用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

vyvy,
我得一張

原文章由 vyvy 於 07-9-3 21:30 硐表
請問是1張or2張pick-up card?

咁細張啲果張係咩嚟架呢?

原文章由 mchan89 於 07-9-3 21:32 硐表
vyvy,
我得一張
:-D

Thank you.

原文章由 mchan89 於 07-9-3 21:32 硐表
vyvy,
我得一張

細果張?.. 係唔係冇相o家? 應該係比你放書包呢!

原文章由 feliciak 於 07-9-3 21:42 硐表
咁細張啲果張係咩嚟架呢?

[ 本文章最後由 zoeli 於 07-9-4 07:03 編輯 ]

唔好唔開心啦... 第一日啫.. 唔好迫佢啦.. 整到佢唔仲意返學仲大件事呀!

原來你噚日冇o黎呀..咁今日見呀!.. 我哋係同班同學呢!

原文章由 vyvy 於 07-9-3 16:31 硐表
今日非常吾開心 .

Joshua有上開PG, 都可以吾駛我陪; 今日又咁啱吾得閑, 叫婆婆陪佢第一日返學, 之前又講定返學D野, 上週又帶佢去學校, 佢話肯再去“玩”.
點知, 今日去到換完鞋, 要出去玩, 吾肯在課室 ...

上完一日堂.. 雖得一個鐘但我cosmo仔都好鬼攰.. 返到屋企sleep咗三個鐘 .. 但佢其實十一點至起身咋喎!.. 唉..到正式返三個鐘都唔知點算!

唔知大家覺唔覺得返嗰一個鐘好趕.. 好似係趕得有d過份! 我個仔都未意會到做緊d乜就話要做第二样啦喎!..

番完第二日啦, 基本上流程同之前一日差唔多. 我覺得 ok 喎, 都唔算好趕, 係就係每樣做少少, 不過可能我有心理準備, 所以覺得 ok.

原文章由 zoeli 於 07-9-4 07:19 硐表
上完一日堂.. 雖得一個鐘但我cosmo仔都好鬼攰.. 返到屋企sleep咗三個鐘 .. 但佢其實十一點至起身咋喎!.. 唉..到正式返三個鐘都唔知點算!

唔知大家覺唔覺得返嗰一個鐘好趕.. 好似係趕得有d過份! 我個仔都未意 ...

I think the schedule is a bit too rush.  Tea time is arranged on 9:15 just after the english story reading.  How do you feel about the sounding system / mike in the Hall ?  I cannot hear the songs clearly.  

Be frank, I worry about next week more.  My baby has to attend the class alone without me

原文章由 mchan89 於 07-9-4 10:45 硐表
番完第二日啦, 基本上流程同之前一日差唔多. 我覺得 ok 喎, 都唔算好趕, 係就係每樣做少少, 不過可能我有心理準備, 所以覺得 ok.

我都覺得 hall 既音響唔係好掂, 尤其係家長日個日已經覺得, 成日都聽唔到佢地講乜

原文章由 Kira 於 07-9-4 13:28 硐表
I think the schedule is a bit too rush.  Tea time is arranged on 9:15 just after the english story reading.  How do you feel about the sounding system / mike in the Hall ?  I cannot hear the songs cle ...

我覺得那早操很求其, 無甚麼系統, 求求其其做完就算, 仲有, 好心只有一個鍾, 咪每天做一樣, 兩樣, 讓小朋友多d適應, 多點和老師相處一下... ...樣樣都水過鴨背, 要阿爸阿媽幫手, 那我們不在, 會怎麼樣???其實這星期我最想看的是老師和小朋友的交流相處, 老師能不能照顧好那麼一大班小朋友, 現在已分開兩組, 加上父母在場, 我都看不到這面, 人齊了, 父母又不在會是怎麼樣??

我又覺得今日几好喎!.. 可能大家都適應咗啦!.. d老師都好細心同照顧到我哋d小朋友呀!.. 會唔會係am class多人d呢?.. 我嗰班有24人, 你哋呢?

原文章由 wingchingchu 於 07-9-4 23:15 硐表
我覺得那早操很求其, 無甚麼系統, 求求其其做完就算, 仲有, 好心只有一個鍾, 咪每天做一樣, 兩樣, 讓小朋友多d適應, 多點和老師相處一下... ...樣樣都水過鴨背, 要阿爸阿媽幫手, 那我們不在, 會怎麼樣???其實這星期 ...

