但未必好食架,我d屋企人要求好低咋......大家研究下啦...我買屋企部攪拌器時,個 sale 話攪肉都好好食既喎,我諗住下次試下自己攪,仲有,我買豬肉時,會同佢講我用來蒸,佢會搵d滑d比我

我冇食譜架,首先整薯蓉係低,薯蓉我用cream + milk +小小salt整好,蠔我用廣島蠔,先出水,煮到d蠔有 8 成熟,格水,整乾d蠔,然後放上d薯蓉上面,落dd salt 、pepper、basil、 parsley,最後落 mozzarella cheese 碎在面,230度焗15-20分鐘,直至變金黃色....

唔難架!!

原帖由 ytpeople1 於 10-9-24 15:45 發表
motherlau,

...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 ytpeople1 於 10-9-24 15:36 發表
呢樣我識答…
yes!

原帖由 Elona 於 10-9-24 14:16 發表
Mother Lau 嘩 ! 好正呀 ! 大少姐同大少爺好有口福….

原帖由 yeegi 於 10-9-24 11:19 發表
無錯, 唔到最後一刻系唔講(揀神秘), 那天午飯前才知, 不過幾驚喜---> 放3:30pm, ha....ha......

lau 仔放5:00pm...........

原帖由 yeegi 於 10-9-24 11:23 發表
搆笑, 亞囡中秋放半天, 我地d打工都無這麼好福利!  you see, 有d學校還要........

原帖由 yeegi 於 10-9-24 11:26 發表
wow, 一望知好好味, 好想做你的仔囡  

motherlau,

thanks!

sorry,我問你肉餅搞幾耐意思係,要"攪拌"幾耐啊!
你用邊隻cream架?
你用隻芝士係咪成舊要自己磨架?mozzarella(唔知有冇串錯)芝士同車打芝士有咩分別啊?
原帖由 motherlau 於 10-9-24 21:55 發表

鷹X粉得架,我落一湯匙到啦,基本上我隨心咋!但最少等8小時以上,有時早一日整定啦,入味好多....蒸排骨都係...

除左咸蛋蒸肉餅之外,其他肉餅我係人手剁架…因為我試過搞碎豬 ...

sorry........

我冇計架!我都唔識講.......大概5分鐘到啦!!

我係用成舊自己磨架.我知mozzarella 係意大利, cheddar 係英國,我鐘意mozzarella既味道多d.......咁咪用mozzarella囉..........其實兩種都可以用!
以下係網搵到.......

Cheddar Cheese

源於英國西南部。是現時世上產量最大的芝士。Cheddar Cheese 的味道會按發酵成熟期而遞增。成熟期為六個月的味道溫和,略帶鹽味。市面上還有成熟期分別為 12 和 18 個月的,其味道濃郁豐富。

Mozzarella Cheese

起源於意大利南部。正宗的 Mozzarella Cheese 是由水牛奶製成的,味道十分溫和,口感柔滑。Mozzarella Cheese 除可作 Pizza 的材料外,還可用作配合其他菜色,例如:在切片的生蕃茄上放一片 Mozzarella Cheese,然後再在上面放上橄欖碎、蘑菇碎和香料等。

你用邊隻cream架?

http://www.twinsco.com/GenProduct.php?pdtcode=312128

我用呢隻,文華酒店d cheese cake都用佢

原帖由 ytpeople1 於 10-9-24 22:35 發表
motherlau,

thanks!

sorry,我問你肉餅搞幾耐意思係,要"攪拌"幾耐啊!
你用邊隻cream架?
你用隻芝士係咪成舊要自己磨架?mozzarella(唔知有冇串錯)芝士同車打芝士有咩分別啊?
...

motherlau,

唔該晒!
原帖由 motherlau 於 10-9-25 22:06 發表

我係用成舊自己磨架.我知mozzarella 係意大利, cheddar 係英國,我鐘意mozzarella既味道多d.......咁咪用mozzarella囉.... ...

醒目開學勳章

hi,

好 pro ar!!!!!

yuk hei mum
原帖由 motherlau 於 10-9-25 22:06 發表

我係用成舊自己磨架.我知mozzarella 係意大利, cheddar 係英國,我鐘意mozzarella既味道多d.......咁咪用mozzarella囉.... ...
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

原帖由 motherlau 於 10-8-25 22:28 發表
  Thanks....

咁岩既

咁我預祝你身體健康,事事順利..

潔癖 咁又未至於...但都鐘意乾淨

Sunday 咁好,諗住去邊樹玩呀?

...

motherlau & 各位煮妹,
唔好意思好耐無上嚟,千個萬個對唔住, 無回答你地 tim !

諗住去邊樹玩呀?>>>>反乜鬼呀, 出街食餐飯渣.

我嘅病反覆咗, 無乜心機 所以少咗浦頭, 我未追哂 post 呀.

Verona,
恭喜牛仔考琴成功
祝牛爺早日康復 !

ytpeople1,
書單我要得閒覆你, 爭住你先

Stitchfriend 保重身體, 係咪有咩事影響咗你既心情, 所以個病反反覆覆 ?

原帖由 stitchfriends 於 10-9-28 08:36 PM 發表

唔好意思好耐無上嚟,千個萬個對唔住, 無回答你地 tim !

我嘅病反覆咗, 無乜心機  ...
Tomorrow is better

Please check pm....

原帖由 stitchfriends 於 10-9-28 20:36 發表

醒目開學勳章

hi stitchfriends,

保重身體ar!!

yuk hei mum
原帖由 stitchfriends 於 10-9-28 20:36 發表

我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

stitchfriends,

得閒至上啦…身體緊要啊!

保重啊!

雖然唔知什麼病, 但唔好無心機, 我地d"煮"妹支持你, 有空就上來舒一口氣, take care.

stitchfriends

多多保重,努力加油.
‹ 上一主題|下一主題