用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站
樓主: 10396
go

**06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

卓朗媽,
家齊都話冇野食喎 起初話餅, 跟住又話冇得食

longleg,
我尋晚娥左家齊好耐.......希望佢唔會再有下一次啦。

蕉媽,
好彩黃謙信乜都識講, 旨意我個仔又係死。
你可唔可以問下佢老師有冇教到"笑呵呵"呀?

en'c,
應該你一打開佢書包就會見到功課, 愛班逢一,三,五就有功課, 唔知會唔會一樣。
我個仔10點-10點半訓, 7點半起身, 下午一點半訓, 唔知佢訓幾耐。
早餐食麵包, 麥皮, 粟米片, 餅乾是但一樣再加朱古力奶。

checkyingma,
我同你都一樣, 同個衰仔講野辛苦死, 都唔知佢咩識咩學過 :tongue:

EnC'
呵呵, 禮班就幫唔到你喇, 我只可問到愛班d野

1) 小朋友d功課可以響邊check呀﹖手冊﹖web﹖定係靠小朋友自己﹖做漏左會典架﹖使唔使欠交架﹖

我今日睇過手冊, 無寫有乜功課, 只係寫左有邊份通告, 但我就見到一份好似功課紙既野, 所以我都要今晚返去詳細睇睇先知。

2) 你地小朋友幾點上床訓呀,我地就around 930 - 1000,訓到第朝715,夠唔夠精神呢﹖下晝nap around 2- 3 hrs!

謙信就10點左右訓覺, 7:15左右起身飲奶, 對佢黎講問題唔大, 因為佢不嬲都係7點幾起身。但家陣有個麻煩就係佢放學會係校巴訓覺, 咁尋日就同姐姐講話訓左覺, 就咁唔訓晏覺, 我驚今日又係咁

3) 小朋友起身食咩早餐呀﹖我試過比bread果d,佢可能未訓醒無胃口,食兩啖就唔食,老公話不如食支奶就算wor,大家點睇﹖

我都係比支奶佢算, 佢肯食個包咪食, 唔食就唔理佢架喇

en'c,

1) 好似老師會幫佢哋寫係手冊到。做漏咗我諗會吸"豬仔"印啩~!講笑咋~

2) 卓朗下晏會1:30-5:00pm到,夜晚大約會8:00pm到就會話好眼瞓要去瞓,瞓到第2朝6:30am就醒。星期三個日正式返3粒鐘,佢7:00pm就同我講要瞓覺,結果佢第二朝未夠6:00am就起身去玩。

3) 一瞓醒卓朗會飲8oz奶,跟住會俾餅仔佢食同飲水,不過呢幾日我氹佢開心帶咗佢去麥當當食早餐,佢食哂一杯細粟米。

silvia_ng,

"家齊都話冇野食喎  起初話餅, 跟住又話冇得食 "
唔通青蛙組曳所以老師罰佢哋無餅食。 我諗應該有既,卓朗可能同我玩嘢,我噖晚問佢食咩,佢居然答我"菜菜"呀。

silvia
好好, 等我返去問下佢先。我估係食餅既, 但後尾佢個答案又怪怪地喎

我:今日食乜茶點呀?
信:餅餅
我:咁你咪食左好多
信:我食左2杯餅

why 餅用2杯黎形容呢?

我:今日有無功課
信:有, 老師話油2張紙

我:家齊係咪你同學仔
信:係
我:真係知, 咁佢邊組呀
信:同我一組

真係九唔搭八架佢地

06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

Hello EnC'

你個小朋友好好記性喎,即刻可以唱返Mr. Patrick Ford 教o既歌, 唉! 我個女都係禽晚唱"早晨呀, 早晨呀, 好歡喜見你......", 好似應酬我咁  
而我平時每晚大約九點就一定要佢訓, 但呢幾日佢好似好like返學, 八點幾唔夠九點就走上床, 仲話"返學呀, 要訓覺呀". 到朝早佢又係好似無咩胃口咁唔肯食野, 但實係一起身就隊一大支奶, 成日驚佢餓親, 所以我實放d餅乾旦糕入去佢書包個外面網袋

EnC' 寫道:
well,真係快,呢度仲pro過cib!唔知禮班有咩功課呢﹖
a,我有幾個問題呀﹖
1) 小朋友d功課可以響邊check呀﹖手冊﹖web﹖定係靠小朋友自己﹖做漏左會典架﹖使唔使欠交架﹖

2) 你地小朋友幾點上床訓呀,我地就around 930 - 1000,訓到第朝715,夠唔夠精神呢﹖下晝nap around 2- 3 hrs!

