用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Hi HelenPoPo,
Ms Cheung有冇話Netnet點解打同學仔呀?爭玩具?

Hi sumyinmama,
係呀!Cherrie話要帶張聖誕咭返學校!

sumyinmama 寫道:
sarah就話要帶有關"d"的東西,唔知係唔係﹗

sumyinmama

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Heiheima,
Why you will know '聖誕老人拎住個bell去每班!'?
Did yr kid tell you?

My kid said nothing about the party on Friday, but he did sing 'the jingle bell' song, always 'hei hei hei'.

Last night he suddenly sang 'hurry hurry drive the engine, put the fire out'. What a good entertainment for me!!

chingyu, HeiHeiMa & Others,
我在一個topic見到以下活動, 您地想唔想俾小朋友參加? 如果人多, 可以問吓自組一班係Christmas假期中上, 價錢ok啦!

親子兒童英語拼音遊戲小組
對象: 3 歲- 5歲 (K1 – K3)
內容/性質: 由資深外藉導師透過唱歌和遊戲, 讓小朋友及家長輕鬆愉快地學習英語, 拼音(Letterland Phonic)及英語詩歌(poem), 加深對英語的興趣.
費用: 每堂120一,二月優惠價每堂100
人數: 每班4 – 8 人
時間,逄星期6下午(連續4星期共4堂)
地點:Mei Foo

如果你們說不用帶bell,我估囡囡搞錯了..但I asked her several times.  She insisted.  Then I said “So strange? How can we find the picture with bells?”  She answered “magazine lor..”  Suddenly she found a bell from our Christmas tree and said
”拎這個bell咪得 lor”… Anyway, I put it in her school bag.  

HelenPoPo
NetNet 是Ms Cheung教嗎?

Danielboy
哈…Alicia勁唱小司機,綠郵筒,jingle bell, silent night沒有I am little snowman,唔通未教?  Yesterday night 溫認字咭,點知我好眼fun ,看兩看便說睡覺,結局比alicia話我唔乖.

Sumyinma,
可能本身alicia已不太優雅,gym可能arm佢d

TSLiu,
very good info!!!  Let me think think and reply you very soon.  

報舊料:
校褸: TST hippo是新貨. Shatin hippo 是舊的. 新的button是滑面, 顏色紅d靚d    

chingyu,
I'm a little snowman係新架, 尋日先教, 但Daniel 唱足成個下晝我頂唔順, 叫佢唱第二隻佢唔肯, 上星期Daniel勁唱Jingle Bells 但尋日佢已經話唔鍾意, typical 男人!

報料(補充):
唱"聖誕老公公"

HelenPoPo:
問清楚因咩事打人好d, 不過小朋友難控制自己情緒, 一時錯手都唔出奇, 同佢講返就冇事o架喇!

Sue:
係呀, 我個仔話我知星期五係Christmas party, 有聖誕老人會拎住個鈴鈴o黎o架!

TSLiu:
我有興趣o咼! 妳諗住揀邊幾日? 咩時間?

chingyu:
HeiHei都話未教"I'm a little snowman".
如果佢堅持話需要帶bell, 咪信o下佢o羅, 可能o岩呢!

Thomas都有成日唱聖誕歌Jingle Bells , 又話Christmas party想戴聖誕帽. 佢話中文教咗"車"字.

sumyinmama,
多謝您安慰我, 我估過咗呢個階段, 我唔止發現佢大個咗好多, 我d頭髮又白咗, 人又老又殘咗!   

CHINGYU
hipo又有新貨, 典解佢成日話執, 咁耐都未執?
而家仲有冇discount?

傑傑mummy,
係呀﹗原來今天真的帶"d"東西,但我地收唔到ms scott的memo呀﹗

sumyinmama

helenpopo,
係呀﹗向老師了解清楚netnet做咩打人,會唔會佢情急之下才出手﹗

chingyu,
alicia 話帶bell ,要信佢呀﹗唔係下次唔講你知呀﹗alicia 話你唔乖 ,咁你要乖d啦﹗ 我成日同sarah講講下故事,訓

Danielboy,
比你笑死,話dandan係typical男人,好正.你都是typical 香港女人.對嗎?
Christmas 記得看 chicken little.

心心,
有discount.女校褸 $16? (男平d)
Shatin hippo 的舊款,很ugly很殘
你最近很busy嗎,很少出現?

TSLiu
好似我咁,做多d Mask.   
Kose雪肌精 真的很好.  
小朋友好得意, 一時一樣, 工人前陣子不在, Thomas想draw your attention.
但你咁努力, 好快會乖番的.

Sumyinma,
最後我同我老公你推我讓,真懶!
不過 我發現學了許多vocabulary.老師同佢溫得幾好.

心心,
Hipo January 先執.

chingyu & all moms,
I don't think I am a typical 香港女人喇.  講開Chicken Little就嬲, 我husband 出 trip 返黎買左隻DVD, 心諗慳番唔洗帶Dan Dan 去戲院, 點知大少話要去戲院睇, 換左係你你會點?  

報料:
1) 唱"I'm a little snowman"
2) 整聖誕party帽, 貼上企鵝
3) 教"D"/"d"
4) 聽日會去playground睇聖誕花

TSLiu:
今日問過奧海城間小王子, 有個聖誕course, 睇o下有冇興趣:
1) 22號only, 3 hrs., 10am-1pm/2-5pm, $298
2) 21-23 或 28-30號, $598 for 3 days, @3 hrs, 9:30-12:30 或 1:15-4:15
內容 : 有drama, song, dance, games, magic, comic drawing, cooking, mini-party

我揀o左28-30號上午, 有興趣就一齊啦!

Dear all,

老師無講佢為乜打人?我同佢傾計問:

如果小朋友打人會唔會俾老師罰?佢話唔會?!
問佢有無打小朋友?佢話因為小朋友唔俾佢拖住!!! :-|

chingyu

係呀,Ms. Cheung 係班主任!

sumyinmama,
Daniel 都係用手拉開我眼皮架!又係成日講是非, eg. "Linus話欣瑩係BB, 欣瑩話俾Ms. Yiu聽, Linus話"我講下之嘛"  嘩! 幾detail呀! 咁Ms. Yiu 講咩 story? "I don't know"仲有樣弊傢伙, Daniel is very much in love呀. 佢日日提Jacqueline 幾10次, 臨睡前放張相 on the pillow and said "I sleep with Jacqueline"
M:點解咁鍾意 Jacqueline?
D : Because she is cute.
N : 咁佢鍾唔鍾意你?
D : 佢唔鍾意我架, 但係我好鍾意佢.

唔怪得呢排無心向學啦!
sumyinmama 寫道:
佢會用手拉開我的眼皮,係唔係好恐怖﹗

Hi danielboy,

Daniel都幾花心wor!咁快又有新目標!

請問 Friday 開 Party 洗唔洗 wear uniform?
0203Ma

HeiHeiMa,
我問咗d媽媽拿美孚嗰course既電話, 都無人覆, 我放棄lu! 您呢個course幾好, 時間方面無所謂, 至在俾佢有d寄託, 麻煩您俾個電話號碼我, 睇吓放咗工去報名得唔得, 希望Thomas有機會同Anson一齊, 學吓Anson嗰d優點先!   

Dear all,
多謝您地關心, 經過這星期既最後努力, 同Thomas既長期鬥爭, 巳接近勝利     佢d情緒穩定咗d! 我可以有時間瞓多d同做吓mask, 不過我驚您地下次見到我, 唔認得我喎   
‹ 上一主題|下一主題