我都問過我地班主任我地班有幾多人, 佢都係話廿幾, 冇答實數囉.

不過呢兩日我地個組都係 10 個人, 可能下一組會多人 d 掛.

至於老師, 我覺得 ok 細心架, 都可以控制到場面, 不過基本上暫時都冇乜大考驗, 下個禮拜先知

原文章由 zoeli 於 07-9-5 02:25 發表
我又覺得今日几好喎!.. 可能大家都適應咗啦!.. d老師都好細心同照顧到我哋d小朋友呀!.. 會唔會係am class多人d呢?.. 我嗰班有24人, 你哋呢?

[ 本文章最後由 mchan89 於 07-9-5 15:25 編輯 ]

番左第4 日啦, 老師話聽日會派書同埋 Schedule, 另外老師話第時係會分批去廁所 (佢話大約 4 個喎), 而家只係因為有家長, 同埋時間緊逼, 所以先會一齊去. 同埋每次都會有一位嬸嬸+一位老師幫手既.

仲有之後班房會放多一張枱, 即係總共放三張枱, 每組一張枱. (唔知其他班係咪都一様呢 ??)

另外下個禮拜其他班既老師同埋校長都會黎幫手, 所以叫我地唔駛擔心喎.

thank you mchan!!

你係邊個老師架,我個班的老師好似傳統幼稚園的老師,無咩活力,我個仔又成日「獨家村」,大肌肉的時間次次都玩玩具車,第一日仲無老師理過佢,第日實比老師忽視,我真係好擔心佢唔開心,我甚至有少少後悔choose keen mind,希望遲d唔係咁啦~

原文章由 zoeli 於 07-9-5 02:25 硐表

你就好啦,老師講咁多嘢,我果班都無講會派呢d嘢,你果班的蔡老師都好好丫,我好羨慕你囡囡讀a班呀:cry:

原文章由 mchan89 於 07-9-6 10:50 硐表
番左第4 日啦, 老師話聽日會派書同埋 Schedule, 另外老師話第時係會分批去廁所 (佢話大約 4 個喎), 而家只係因為有家長, 同埋時間緊逼, 所以先會一齊去. 同埋每次都會有一位嬸嬸+一位老師幫手既.

仲有之後班房會放 ...

我都有啲後悔choose keen mind:cry: :cry: 我覺得b班嘅老師麻麻哋細心,又混亂.....死la越嚟越5鐘意keen mind:cry: :cry: :cry: :cry:
原文章由 cheungoli 於 07-9-6 15:28 硐表
你係邊個老師架,我個班的老師好似傳統幼稚園的老師,無咩活力,我個仔又成日「獨家村」,大肌肉的時間次次都玩玩具車,第一日仲無老師理過佢,第日實比老師忽視,我真係好擔心佢唔開心,我甚至有少少後悔choose keen mind, ...

佢冇講架, 係我地自己問架咋, 你地都可以係自由時間 (係操場個陣), 同佢地傾下架, 有乜唔明或者擔心, 都可以問老師, 我諗個個老師都肯答既.

原文章由 cheungoli 於 07-9-6 15:31 硐表
你就好啦,老師講咁多嘢,我果班都無講會派呢d嘢,你果班的蔡老師都好好丫,我好羨慕你囡囡讀a班呀:cry:

第一日婆婆跟返學, 加上囝囝要玩車吾肯上堂, 所以都有投訴無人理. 第二日我跟返學, 覺得好趕; 第三日好似好左, 見到老師同小朋友開始有d交流, 好似zoeli話齋, 大家適應左.

原文章由 cheungoli 於 07-9-6 15:28 硐表
你係邊個老師架,我個班的老師好似傳統幼稚園的老師,無咩活力,我個仔又成日「獨家村」,大肌肉的時間次次都玩玩具車,第一日仲無老師理過佢,第日實比老師忽視,我真係好擔心佢唔開心,我甚至有少少後悔choose keen mind, ...

[ 本文章最後由 vyvy 於 07-9-6 17:18 編輯 ]

仲有之後班房會放多一張枱, 即係總共放三張枱, 每組一張枱. (唔知其他班係咪都一様呢 ??)

另外下個禮拜其他班既老師同埋校長都會黎幫手, 所以叫我地唔駛擔心喎.

Hi mchan,

Thanks for your information.
我都覺得 A 班d老師好似幾好.
‹ 上一主題|下一主題