3) 小朋友起身食咩早餐呀﹖我試過比bread果d,佢可能未訓醒無胃口,食兩啖就唔食,老公話不如食支奶就算wor,大家點睇﹖

enc',

我暫時未知禮班有無功課做。

阿囡通常10:30pm訓覺,第二朝6:30am起身,6:35am食11oz.奶,6:55am食一個細砵仔糕/莎莉蛋糕/bread,7:40am食一塊芝士,8:15am落樓等校車。

放後要1:15pm-1:20pm先返到屋企,食完飯,約3:00pm午睡,直至6:30pm起身食晚飯。

嘩! 都好鬼刷得喎      

E媽 寫道:
enc',

我暫時未知禮班有無功課做。

阿囡通常10:30pm訓覺,第二朝6:30am起身,6:35am食11oz.奶,6:55am食一個細砵仔糕/莎莉蛋糕/bread,7:40am食一塊芝士,8:15am落樓等校車。

放後要1:15pm-1:20pm先返到屋企,食完飯,約3:00pm午睡,直至6:30pm起身食晚飯。
該用戶已被刪除

E媽,
你囡囡好叻呀 , 食到咁多

曦彤媽媽 寫道:
同佢爹爹一樣, 成個火柴人  

唔知老師比左個內聯網個password同login比我地未呢?

卓朗媽,
尋日家齊都話有菜喎 跟住我話有菜咁好咩? 佢又轉口風話冇........莫非佢地兩條友仔掛住一齊玩 兩個講d野都一樣既?

蕉媽,
辛苦哂你, 我真係好想知佢學左笑呵呵未

我同囡囡的對話,

我 : 今日

以下是亞囡今日放學返

曦彤媽媽
(1) 我好似見唔到謙信校服上有貼紙喎!
(2) 佢無返黎讀佢自己個名

同埋, 今日佢地係有粒星星拎返屋企, 我估就係wed整個粒

cheukyingma
倬盈張大頭相, 笑得好鬼得意

Hello all,

你o地咁多位好, 我囡囡係幼信班, 我有個問題請教, 手冊只係寫有幾多張通告, 冇寫要唔要做功課, 請問係咪要做印有'學校'個本吸o左Sept. 8 o個兩頁?? ??  

Liz Mommy
[img][/img]

Liz Mommy

yes, 手冊無寫。我估係好似功課紙個疊紙, 係咪吸左Sept. 8 o個兩頁呢? 就要返屋企再睇清楚先呀我!

蕉媽,

唔該晒, Thank you!

Liz Mommy
[img][/img]

Liz Mommy
係chop左日期先要做, 就係"學校"果本啦。

曦彤媽,
家齊都冇貼紙呀, 佢只得一個星星貼紙係個本"第一天"度, 仲有一個火車chop係學生證果頁。
家齊都話係玩波波池喎, 即刻佢地冇亂up啦

all,
今日收到四份通告, 其中一份係課後活動, 你地唸住join咩呀?
我同家齊報左星期一k1英語對對唱, 星期二,四, 普通話, 星期三, 翩翩舞藝, 星期五,休息一天
有冇人會一樣呢?
家齊手冊上面, 老師comment全部都係圓型, 一個三角型都冇。

曦彤媽,
曦彤佢讀個名差唔多啦。
"關" ---- guan (第一聲)
"曦" ---- ze (第一聲)
"彤" ---- ton (第二聲)
可能個拼音唔會太準, 因為我都唔記得d拼音點寫, 不過跟個聲調讀都可以讀到差唔多。

all,

我搵唔到卓朗粒星星手工呀,會唔會派漏俾佢呢?

silvia, 曉彤媽,

"家齊都話係玩波波池喎, 即刻佢地冇亂up啦"
卓朗都話有去玩波波池。

"家齊都冇貼紙呀, 佢只得一個星星貼紙係個本"第一天"度, 仲有一個火車chop係學生證果頁。"
卓朗都係咁。

"今日收到四份通告, 其中一份係課後活動, 你地唸住join咩呀?"
我未認真睇張課後活動紙呀,應該會幫佢報英文同普通話個course。

"老師comment全部都係圓型, 一個三角型都冇。 "
另外, 卓朗本手冊都係無三角型,只有圓型,另外有3個四方型,佢要再改善呀~
‹ 上一主題|下一主題